Lister

Helgen født på Huseby?

- Av Svein Morten Havaas

Ble stormannss­ønnen Ragnvald Kale Kolsson som ble jarl på Orknøyene og helgen født på Huseby på Lista?

Spørsmålet reises i det fjerde bindet av den nye Flatøybok. I denne boken finner man nemlig sagaen om Ragnvald Kale Kolsson – en av de mest fargerike skikkelser Agder noen gang har fostret.

– Sagaen nevner ikke noe om hvor i Agder Kale ble født. Senere tiders lokalhisto­rikere har på sin side argumenter­t for både Fjaere i Grimstad og Huseby på Lista som hans fødested, uten at noen har kunnet fremlegge avgjørende bevis for sitt syn, sier Per Arne Drangsholt i Saga Bok, som gir ut Flatøybok.

LENSMANNSS­ØNNEN Kale Kolsson hadde et usedvanlig hendelsesr­ikt liv. Han ble tidlig kjent med tronkrever­en Harald Gille, arvet morsaetten­s jarledømme på Orknøyene, ledet en storstilt korsferd til det hellige land sammen med blant andre Erling Skakke, og ble til slutt myrdet mens han var på hjortejakt. I 1192 ble han erklaert for hellig av paven.

Ragnvald Kale Kolsson fra Agder kom til å spille en viktig rolle i både norsk og orknøysk politisk historie og kom i kontakt med flere mektige aktører som senere kom til å stå helt sentralt i de blodige norske borgerkrig­ene utover 1100-tallet. Som da han ca. i 1115, 15 år gammel, under en handelsfer­d i den engelske byen Grimsby møtte Harald Gille, og stiftet vennskap med ham.

I 1129 utnevnte Sigurd Jorsalfare Kale til jarl over halvparten av Orknøyene etter morbroren, den hellige Magnus Erlendsson som ble drept i 1115.

– Han tok da navnet Ragnvald fordi hans mor hadde sagt at den gjeveste av alle de tidligere orknøyjarl­ene hadde vaert Ragnvald Brusesson. Men det var først da ungdomsven­nen Harald Gille var blitt norsk enekonge i 1135 at han virkelig kunne gjøre sitt krav på jarledømme­t gjeldende, opplyser Drangsholt.

I 1136 ble Ragnvald Kale Kolsson hyllet som enejarl på Orknøyene etter at hans tremenning Pål Håkonsson ble bortført og trolig drept av motstander­e.

– For å konsolider­e sin nyvunne stilling, innledet Ragnvald jarl året etter byggingen av Magnuskate­dralen i øyrikets hovedstad Kirkevåg – eller Kirkwall, forteller Drangsholt.

I 1138 gikk han med på å utnevne den mindreårig­e Harald Maddadsson, en søstersønn av Pål Jarl, til jarl over halvparten av Orknøyene. Han ble selv hans formynder. På den måten fikk han også kontroll over det nordskotsk­e landskapet Caitness som Harald hadde arvet.

I 1150 var Ragnvald og Harald i Norge i forbindels­e med en hylling av kong Inge Krokrygg.

– Under dette oppholdet ble Ragnvald overtalt til å lede en korsferd til det hellige land, forteller Drangsholt.

Under Ragnvalds fravaer fra Orknøyene hadde hans medjarl Harald Maddadsson blitt tvunget til å dele jarledømme­t med sin fetter Erlend Haraldsson, og hadde blitt fordrevet til Norge da Ragnvald vendte tilbake.

– Ragnvald inngikk først forlik med Erlend, men gjenopptok senere den gamle alliansen med Harald. I 1156 felte de to Erlend og delte på ny jarledømme­t. Haralds fosterfar og naere rådgiver Torbjørn Klerk, bidrog imidlertid til at forholdet mellom jarlene begynte å kjølne, og etter at Ragnvald i 1158 fikk Torbjørn lyst utleg for slagsmål og drap, tok Torbjørn hevn ved å hugge Ragnvald ned under en hjortejakt på Caitness, forteller Per Arne Drangsholt.

Ragnvald ble gravlagt i Magnuskate­dralen, og flere jaertegn viste seg angivelig ved hans grav. I 1192 fikk biskop Bjarne Kolbeinsso­n paven til å erklaere ham for hellig.

Senere tiders lokalhisto­rikere har på sin side argumenter­t for både Fjaere i Grimstad og Huseby på Lista som hans fødested. PER ARNE DRANGSHOLT

 ?? FOTO: PER KR. DANIELSEN ?? Ble Ragnvald Kale Kolsson født her på Huseby på Lista? Senere tids historiker­e argumenter­er for det.
FOTO: PER KR. DANIELSEN Ble Ragnvald Kale Kolsson født her på Huseby på Lista? Senere tids historiker­e argumenter­er for det.
 ??  ?? Jarlen på Orknøyene Ragnvald Kale Kolsson ble kanskje født på Huseby på Lista. Han omtales grundig i fjerde bind av Flatøybok.
Jarlen på Orknøyene Ragnvald Kale Kolsson ble kanskje født på Huseby på Lista. Han omtales grundig i fjerde bind av Flatøybok.
 ?? FOTO: ANDERS KVÅLE RUE/NORDIC IMAGE ?? Ragnvald Kale Kolsson ble jarl på Orknøyene og slått til helgen etter sin død. Kanskje ble han født på Huseby på Lista.
FOTO: ANDERS KVÅLE RUE/NORDIC IMAGE Ragnvald Kale Kolsson ble jarl på Orknøyene og slått til helgen etter sin død. Kanskje ble han født på Huseby på Lista.
 ??  ?? Originalve­rket: Flatøybok.
Originalve­rket: Flatøybok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway