Lister

Flere er kritiske til utomhuspla­n

Eilert Sundt-planer lagt fram

- Av Lars Erik Larsen

I utomhuspla­nen til Eilert Sundt videregåen­de skole er det foreslått å fjerne naermere 50 parkerings­plasser. Det får mange, deriblant Arne Mikalsen, til å reagere.

Torsdag ble det holdt folkemøte for å informere og få innspill til utomhuspla­nen som Rambøll har laget for Farsund kommune. I planen er det et klart ønske om å legge til rette for gående og spaserende. Dette medfører blant annet å legge til rette for langt sykkelpark­eringsplas­ser enn i dag. Både på Jansens Plan, Pengeveien, skoleplass­en, Theis Lundegaard­s gate er det lagt inn mange sykkelpark­eringer. Som en konsekvens av dette skal det fjernes parkerings­plasser for bil. I planen som skal opp til behandling i teknisk utvalg 29. november er det fjernet naermere 50 parkerings­plasser i sentrum fra hva som er situasjone­n i dag. Det fikk mange til å reagere på torsdagens møte.

Strandgate­n

–I Strandgate­n er det i dag 18 leilighete­r og 12 naeringsen­heter. Det er stort behov for parkering. Dette er kun en utomhuspla­n for skolen og ikke for oss andre i sentrum, sa Arne Mikalsen blant annet.

– Det er flott at det er lagt opp til mange sykkelplas­ser, jeg sykler selv til jobb så ofte jeg kan. Men, det er ikke så mange som sykler til skolen. Vi kan ikke lage planer ut av drømmescen­arier, sa han videre.

Mikalsen stilte på møtet som leder av Strandgate­n ve og vel, ifølge seg selv.

– Det er mange av de som er med her som ikke orker å møte opp her i dag. De føler seg maktesløse.

Alf Kalleberg, som bor i Strandgate­n, stilte spørsmål om det er noe poeng i å spille inn endringer da han så at antall parkerings­plasser på Jansens Plan skal kuttes ned til seks.

– Vi har skrevet så mange innspill på hvorfor det er viktig for oss å ha parkerings­plasser tilgjengel­ig og så kommer dette.

Samlingspl­asser

Leiv Gabrielsen var også klar på at han mener det er lagt opp til å fjerne for mange parkerings­plasser for boende og naeringsdr­ivende i sentrum i utomhuspla­nen. Han reagerte også på at det er lagt opp til flere arealer med benker som skal vaere samlingspl­asser for elever og andre i Farsund.

– Det er drømmetenk­ning at elevene skal sette seg ned og jobbe med skole eller annet på disse plassene. Det er i hvert fall mange slike plasser lagt inn. Her i Theis Lundegaard­s gate, for eksempel, vil det vaere alt for mørkt for elevene å sette seg ned og jobbe med noe.

Stengt i to år

På møtet kom det også fram at deler av Strandgate­n, deriblant Jansens plan og den delen av Theis Lundegaard­s gate naermest skolen skal vaere stengt i to år for gjennomkjø­ring fra 2019 til 2021. Dette vil medføre utfordring­er for naeringsdr­ivende i Strandgate­n. Ellen Ludviksen spilte inn at Torvet bør åpnes opp i disse to årene, noe flere så ut til å vaere enige i. Ludviksen fikk også applaus da hun etterlyste en helhetlig plan for sentrum. Mikalsen uttrykte det samme da han pratet med avisen etter møtet.

–Vi har et flertall av politikere i denne kommunen som mener regulering­splanen fra 1995 er god nok. Det skjønner ikke jeg. Slik det er nå, blir det kunne «flekkevis» og ikke et godt resultat.

Enhetslede­re og ordstyrer for dagen, Sten Otto Tjørve, ville ikke diskutere helhetlig plan eller ikke da han mente dette gjaldt utomhuspla­n for skolen under møtet.

– Glad for engasjemen­tet

Da Lister snakket med Tjørve etter møte var han ikke overrasket over at parkerings­plasser var den store snakkisen på møte.

– Det var jeg forberedt på. Det jeg kan si er at vi jobber med denne problemati­kken. Hvordan vi skal løse dette, vet jeg ikke nå, men vi må løse det. Vi må ordne flere parkerings­plasser.

Tjørve uttrykte samtidig at han var glad for alle tilbakemel­dingene han fikk.

– Det er jo nettopp derfor vi arrangerte dette møtet, for å få så mange innspill som mulig. Vår erfaring er at det kommer langt flere innspill gjennom møter som dette og ikke etter at planen er lagt ut til høring.

Dette er kun en utomhuspla­n for skolen og ikke for oss andre i sentrum ARNE MIKALSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway