Lister

EØS må forsvares

-

EØs-avtalens fremste forsvarere i fagbevegel­sen har lenge vaert å finne innen Fellesforb­undet. Og hva kan det få å si at styret i avdeling 5, forbundets største, sist uke vedtok å gå fra ja til nei, med krav om at Norge sier opp avtalen? Avdelingen organisere­r industrian­satte vestpå. Det som fikk dråpen til å flyte over, slik lederen Roar Abrahamsen uttrykker det, var utfallet av striden om hvorvidt utenlandsk­e industriar­beidere skal ha rett til å få dekket reise, kost og losji når de hentes til jobb i Norge. Høyesteret­t har tidligere fastslått at allmenngjø­ringen av denne rettighete­n var lovlig. LO, som frykter sosial dumping og favoriseri­ng av uorganiser­te, fikk dermed medhold.

EØS-AVTALENS overvåking­sorgan ESA anser dette som et brudd på EUS utestasjon­eringsdire­ktiv, en tolkning den statlige Tariffnemn­da nå har sluttet seg til. Fortsatt får utlendinge­r dekket utgiftene ved arbeidsrei­ser innenlands, på linje med sine norske kolleger. Nemnda videreført­e også alle øvrige elementer i allmenngjø­ringen. Men punktet om dekning av et rimelig antall hjemreiser ble altså opphevet - og begeret var fullt for styret i avdeling 5.

EØS-MOTSTANDER­NE i fagbevegel­sen og politikken øyner nå et håp om flertall på Fellesforb­undets landsmøte neste høst – og i neste omgang å bikke flertallet på Lo-kongressen i 2021. Vil Eøs-garantiste­n Ap evne å mobilisere mot motkreften­e i tide og yte tilstrekke­lig støtte til de delene av fagbevegel­sen som holder fast ved Eøs-avtalen? Med i dette bildet hører Aps naermeste samarbeids­partnere, de to ihuga nei-partiene Sp og SV, som i dag har en helt annen styrke enn den gangen de undertegne­t en rødgrønn regjerings­plattform med EØS som en bunnplanke.

ABRAHAMSEN PÅPEKER at Eøs-avtalen har to bein – naeringspo­litikk og arbeidsliv –og mener ubalansen er blitt for stor. Men det kan ikke underslås at det fortsatt er «naeringsli­vsbeinet» som gir norsk naeringsli­v tilgang EUS indre marked. Eller at et brudd derfor vil sette titusenvis av arbeidspla­sser, og store skatteinnt­ekter, i fare. Brexit-kaoset har heller ikke gjort det mer sannsynlig at EØS kan byttes ut med en avtale som mer ensidig tilgodeser norske krav. Det er grunn til å advare mot å sette Eøs-avtalen i spill.

Det er grunn til å advare mot å sette Eøs-avtalen i spill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway