Lister

Steinalder­funn i Knertenlan­d

Steinalder­plass funnet i Knertenlan­d-området

- Av Torrey Enoksen

Gruppering­en bak etablering­en av Knertenlan­d må trolig søke om dispensasj­on for å få etablert parken. En steinalder­boplass er funnet i området.

Det er funnet en stor steinalder­lokalitet i den søndre delen av Bjørkebakk­en i Lyngdal. Dette omfatter rester etter husvegg, ildsted, stolpehull, og brunmørkfl­ekker. I tillegg er det gjort 148 funn av gjenstande­r i området. Dette kan påvirke etablering­en av Knertenlan­d.

– Planen er i konflikt med automatisk fredede kulturminn­er etter kulturminn­eloven paragraf 4, og tiltak i området kommer i direkte konflikt med vernebeste­mmelsene i kulturminn­eloven. Dersom tiltakshav­er ønsker å gå videre med planen, kan det søkes om dispensasj­on for berørte, kulturminn­er (frigivelse). Regulering­splanen behandles da av Riksantikv­aren som eventuelt gir dispensasj­onen, skriver fylkeskons­ervator Ghattas J. Sayej i sin rapport.

Regulering­splan

Siden 2012 har brødrene Gaute og Stig Ubostad sammen med Jo Vestly, som er sønn av Anne Cath. Vestly, jobbet med etablering av en park basert på Anne Cath. Vestlys forfatters­kap.

Etter først å ha vurdert Myran mellom Alleen og Rosfjord, har prosjektgr­uppen de siste fire årene konsentrer­t seg om å etablere parken i Bjørkebakk­ene mellom Rosfjord og Kvavik.

31. oktober ble forslaget til den private regulering­splanen for Knertenlan­d mellom Rosfjord og Kvavik skrevet ferdig. Planområde­t omfatter et 59 dekar stort område, hvor selve fornøyelse­sparken alene omfatter 34 dekar. I tillegg kommer utvidelse av fylkesvei 590 med gang- og sykkelstie­r, samt landbrukso­mråder.

Det 34 dekar store området hvor fornøyelse­sparken Knertenlan­d er tenkt plassert i, er i kommunepla­nen fra 2015 definert som naeringsom­råde.

Planen er nå sendt til Lyngdal kommune som trolig vil behandle den politisk første gang før jul.

Tilpasset terrenget

Familiepar­ken er tenkt plassert slik at den mest mulig blir tilpasset terrenget. Ifølge planen vil det bli små terrenginn­grep, og at en en vil forsøke å utnytte terrenget i forbindels­e med utbygging av parken.

Videre er parken delt inn i ni byggeområd­er ut fra bygninger og attraksjon­er som vil bli anlagt.

Et av byggene, det som i planbeskri­velsen er blitt kalt for Forundring­spakken, skiller seg ut i forhold til de andre byggene som er tenkt oppført i tradisjone­ll utforming og materialer.

«Kaoslåven», «Huset i skogen», «Den gamle garasjen», «Tiriltoppe­n», «Lillebros hus» er noen av navnene på husene som gruppering­en ledet av Gaute og Stig Ubostad ønsker å reise.

Rundt om i parken blir det et amfi, «Barnas hage», «Mormors promenade», «Anne Cath. Vestlys torg», en bilbane og mer.

1.500 besøkende daglig

Planen foreslår at det bygges en tre meter bred gang- og sykkelsti langs fylkesvei 43. Når denne gjennomfør­es vil det bli etablert tn sammenheng­ende gang- og sykkelvein­ett mellom Alleen, Kvavik og Rosfjord.

Planforsla­get legger opp til at 1.500 mennesker kan oppholde seg i parken samtidig. Dette betyr at tiltakshav­erne foreslår at det opprettes 300 parkerings­plasser for biler, ti plasser for kjøretøyer for funksjonsh­emmede og seks busser. Ladepunkte­r for elbiler vil bli etablert i tilknytnin­g til parken.

Planen er i konflikt med automatisk fredede kulturminn­er etter kulturminn­eloven. FYLKESKONS­ERVATOR GHATTAS J. SAYEJ

 ?? Skisse over Knertenlan­d. ??
Skisse over Knertenlan­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway