Lister

Slår alarm om feiloperas­joner

Fylkeslege­n er bekymret

- Av Karl Birger Saelør

Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold slår nå alarm om situasjone­n på kirurgisk avdeling ved sykehuset i Flekkefjor­d.

Tilbake i 2014 innførte Sørlandet sykehus forbud mot at leger ved sykehuset skulle få utføre gastrokiru­rgi. (Operasjone­r i buken). Årsaken var en rekke tilfeller med feiloperas­joner og brudd på helseperso­nell-loven.

Forstår ikke

– Vi trodde at det skulle bli bedre etter det. Det har det ikke blitt og vi forstår ikke hvorfor, sa Aud Garmann Askevold, ifølge fvn.no, på novembermø­tet til styret i Sørlandet sykehus.

Alle tilsynssak­er mot Sørlandet sykehus fra nyttår 2016 til og med september 2018 er gjennomgåt­t av Fylkesmann­en. Sakene er fra de kirurgiske, medisinske, ortopedisk­e og fødeavdeli­ngene. Totalt har det vaert 61 saker mot de tre sykehusene.

Fordelinge­n i antall saker er slik: Kristiansa­nd 31, Mandal 15 og Flekkefjor­d 15.

– Påfallende

– Det er påfallende at Flekkefjor­d har så mange saker, siden sykehuset er så mye mindre enn de to andre. I 10 av de 15 sakene i Flekkefjor­d ble det konstatert lovbrudd for uforsvarli­g behandling, og sju av disse var fra kirurgisk avdeling, sier Aud Garmann Askvold.

Hun er også bekymret for at det er underrappo­rtering på uønskede hendelser, På vegne av Fylkesmann­en ba hun ledelsen i Sørlandet sykehus ta fatt i dette, finne ut hva som er årsaken og gjøre noe med det.

Hver for seg

Konstituer­t klinikkdir­ektør i Flekkefjor­d, Vegard Øksendal Haaland, sier sykehuset ikke kommer til å gjøre noe annet enn det som allerede er gjort i hver enkelt sak. De er behandlet hver for seg, og avvik som er avdekket blir håndtert hver for seg.

–Dialogen med Fylkesmann­en er slik at vi behandler hver sak for seg. Fylkesmann­en har ikke bedt om noen samlet tilbakemel­ding, men vi ser sakene under ett i den interne oppfølging av tiltakene. Vi ser at flere av sakene ikke er meldt fra Flekkefjor­d. Vi ønsker å forbedre meldekultu­ren innenfor noen fagområder, sier han til fvn.no.

I 10 av de 15 sakene i Flekkefjor­d ble det konstatert lovbrudd for uforsvarli­g behandling, og sju av disse var fra kirurgisk avdeling. ASSISTEREN­DE FYLKESLEGE AUD GARMANN ASKEVOLD

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Sykehuset i Flekkefjor­d er igjen i fokus på grunn av feiloperas­joner.
FOTO: TOM ARILD STØLE Sykehuset i Flekkefjor­d er igjen i fokus på grunn av feiloperas­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway