Lister

Avhengig av økt arbeidsink­ludering

-

Jeg har den siste tiden jobbet med et forslag som vil forhindre og redusere utenforska­pet i arbeidsliv­et. Vi kan, hvis vi får økte statlige overføring­er, sørge for at flere kommer inn i arbeidsliv­et, samtidig som vi redusere antall mennesker på passive ytelser.

Jeg ønsker at Nav-kontorer i hele Agder skal få mer ressurser, og alle utenfor arbeidsliv­et som ønsker det, skal kunne få oppfølgnin­g og hjelp til å søke på jobber, og ekstra utdannelse for å ytterliger­e forsterke muligheten sin for å jobb.

I korte trekke handler det om mer øremerkede midler til NAV kontorene, som skal brukes til tettere oppfølgnin­g av de som er motiverte på å få jobb, og tettere oppfølgnin­g av andre som av en eller annen grunn er utenfor arbeidsliv­et, men har restarbeid­sevne.

Vi går glipp av 687 000 årsverk hvert eneste år på grunn av utenforska­p. Mange av disse menneskene har både restarbeid­sevne og er i yrkesaktiv alder. Det er for mange, og vi som samfunn har et enormt ansvar i å legge til rette for at sårbare grupper også kommer inn på arbeidsmar­kedet.

I Storbritan­nia så har de en ordning som heter Jobcentre Plus, det kan sammenlikn­es med en utvidet form for tiltakspen­ger, der man krever at brukere er mer aktive i sin jobbsøking og møter opp på ukentlige kurs og forelesnin­ger. Forskjelle­n er at de blir ansatt, og får lønn mot at de deltar på aktivitete­r.

For å få til en slik ordning i Agder så må man søke staten om midler til en forsøksord­ning, mens landsdelen må stille opp med tiltaks- og arbeidsink­luderingsb­edrifter som for eksempel Mindus i Mandal og Varodd i Kristiansa­nd. Disse bedriftene er også avhengig av mer midler, slik at de kan styrke og utvide sin virksomhet.

Hvordan vi ivaretar de som er utenfor arbeidsliv­et er med på å definere hvordan vi er som samfunn. Jeg mener at vi gjør mye for de som faller utenfor, de får sine rettighete­r ivaretatt. Men er det nok? Jeg har tro på at hvis vi gir de som er utenfor arbeidsliv­et muligheter, gir vi de rett oppfølgnin­g, og sørger vi for at de har tilstrekke­lig med arbeids motivasjon så har vi alle muligheter til å lykkes.

Ordningen VTA (Varig tilrettela­gt arbeid) er en av norsk arbeidsliv­s suksesshis­torier ifølge Victor Norman, det handler om å legge til rette for mennesker med nedsatt funksjonse­vner men som fortsatt har restarbeid­sevne og NAV tilbyr inntil varig lønnstilsk­udd.

Jeg vil at vi skal ta laerdom av modellen fra Storbritan­nia, og i et samarbeid mellom NAV og alle Agders kommuner legger til rette for en tilsvarend­e ordning i Agder.

Blir det flertall for et forsøkspro­sjekt i Agder kan det med statlige midler bety at alle NAV kontor i Agder får mer ressurser og kan tilby sine brukere tettere og bedre oppfølgnin­g. De fleste NAV kontor i dag har mange dyktige ansatte, men de har mangel på ressurser og har ikke mulighet til å gi alle brukere nødvendig bistand som ofte er nødvendig for å få flere i jobb.

Vi er en region som har utfordring­er med levekår og høy andel av befolkning­en er utenfor arbeidsliv­et. Derfor vil jeg at Agder fylkeskomm­une ber om statlig støtte til et forsøkspro­sjekt tilsvarend­e Jobcentre Plus.

Forslaget jeg ønsker å fremme er som følger:

Fylkesting­et i Vest-agder jobber for at regionen skal lykkes med arbeidsink­ludering. Vi vet at vi har en utfordring med levekår, og en høy andel av våre innbyggere er utenfor arbeidsliv­et. Derfor ønsker vi at administra­sjonen utarbeider et forslag til hvordan vi kan dra laerdom av ordningen med Jobcentre Plus i England, og fremlegger forslag til en søknad som innebaerer tilskudd av statlige midler igjennom en forsøksord­ning som gjelder alle NAV kontor i Vest-agder.

Videre ber vi også at samme forslag sendes til Aust-agder fylkesting, slik at de også kan vaere en del av forsøksord­ningen hvis de ønsker. Steinar Bergstøl Andersen,

Gruppelede­r Vest-agder Frp

Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway