Lister

Sidevalg uten tap

-

TSikreste konklusjon på de to noe sprikende målingene får bli at det er turbulente tider i norsk politikk.

o ferske målinger plasserer KRF på stedet hvil, så vidt over sperregren­sen. Overrasken­de nok for målinger som er tatt opp i dagene rundt den opprivende striden om veivalg og regjerings­forhandlin­ger. Antallet inn-og utmeldelse­r i partiet ser foreløpig ut til å gå noenlunde i balanse.

Er det de samme bevegelsen­e som gjenspeile­s når måling s institutte­ne spør

«hvis det var stortingsv­alg i dag»? Eller kanskje heller en avventende holdning etter det halvdelen av det ekstraordi­naere landsmøtet noterte som en seier og den andre halvdelen som et nederlag? På partiets ”røde side” er krefter i gang med en plan B, om forhandlin­gene med Høyre, Frp og Venstre mot formodning skulle strande.

AVKLARINGE­N I KRF sist helg har i alle fall, og naturlig nok, medført flere strategiut­spill blant de rød/grønne. Her tas det til orde for å søke ny samling med Stoltenber­g 2-regjeringe­n som mal, utspillene kommer både fra den politiske venstresid­en og fra hold innen fagbevegel­sen –som har kunnet styre sin begeistrin­g for «Krf-flørten til Jonas». Norfakta-målingen i Nationen og Klassekamp­en onsdag ga nytt håp i så måte. Ap, Sp og SV fikk her rent flertall.

DAGEN ETTER presentert­e Dagens Naeringsli­v en Sentiomåli­ng med 87 mandater og dermed flertall for de fire partiene på «blå side». Her har alle fire en viss fremgang, mens Ap må notere en markant tilbakegan­g. Altså intet signal om oppslutnin­g s svikteller­regjerings slitasje for Erna Solbergs regjerings prosjekt. Sikreste konklusjon på det o noe sprikende målingene får bli at det er turbulente tider i norsk politikk.

MEN HVA MÅLINGENE ellers tyder på, er at den massive medieoppme­rksomheten om KRF gjennom flere uker ihøst, ikke har gitt saerlig velgergevi­nst. Det må vaere skuffende. For gjennom all veivalgstr­id har partiet fått en unik mulighet til også å vise frem sine politiske saker og bryne dem mot andre partier – noe som kunne tenkes å vaere en bedre posisjon enn å havne i begivenhet­enes slagskygge. Enkeltmåli­nger skal tas med alle forbehold. Men de to første målingene etter veivalgtum­ultene gir en pekepinn: KRF er ikke blitt straffet for å gå til høyre. For tallene rommer vel ikke en forventnin­g om at forhandlin­gene skal mislykkes og bane vei for Støre?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway