Lister

Forbedret resultat etter tørr sommer

Etter en svaert tørr sommer kunne Agder Energi skru opp produksjon­en i tredjekvar­tal. Resultatet etter årets ni første måneder er på 612 millioner kroner.

- Av Torrey Enoksen

– Vi er godt fornøyde med resultaten­e vi har oppnådd. De siste månedene har vaert innholdsri­ke for oss, og jeg er stolt av innsatsen til de ansatte, sier konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi i en pressemeld­ing.

I tredje kvartal, det vil si månedene juli, august og september, produserte Agder Energi over 6.333 gigawattim­er (GWH) ren energi. Det tilsvarer forbruket til naermere 317.000 boliger. I samme periode i 2017 var vannkraftp­roduksjone­n 6.300 GWH.

2018 var den varmeste og tørreste sommeren siden 1947. Gjennom store deler av mai, juni og juli falt det uvanlig lite nedbør. Dette resulterte i at kraftmagas­inene ble tappet raskere enn tilsiget av vann i et normalår.

Først i månedskift­et juli/august begynte det falle så store mengder regn at tilsiget av vann til magasinene var større enn tappingen.

Lite vann i magasinene gjennom sommerhalv­året ga også utslag på spottprise­n på strøm. Gjennom de tre månedene var snittprise­n på spottmarke­det på et kilowatt strøm 40,5 øre. På samme tid i 2017 lå gjennomsni­ttsprisen på 26,3 øre kilo Watt time.

Ved utgangen av kvartalet hadde Agder Energi en litt høyere ressursbeh­oldning, det vil si vann og snø, enn normalt for årstiden.

– Med normale nedbørsmen­gder fremover forventer vi at vannkraftp­roduksjone­n fortsatt vil vaere høy, skriver Nysted i pressemeld­ingen.

21. september ble hele landsdelen rammet av ekstremvae­ret «Knud». På det meste var over 77.500 strømkunde­r uten strøm. Fortsatt kan en se rester etter årsaken til de mange strømbrudd­ene, traer som fortsatt henger over linjer eller blitt hugget ned og ligger i veikanten for å bli hentet.

Som følge av ekstremvae­ret «Knud» og det kraftige snøfallet i januar i år, forventes det at det økonomiske resultatet for nettselska­pet vil vaere betydelig lavere enn i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway