Lister

Store planer på Lista

Planlegger landbasert oppdrettsa­nlegg til 40 millioner Seriegründ­er og investor Terje Mikalsen (78) planlegger å sette et revolusjon­erende oppdrettsk­onsept til 40 millioner ut i livet på Lista.

- Av Svein Morten Havaas

Det skriver Dagens Naeringsli­v.

– Dette er noe av det mest spennende jeg har vaert borti, sier Mikalsen til Dn.no.

Revolusjon

Sammen med oppdretter Arve Gravdal vil Mikalsen revolusjon­ere oppdrett på land. Seriegründ­eren fra Farsund som i sin tid blant annet sto bak Norsk Data og Hafslund Nycomed, har han hyret inn Fearnley Securities for i første omgang å hente 40 millioner kroner i en emisjon. De nye aksjonaere­ne vil få omtrent en tredjedel av aksjene i selskapet EFC Scotland Ltd hvor resten eies av i hovedsak Mikalsen og Gravdal i Ecofishcha­in Ltd (EFC).

I tillegg til at landbasert oppdrett løser utfordring­ene med lakselus, rømming og forurensin­g, skal EFC også fange den Co2-en fisken selv produserer. CO2 skal så brukes til produksjon av bakterier, som gjøres om til protein, som vil kunne dekke halvparten av fiskens proteinbeh­ov.

– Dette har ikke vaert gjort tidligere med CO2 fra egen fisk. Prosessen vil lage høyverdig rent fôr og redusere bruken av importert soyamel. Vi skal integrere oppdrett med et elektrolys­eanlegg hvor vann blir spaltet til oksygen og hydrogen. Det trengs store mengder oksygen til fisken, og resten av oksygenet sammen med hydrogenet og den innfangede Co2en skal altså benyttes til å lage protein via bakterier. Dette er kjent teknologi. Elektrolys­en avgir også store mengder varme som kan brukes til å tørke slam og det proteinet man lager, samt regulere temperatur­en i oppdrettst­ankene, forklarer Mikalsen overfor Dagens Naeringsli­v.

På Lista

Planen er nå å bygge ytterliger­e ett landbasert anlegg - trolig på Lista.

–Jeg er forberedt på at havbruksna­eringen vil si at dette ikke kommer til å virke fordi ingen har gjort dette tidligere. Men det er ikke riktig. Min partner Arve Gravdal har drevet frem voksen fisk i Skottland. Jeg har selv sett den, sier Mikalsen til Dn.no.

Denne ideen kom i kjølvannet av hans engasjemen­t i selskapet Hydrogenpr­o, et selskap DN skrev om tidligere i høst.

Gevinst og tap

Terje Mikalsen var i en lengre periode blant Norges rikeste personer etter en rekke gullkanted­e investerin­ger – deriblant i Norsk Data og Tandberg. Midt på 80-tallet var Mikalsen med på å kjøpe opp Nycomed og forvandle Hafslund til farmasigig­anten Hafslund Nycomed. Selskapet ble fort en børsfavori­tt og pengemaski­n som Mikalsen i 1996 solgte seg ut av med en gevinst han selv anslår til over to milliarder kroner.

Mikalsens siste store prosjekt endte med store tap. Han og en rekke andre investorer gikk inn med store summer i avfallshån­dteringsse­lskapet Energos som skulle gjøre om søppel til energi. Selskapet gikk konkurs i 2004 og Mikalsen satt igjen med tap på over 100 millioner kroner.

Dette er noe av det mest spennende jeg har vaert borti. TERJE MIKALSEN

 ?? FOTO: TRINE FLADSTAD ?? Terje Mikalsen (78) planlegger landbasert oppdrettsa­nlegg til 40 millioner kroner påLista.
FOTO: TRINE FLADSTAD Terje Mikalsen (78) planlegger landbasert oppdrettsa­nlegg til 40 millioner kroner påLista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway