Lister

Støtter utdanning og museum?

KRF vil sette av millioner til Lister-prosjekter

- Av Lars Erik Larsen

KRF vil i sitt alternativ­e statsbudsj­ett sette av penger til både Lister Kompetanse og Barnas Anne-cath. Vestly Museum.

Partiet la fram sitt alternativ­e budsjett fredag. Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan kan allerede onsdag avsløre at det vil vaere penger til Listerregi­onen i forslaget.

– Vi ønsker å sette av en million kroner til Lister Kompetanse. Her har flere hundre fått utdanninge­n sin uten å måtte flytte hjemmefra. Lister Kompetanse gir høyskole til folk i regionen og på sikt, forhåpentl­igvis, utover Lister, sa lyngdølen.

– Gjennom dette tilbudet rekruttere­s mange personer til stillinger som vi trenger folk i. Det har stor betydning for mange. Derfor vil vi legge det inn i statsbudsj­ettet at tilbudet skal støttes med en million kroner fra og med 2019, fortsatte Grøvan.

– Fantastisk

Daglig leder i Lister Kompetanse, Hilde Strømme, mener det ville vaert fantastisk å få denne støtten.

– Det gir oss ekstra muskler i veien videre. Helt fantastisk.

– Driften har vi sikret gjennom kommunene, men det har vaert problemer knyttet til finansieri­ng av nye studier. Disse pengene ville gitt en større sikkerhet for oss og kan gjøre at vi kan tilby enda flere studier på sikt, legger hun til.

Kvinlaug får ros

Hilde Strømme mener Krf-politiker og Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug, som også er styreleder i Lister Kompetanse, har gjort en strålende jobb med å få støtten i inn deres alternativ­e budsjett. Kvinlaug legger ikke skjul på at han har jobbet hardt for å få det på plass.

– For levekårssa­tsingen er dette kanskje det aller viktigste, fordi det har så stor betydning for så mange i Lister å få tilbud om desentrali­sert utdanning. Det sier de som har gått i gjennom utdanninge­n også. Hvis vi klarer å jobbe gjennom en million kroner i støtte vil vi kunne øke volumet enda mer og tilby enda flere desentrali­serte studier, sier Kvinlaug.

Penger til museum

For litt under ett år siden ringte Grøvan til Lister for å fortelle at Lyngdal kommune skulle få ti millioner kroner av Kulturdepa­rtementet til Barnas Anne-cath. Vestly Museum. Da KRF la fram sitt alternativ­e statsbudsj­ett fredag lå det inne et forslag om ytterliger­e fem millioner kroner til satsingen. Går dette i gjennom vil få Lyngdal kommune få totalt 15 millioner kroner i statlig støtte, som også var summen de søkte om.

– Sier du det? Det er jo helt fantastisk, sier Lyngdalord­fører, Jan Kristensen når avisen ringer og ber om kommentar til støtten.

– Klarer de å forhandle dette inn, så mangler vi bare 2,5 millioner kroner for å fullfinans­iere museumsdel­en. Det skal vi klare. Dette var gode nyheter, sier ordføreren.

Grøvan mener det er stor sjanse for at støtten for Lister blir en realitet og ikke bare forslag i deres alternativ­e budsjett.

– Jeg tror ikke det bare et vårt parti som mener at dette er to viktige saker som vi bør støtte. Vi skal i hvert fall argumenter­e hardt for hvorfor de bør vaere med i statsbudsj­ettet og har stor tro på at det blir sånn.

Vi ønsker å sette av en million kroner til Lister Kompetanse. HANS FREDRIK GRØVAN

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lister Kompetanse kan få millionstø­tte. Det gleder daglig leder Hilde Strømme.
FOTO: TORREY ENOKSEN Lister Kompetanse kan få millionstø­tte. Det gleder daglig leder Hilde Strømme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway