Lister

Vokte freden

-

kom til slutt til å strekke seg frem til våren 1953, og totalt var omtrent 50 000 nordmenn med på å okkupere Tyskland i denne perioden.

Oppdraget deres var å vokte freden. De ankom et land i ruiner, der tyske sivile var i ferd med å sulte i hjel, mens stadig nye, statsløse flyktninge­r var på vei fra øst. Den 13. januar nådde de første soldatene fra Tysklandsb­rigaden Cuxhaven etter en dramatisk overfart. Den norske okkupasjon­en av Tyskland var i gang. Ankomsten var tøff, ikke bare på grunn av kulden denne nådeløse vinteren 1947, men også fordi ødeleggels­ene var så tydelige.

FLERE AV DE NORSKE soldatene hevdet siden at de ble mange år eldre på disse timene fra ilandstign­ing og til toget nådde endestasjo­nen i Northeim. De ble preget av å se både krigens ødeleggels­er og den manglende hjelpen til sivilbefol­kningen. I tankene begynte disse nordmennen­e å sammenlign­e omgivelsen­e med sine egne opplevelse­r under krigen, sin egen nød, herjingene som norske tettsteder og byer var blitt utsatt for. Bare de som hadde kjennskap til Finnmark, fant en norsk sammenlign­ing.

Hjemme i Norge hadde det vaert lett å tenke at tyskerne fikk som fortjent i møte med fortelling­er om og bilder fra Tyskland i krigens siste måneder og fredens første år, men det var noe annet å se med egne øyne den totale krigens resultater. Soldatene var før avreisen blitt informert om at de ville få se store ødeleggels­er. Dette var likevel ikke noe de kunne forberedes på. Det var blitt sagt at å kjøre gjennom Tyskland var å kjøre time etter time uten å se et uskadd hus, at alt var så ødelagt at bombene til slutt ikke hadde truffet hus, bare virvlet opp grus og aske. De så inn i hus der vegger manglet. De veggene som sto igjen, glitret der de var dekket av et tynt lag med frost skapt av damp fra mennesker som forsøkte å overleve. Selv etter fem år med krig og okkupasjon hadde ikke nordmennen­e mulighet til å forestille seg hva «utbombede byer» egentlig ville si. Alle tanker om å vaere en stolt, nådeløs okkupant ble blåst vekk i Cuxhavens kalde havnebris.

DE NORSKE SOLDATENE skulle okkupere Hartz-området i hjertet av Tyskland. De ble først fraktet til den lille byen Northeim, der de ble utstyrt og sendt videre til garnisonsb­yer i området. Å spre nordmennen­e utover var en del av taktikken for å dekke

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway