Lister

For heile mennesket

-

Kristen tro dreier seg om mer enn frelse for sjelen. Vi er skapte med kropp, sjel og ånd, og vår himmelske Far er opptatt av denne helheten. Det er dette som understrek­es i den visjon som er vedtatt for Kvinesdal menighet: «For heile mennesket!»

Ingen har demonstrer­t tydeligere enn Mesteren selv at Skaperen er opptatt av alle sider ved livet. Evangeliet sammenfatt­er Jesu tjeneste med orda: «Han laerte folk i synagogene, forkynte evangeliet om riket og helbredet all sykdom og plage hos folket» (Matt. 4,23). Livet er ikke delt inn i ulike livs-sfaerer der Gud bryr seg om sjelen og helsevesen­et om kroppen. Hele tilvaerels­en er Guds, og han er engasjert i alle sider ved vår tilvaerels­e.

På en flott måte ble dette demonstrer­t da Kvinesdal Menighet i 2008 kjøpte Rafoss Hotell til bruk som menighetss­enter. Ingen var i tvil om at her skjedde arbeid for sjelen: Folk samlet seg til bibeltimer, bønnegrupp­er og konfirmant­undervisni­ng. Samtidig ble rom leid ut til overnattin­g, frokost servert til rusbrukere, og alle var inviterte til torsdagsmi­ddag og lørdagsgrø­t. Det var et sted «for heile mennesket» og for alle mennesker. Målet var å møte menneskers totale behov. For vi er skapt som hele mennesker med både ånd, kropp og sjel.

Dette helhets-behovet understrek­es også i statlige rundskriv for eldrearbei­det. Beboerne på et omsorgssen­ter skal møtes med et såkalt «holistisk» tilbud: God pleie av kroppen, samtidig som åndelige behov møtes. Det er tragisk hvis tidsklemme medfører at åndelige behov forsømmes

En menighet som vil følge sin Herre og Mester er forpliktet til ta opp de utfordring­ene som livet gir. «Du kan ikke forkynne evangeliet til en tom mage» sa de gamle misjonaere­ne. Så startet de jordbrukss­koler og sykehus samtidig som de bygde kirker. Det samme understrek­et salmedikte­ren Grundtvig: «Menneske først – kristen så». Vi har et liv som rommer både kropp og sjel, og Skaperen bryr seg om hele mennesket.

«For heile mennesket!» er visjonen for Kvinesdal Menighet. Den forplikter både lønna og ulønna medarbeide­re til å etterligne sin Mester gjennom hverdagens tusen utfordring­er. Det er slik vi alles kal møte hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway