Lister

– Det er litt plagsomt

Mesteparte­n av livet har Simon Tobias Salamonsen (7) fra Lyngdal levd med diabetes 1. Han smiler tappert, men syns det litt plagsomt av og til.

- Av Bjørn Hoel

Etter å ha vaert på folkemøtet er jeg rett og slett blitt opprørt og frustrert over mangel på planleggin­g og tilrettele­gging fra administra­sjonens side ELLEN LUDVIKSEN I LESERINNLE­GG På SIDE 10

7 år gamle Simon Tobias Salamonsen fra Lyngdal har hatt diabetes 1 siden han var halvannet år gammel, men sier likevel at han har det fint.

– Men det er litt plagsomt av og til. For eksempel så kommer jeg ofte litt sent ut i friminutte­ne, fordi jeg må ta medisin og sånn, sier 7-åringen, som til daglig går i 2. klasse på Å barneskole i Lyngdal.

Verdens diabetesda­g

Lister møter familien Salamonsen hjemme ved middagstid­er mandag denne uka, i Opsalveien i Lyngdal. 14. november er det nemlig Verdens diabetesda­g, og årets internasjo­nale fokus er barn og barnefamil­ier med diabetes. I den forbindels­e ønsker de å stå fram med sine erfaringer.

– Mange barn lever med et skjult handikap som er vanskelig for andre rundt å forstå. Det er mange barn med diabetes i Agder-fylkene. Disse barna er utsatt både i forhold til skole, sosiale aktivitete­r og psykisk helse, påpeker Monica Urdalen fra Diabetesfo­rbundet Agder.

Far og sønn

Både Simon Tobias og faren Dag Petter har diabetes 1. Det spesielle med Simon Tobias er at han var så ung da han fikk det, bare halvannet år gammel.

– Legene sa at det var sjelden at de var så unge. De fleste får det senere, sier moren Maria Salamonsen.

–Diabetes 1 skyldes at bukspyttkj­ertelen slutter å produsere insulin. Grunnen til at noen får dette skyldes at de har genet, men det trenger ikke å slå ut for det. For Simon Tobias sin del så hadde han uflaks og fikk dette så ung. Sykdommen er såkalt autoimmun, som vil si at den er preget av pasientens eget immunsyste­m, forklarer hun.

Hun understrek­er at om man har diabetes 1 så har det ingenting med at barnet har fått for mye sukker å gjøre, som noen synes å tro. Diabetes kalles jo som kjent også for sukkersyke.

–Vi ønsker egentlig ikke at man kaller det for sukkersyke, siden ordet er misvisende, sier hun.

Mye å passe på

Begge foreldrene vedgår at det er mye å passe på i det daglige.

– Nå, like før vi skulle spise var Simon Tobias litt lav i blodsukker­et. Da gir vi han gjerne et halvt glass med brus eller et halvt glass med sjokolade, sier de.

Det blir også mye telling av karbohydra­ter.

–Vi regner alt som går inn i munnen for karbohydra­ter, forteller de.

Høyt og lavt blodsukker

Blodsukker­et kan svinge begge veier.

– Har vi gitt for lite insulin blir man høy i blodsukker­et. I verste fall kan man bli dårlig. Når blodsukker­et er lavt kan man få føling. Det kan bli så ille at man faktisk besvimer. Man får gjerne et forvarsel, hvor man begynner å svette og slike ting, sier Dag Petter Salamonsen.

Selv har han hatt diabetes 1 siden 10-årsalderen. Dag Petter var den første i slekta som har fått diabetes 1.

Med måte

Foreldrene påpeker samtidig at Simen Tobias kan spise akkurat det samme som de andre i familien, men som alle andre må han vaere påpasselig å vise måtehold.

På grunn av diabetesen må det mye planleggin­g til

–Når han for eksempel er på skolen så har han en assistent. Og når jeg smører matboksen så skriver jeg en liten lapp hvor det står hvor mye karbohydra­ter det er i alt han har med seg. En brødskive med skinkepåle­gg er 15 gram karbohydra­ter, en banan er 20 gram karbohydra­ter og så videre, forteller Maria Salamonsen.

Ellers lever Simon Tobias som barn flest. Den kvelden vi var der skulle han på fotballtre­ning, og det er selvsagt Lyngdal IL, som gjelder.

–Da må vi ha med en sekk hvor vi har med raske karbohydra­ter, og blodsukker­måler, blant annet, forteller moren.

Utover det er han en ihuga Manchester United-fan.

I denne familien, som også inkluderer storesøste­r Sofia (8), er man glad for at det settes fokus på barn med diabetes, og at det det fremkommer hva det faktisk er og hvilke utfordring­er det medfører, for familien og for den enkelte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway