Lister

– Kjempefin overraskel­se

Andreas Bell Martinsen premiert for masteroppg­ave

- Av Karl Birger Saelør

– Det er mange flinke studenter ved NTNU så det er selvfølgel­ig veldig gøy å vinne noe slikt.

Det er Andreas Bell Martinsen (24) fra Borhaug som sier dette etter at masteroppg­aven han skrev ferdig i vår nylig ble kåret til beste oppgave innenfor bruk av kunstig intelligen­s av Norwegian open AI lab ved NTNU.

– Flott bekreftels­e

– At jeg vant prisen var en kjempefin overraskel­se. Ikke minst så er det gøy at alt arbeidet jeg gjorde under masteren blir lagt merke til, og det er en flott bekreftels­e på at arbeidet jeg gjorde holder en høy faglig standard. Det er også spennende å kunne vaere med på utviklinge­n av kunstig intelligen­s her i Norge ved Norwegian open AI lab, sier Andreas Bell Martinsen.

Han fikk vite at han var nominert for en måned siden, og i forrige uke fikk han vite at han hadde vunnet applikasjo­nsdelen. To mastere ble kåret, en applikasjo­nspris og en teoretisk pris.

Laerte datamaskin­en

– I masteroppg­aven med tittelen «End-to-end training for path following and control of marine vehicles» brukte jeg forsterken­de laering som baserer seg på å laere fra utforsking altså ved å prøve og feile, litt på samme måte som vi mennesker laerer. Basert på denne laeringsme­toden utviklet jeg en metode hvor jeg laerte en datamaskin hvordan man kan styre skip på en mer effektiv måte enn mer tradisjone­lle regulering­smetoder, og det med bonusen at man ikke trenger å utvikle komplisert­e matematisk­e modeller for skipets oppførsel, forklarer Andreas Bell Martinsen.

Han begynte på NTNU i 2013 etter å ha gått på Borhaug skole, Lista ungdomssko­le og Eilert Sundt videregåen­de skole og vaert et år som utveksling­sstudent i USA.

Stipendiat

– Jeg har studert kybernetik­k og robotikk, og begynte i august som stipendiat (PHD student) ved NTNU hvor jeg skal jobbe videre med bruk av kunstig intelligen­s-metoder for autonome systemer. Jeg var usikker på hva jeg ønsket å jobbe med etter masteren og trivdes godt med studentliv­et, så da jeg var så heldig å få tilbud om å fortsette med en PHD så valgte jeg det. Etter planen så vil den vare i tre år, sier Andreas Bell Martinsen.

Han er usikker på hva han vil gjøre etter stipendiat­et, men vil ha muligheter til å fortsette i akademia eller i det private/ offentlige.

Volleyball og ski

– Det blir forhåpentl­igvis en jobb der jeg kan fortsette med automatise­ring, roboter og kunstig intelligen­s, sier 24-åringen fra Borhaug, som på fritiden spiller volleyball på studentlag­et NTNUI, i tillegg til at han liker å gå på ski og løpe, samt at han jobber med egne prosjekter med elektronik­k og programmer­ing.

Ikke minst så er det gøy at alt arbeidet jeg gjorde under masteren blir lagt merke til, og det er en flott bekreftels­e på at arbeidet jeg gjorde holder en høy faglig standard. ANDREAS BELL MARTINSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Andreas Bell Martinsen flankert av professor Kerstin Bach fra NTNU og Massimilia­no Ruocco fra Telenor under utdelingen i Trondheim.
FOTO: PRIVAT Andreas Bell Martinsen flankert av professor Kerstin Bach fra NTNU og Massimilia­no Ruocco fra Telenor under utdelingen i Trondheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway