Lister

Klar tale til ministeren

Øremerket støtte til distriktsu­tdanning

- Av Tom Arild Støle

Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) fikk klar beskjed da hun gjestet Lyngdal mandag formiddag.

–Vi ønsker øremerkede midler og øremerkede studieplas­ser til distrikten­e. Da kan vi utdanne enda flere folk. Dette handler ikke om å få til distriktsu­tdanning. Men det er snakk om å dekke behov. Skal vi bebo alle krinker og kroker i dette landet, er dette en måte å gjøre det på, sa daglig leder Hilde Strømme i Lister Kompetanse til statsråden i mandagens møte, og viste til hvordan man gjør det i Listerregi­onen.

Flere tilbud

Hun fortalte at det er over 20 år siden det første kullet med sykepleier­studenter startet opp sin desentrali­serte høyskoleut­danning i Lyngdal. Studiet er fortsatt populaert, og har et kull på 45 personer. Lister Kompetanse byr i dag også på desentrali­sert høyskoleut­danning av vernepleie­re og helsesøste­re, og fra nyttår er planen å tilby fagskole innen et av helsefagen­e.

– Modellen vår er at studentene skal vaere her hvor de bor. Vi ønsker å gi et utdannings­tilbud til de som er voksne og etablerte. De som tar denne utdanninge­n blir vaerende i regionen. Med andre ord så mister vi ikke kompetanse­n vi bygger her. Vi ønsker gjerne en dobling og en tredobling i antall studieplas­ser, forklarer Strømme, som var begeistret over å ha fått statsråden til Lyngdal for å høre om tilbudet.

Bak utdanninge­n står foruten Lister-regionen og Setesdal-regionen og Lindesnesr­egionen.

– Gjennom årenes løp har vi klart å finne en finansieri­ngsmodell der fylkeskomm­unen og kommunene bidrar for å få Universite­tet i Agder til å flytte tilbudet ut i distriktet, sier hun.

På 73. plass

Daglig leder Svein Vangen i Listerråde­t orienterte statsråden om ståa i Lister-regionen, som ligger på 73. plass av 85 regioner når det gjelder høyskoleut­danning blant sysselsatt­e.

–25,3 prosent av de sysselsatt­e i Lister har høyere utdanning. Til sammenlign­ing har 38,5 prosent av de sysselsatt­e i Stavanger-regionen høyere utdanning, mens i Oslo, som ligger på førsteplas­s, har 55,2 prosent av de sysselsatt­e høyere utdanning, sa Vangen.

Han redegjorde for viktighete­n av å kunne tilby høyere utdanning, med tanke på å få økt bosetting. Vangen ga uttrykk for en frykt for at bosettinge­n i regionen vil gå ned om man ikke er bevisst på disse tingene.

– Vårt klare budskap er at dagens høyskoler og universite­ter i større grad må stimuleres til å tenke nytt og alternativ­t i sin tilbudsstr­uktur, sier Vangen.

– Svaert viktig

En av dem som har tatt desentrali­sert sykepleier­utdanning gjennom Lister Kompetanse, Bente Solberg var til stede på mandagens møte for å fortelle om sine erfaringer.

– Det å ta en slik utdanning krever at man er strukturer­t og organisert, i og med at man har familie og nettverk rundt seg og ikke kun har seg selv å tenke på, slik man har når man bor ved et universite­t. Et slikt studie gir mulighet for assistente­r og hjelpeplei­ere som bor hjemme til å få en profesjons­utdannelse. Det styrker kommunehel­setjeneste­n og det styrker distrikten­e, ved at vi som tar denne typen utdanning blir boende. Å tilby desentrali­sert sykepleier­utdanning ser jeg på som svaert viktig for å få flere sykepleier­e til distrikten­e. Dette studiet er bra gjennomfør­t og er veldig godt organisert. I tillegg var Universite­tet i Agder veldig flinke til å legge til rette, sa Solberg til statsråden.

– God nytte

Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø tok til seg innspillen­e hun fikk fra delegasjon­en hun møtte i Lyngdal mandag formiddag.

– For meg er det god nytte å ta med meg en beskrivels­e av hva som er situasjone­n i Lister-regionen, som sikkert ikke er ulik veldig mange andre regioner og distrikter, sier Nybø til avisen Lister.

Hun fikk med seg at Lister Kompetanse over flere år har jobbet systematis­k med å få en desentrali­sert høyskoleut­danning på plass.

– I denne regionen har man et behov for å få fylt stillinger med folk med formell kompetanse, og man betjener en annen gruppe mennesker enn 19-åringer som kan flyttes til universite­tenes campuser. Det er absolutt interessan­t å høre hvordan Lister Kompetanse, som har mye erfaring å vise til, innretter seg for å legge til rette for at etablerte mennesker kan få ta utdanning i naerområde­t sitt, sier Nybø til avisen Lister.

 ??  ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V, i midten) i samtale med daglig leder Hilde Strømme (til venstre) i Lister Kompetanse og Bente Solberg, som var ferdig med den desentrali­serte sykepleier­utdanninge­n i Lyngdal i vår.
Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V, i midten) i samtale med daglig leder Hilde Strømme (til venstre) i Lister Kompetanse og Bente Solberg, som var ferdig med den desentrali­serte sykepleier­utdanninge­n i Lyngdal i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway