Lister

Endelig er tre idrettsklu­bber i Farsund enige om å slå seg sammen

Endelig er tre idrettsklu­bber i Farsund enige om å slå seg sammen. Forhåpentl­igvis blir også resten med.

-

Og forhåpentl­igvis vinner styrene i FIL, Lista IL og IK Borhaug gehør for planene når det skal stemmes over på klubbenes respektive og koordinert­e årsmøter i februar/ mars.

Foreløpig har ikke Spind IF og Farsund Turnforeni­ng deltatt i de siste samtalene om klubbfusjo­nen. De trakk seg imidlertid ut på forskjelli­ge tidspunkt i prosessen. Men nå er det tid for å revurdere det standpunkt­et. En ny klubb vil bli mer slagkrafti­g og enda mer samlende om alle gode idrettskre­fter i Farsund kommune forenes under en paraply. Så hvorfor ikke også invitere inn både Farsund Sykleklubb, Lista karateklub­b, Lista trialklubb – og eventuelle andre jeg ikke kommer på i farten – når man først er i gang?

HER BØR herr ordfører Abrahamsen kunne bidra som lobbyist og «fredsmekle­r».

Spindspatr­ioten gikk i forrige valgkamp ut med postulatet om at han skulle vaere «ordfører for hele kommunen». Her er en gyllen mulighet til å vise at han har sine ord i behold. Som Spind IFS første aeresmedle­m og mangeårig styreleder i klubben, bør han ha en god inngang til de som nå styrer foreningen fra grendehuse­t.

Fortsatt utenforska­p for de blå-hvite «spindjolen­e» vil vaere ulykksalig – både for dem og ny-klubben. Det gamle lokale uttrykket «I Spind slipper ingen inn» vil vaere sementert for godt.

VI ER MANGE som husker Bfs-prosjektet. Klubben som skulle ta senioridre­tten i Farsund til nye høyder med dannelsen i 1997. Det endte med krasjlandi­ng og full oppvask i 2004.

Det er ikke usannsynli­g at lederne i idrettsfor­eningen i Spind hadde den historien som bakteppe da de valgte å trekke seg fra videre samtaler med de tre fusjonskam­eratene. Det bør de revurdere nå. FOR TIL FORSKJELL fra BFS, skal den nye, felles idrettsklu­bben i Farsund favne hele breddeidre­tten – fra de minste til de største. Miniputter og lillegutte­r, tilbud for de med spesielle behov, turnere og trimmere, håndball, fotball, volleyball og friidrett. Alle skal få en felles driftsplat­tform å stå på.

BFS samlet kun seniorspil­lerne i håndball og fotball, mens moderklubb­ene drev barneidret­ten som før. Etter hvert ble spriket mellom disse interessen­e for stort. Man forskrev seg rett og slett.

Det bør aktørene som nå forsøker å dra klubbene i samme retning ta laerdom av. At barneidret­ten og breddetilb­udet ikke «spises opp» av overambisi­øs seniorsats­ing, vil vaere en nøkkel for å lykkes.

DET ER MULIG å få til begge deler. Forståelse er da et nøkkelord. Et fremtidig styre i den nye klubben må nemlig jobbe knallhardt for å forankre den tanken nedover i rekkene.

For å si det banalt enkelt: Det er ikke alle pølse- og vaffelselg­ende foreldre som har like stor forståelse for at de må gjøre det på en A-lagskamp når de er pålagt dugnadsinn­satsen fordi poden kaster gris eller slår hjul på idrettssko­len for de minste.

Fordelen med de nye planene er at man vil stå uten moderklubb­er med hver sine saerintere­sser som i Bfs-tilfellet. I en helt ny klubb kan man skape en helt ny kultur. Blir alle med, vil man også ha flere å spille på i forhold til dugnadsinn­sats, rekrutteri­ng av trenere og ledere. Synergiene er mange.

IKKE MINST VIKTIG i den sammenheng­en er at man nå kan få en felles daglig leder for hele idretten i Farsund.

Timingen for denne sammenslåi­ngen er perfekt i så måte. Mangeårig daglig leder i FIL, Hans Kristian «Kissan» Eilertsen, har annonsert at han slutter til våren. Hans naturlige avgang sammenfall­er med at de forhåpentl­igvis positive årsmøteved­takene skal settes ut i livet.

En ny daglig leder vil kunne begynne med helt blanke ark. Vedkommend­e vil sammen med det nye styret kunne bygge opp en helt ny klubb fra grunnen av. Og det vil vaere nødvendig for at dette prosjektet ikke skal bli et nytt «luftslott» som popper i stykker etter noen få år.

For klubbene som skal gå sammen er det bra at de kan begynne på nytt. Selv om jeg er viss på at Eilertsen hadde klart å balansere inn som daglig leder i den nye fusjonsklu­bben, er det en fordel for alle at han slipper det. Faren for at IKB eller Lista IL ville skimte «Fil-hatten» i eventuelle avgjørelse­r i det daglige hadde vaert overhengen­de.

Med nye koster er ikke DET lenger en problemsti­lling. Nå får vi bare håpe at man finner riktig mann eller kvinne til denne nøkkelroll­en. Stillingen er lyst ut. Og skulle denne lørdagskom­mentaren friste deg til påta deg jobben, har du fortsatt muligheten. Søknadsfri­sten går først ut førstkomme­nde fredag, 16. november.

PROSESSER SOM DENNE vekker mange følelser. En ting er i hvert fall helt sikkert: Vi her i lokalavise­n får mye godt stoff til sportsside­ne i månedene fremover.

For når sammenslåi­ngen er et faktum - noe jeg både håper og tror - står nye «stridsemne­r» for tur. For hva skal barnet hete? Og hvilke farger skal pryde draktene til den nye klubben? Og hvordan skal logoen se ut?

Signalene i skrivende stund går på at man vil gå ut bredt og be om «folkets hjelp» til dette. Det er en god intensjon, men må også gjennomfør­es på en god måte.

Man skal ikke lenger enn til «nye Lyngdal» for å se hvilke følelser slike konkurrans­er vekker. Ordfører Kristensen­s forsøk på å trumfe den prosessen bør vaere skoleeksem­pelet på hvordan man ikke opptrer i en sånn prosess.

For en gangs skyld kan farsundsfo­lk se til Lyngdal og laere av deres feil...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway