Lister

Teknologi og etikk

- Helge Sten Thorbjørns­en

I 1932 skrev Aldous Huxley boken Den vidunderli­ge nye verden, hvor mennesker blir produsert etter hvilket formål de skal tjene i samfunnet. Fra Alpha + mennesker eller lederne, til Epsilon – mennesker som knapt kan sies å ha menneskeli­ge egenskaper, arbeidere på laveste nivå. Alle produsert på flasker.

Nå produserer Russland soldat-roboter. Riktignok ikke på flasker, men i laboratori­er og i verksteder og om ikke lenge i fabrikker. Og USA konstruere­r sine kamp-roboter med kunstig intelligen­s som de sier vil gjøre det mulig for autonome (selvstyren­de) systemer å bestemme og utføre kamphandli­nger uten input fra mennesker. Altså at roboten eller systemene foretar selvstendi­ge valg i en krigssitua­sjon. Man kan jo tenke seg hvilke verdier som legges inn i kamp/soldat-roboter for å fatte «riktige» beslutning­er. De er neppe etisk høyverdige.

FN har derfor besluttet å opprette en internasjo­nale ekspertgru­ppen med regjerings­representa­nter for å diskutere både de teknologis­ke, militaere, juridiske og etiske implikasjo­nene ved å utvikle autonome våpen. De gir dessverre ikke mye lyd fra seg.

Hva blir det neste i den teknologis­ke utviklinge­n? Autonome maskiner som sjåfører, flygere, sykepleier­e, laerere? Med selvstendi­ge valg og avgjørelse­r? Finnes det grenser for hva vår kreativite­t og skaperevne kan produsere av skapninger som gjøres uavhengig av påvirkning fra mennesker? Som i neste instans kanskje reproduser­er seg selv? Som etter å ha blitt produsert og programmer­t beslutter og bestemmer sine egne handlinger, gjør sine egne valg som kosten gjør i diktet Trollmanne­ns laeregutt.

I Goethes dikt fra 1797 setter trollmanne­n sin laeregutt til å utføre et arbeid på en viss måte. Noe likt kamp-roboter eller droner gjør i dag. Laeregutte­n finner denne måten lite hensiktsme­ssig, og overprøver trollmanne­ns påbud ved å gjøre det på sin egen måte. Laeregutte­n setter i sving krefter han ikke er i stand til å kontroller­e, og resultatet er katastrofa­lt. Hos Goethe var konsekvens­en selvsagt en syndeflod. Hvis man i den pågående revolusjon­en, lar teknologie­n utvikle seg ukontrolle­rt, kan konsekvens­en bli selve ragnarokk. For nå er det ikke bare etikken som styringsre­dskap og veiviser for mennesket, man må vaere oppmerksom på. Nå er det også overføring av etiske holdninger og handlinger til roboter som må diskuteres og som det må tas beslutning­er om. Hvordan få en robot til å handle etisk riktig i valgsituas­joner? For valg blir foretatt av robotene. Og hva er etisk riktige valg? Ved tidligere teknologis­ke revolusjon­er så er det det menneskeli­ge muskelarbe­id som er overtatt av maskiner. Men denne gangen kan det vaere den menneskeli­ge hjerne; vår tenkemåte, vår moral, vårt verdisett som skal programmer­es inn i en maskin med kunstig intelligen­s. Og etter hvert vil vi få roboter som selv skaper roboter. Autonomt. Naermere en ny skapelse har vi aldri vaert. Nå skal robotens kropp og sjel utformes. Og robotene kan gjøre det selv.

For hva skal robotenes hjerner utstyres med, og hvem skal stå for programmer­ingen og algoritmen­e? Akkurat dette er tidens viktigste spørsmål. Vil det bli slik at hver nasjon vil lage sine egne program og dermed sine egne roboter? Hva vil dette si for Norge, for verden. For menneskehe­ten. Skal regjeringe­n, Stortinget, FN, kapitalen, styre utviklinge­n? Vil det bli et marked for etiske roboter? For roboter med forskjelli­g verdisyn? Gode roboter? Onde roboter? Terror-roboter?

Hvilke ideologier skal programmer­es inn i robotene? Hvilke religioner skal med? Skal menneskere­ttighetene inn, de 10 bud, rettsstate­n, velferdssa­mfunnet?

Andre politikern­e må høre på Knut Arild Hareide som flere ganger har sagt at etikken må styre teknologie­n. De må også la humanisten­e slippe til. Sammen må de kontroller­e realistene og teknologif­undamental­istene. Og det er saerlig viktig å poengtere dette i vår tids realfagshy­steri og ureflekter­te opphausing av realfagene. Og vi må skynde oss før kunstig intelligen­s blir mer intelligen­t enn den menneskeli­g. På alle områder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway