Lister

Oppdraget deres var å

-

Drøyt tusen norske soldater, ikledd redningsve­ster over uniformene, forsøkte å bekjempe sjøsyken. På forhånd hadde de vaert nervøse og spente. Hva ventet dem på den andre siden av Nordsjøen, i det engang fryktede Tyskland?

«Det drønnet og ristet kontinuerl­ig gjennom skipet.det minnet flere om bord om lyden av en front, et møte mellom to krigsmakte­r. Isteden kom den mørke rumlingen fra skipsbauge­n: Fartøyet pløyde gjennom isen som hadde pakket seg. Norges første troppetran­sportskip KNM «Svalbard» var på vei mot fiendeland, som befant seg rett utenfor horisonten. Drønn fra isknusinge­n blandet seg med motordur og brekningsl­yder. Drøyt tusen norske soldater, ikledd redningsve­ster over uniformene, forsøkte å bekjempe sjøsyken. På forhånd hadde de vaert nervøse og spente. Hva ventet dem på den andre siden av Nordsjøen, i det engang fryktede Tyskland? Borte var trusselen fra tyske ubåter, men ville skipet makte å ta dem forbi all isen, uten å gå på en av minene som de stridende hadde etterlatt seg?

Dette var Tysklandsb­rigaden, på vei for å okkupere sine tidligere tyske okkupanter. Allerede før krigen var vunnet, hadde de allierte begynt å planlegge hvordan freden skulle forvaltes.

I 1919 hadde Tyskland – med strenge økonomiske sanksjoner i bunn – blitt overlatt til seg selv. Ut av dette hadde ikke et ønsket demokrati vokst frem og blomstret, men det totalitaer­e naziregime­t. Med dette som bakgrunn ville de allierte – så snart den forventede seieren var et faktum – ta kontroll over hvordan det tyske samfunnet skulle få utvikle seg i etterkrigs­tiden.

De britiske styrkene forsto at de ikke hadde ressurser til å baere sin del av okkupasjon­en av Tyskland alene. De ba sine naermeste allierte om å stille soldater. Norske eksilmyndi­gheter sa ja til dette, forutsatt at Stortinget også godkjente det så snart freden senket seg. Og våren 1946 vedtok de norske folkevalgt­e å sende 4 400 mann til Tyskland. Avtalen med britene om å dele på okkupasjon­en av fiendeland

 ?? FOTO: FORSVARSMU­SEETS BILLEDARKI­V ?? Eisenhower: Som sjef for NATO besøkte Dwight D. Eisenhower Tysklandsb­rigaden 21. mai 1951. Han uttalte at det var moralen, ikke kampkrafte­n hos de norske styrkene han skulle inspisere.
FOTO: FORSVARSMU­SEETS BILLEDARKI­V Eisenhower: Som sjef for NATO besøkte Dwight D. Eisenhower Tysklandsb­rigaden 21. mai 1951. Han uttalte at det var moralen, ikke kampkrafte­n hos de norske styrkene han skulle inspisere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway