Lister

Ville prøve noe nytt

Etter 19 år i Østerrike ønsket Jan Ove Pedersen og familien å prøve noe nytt.

- Av Olav Hoel

Lyngdals nye trener Jan Ove Pedersen og familien ønsket å prøve noe nytt etter 19 år i Østerrike.

I dag har han sin første offisielle arbeidsdag i Lyngdal IL.

Mye av årsaken til at Pedersen, som opprinneli­g kommer fra Kløfta utenfor Oslo, havnet akkurat her er at konas far kommer fra Farsund.

– Etter å ha vaert her nede jevnlig de siste 30 årene, spesielt siste 20, så har vi funnet ut at livsstilen som er her på Sørlandet passer oss bedre enn den på Østlandet. Jeg føler det er mer hektisk og et kjør hele tiden der. Selv om vi til nå bare har vaert her på ferie, føler jeg at menneskene er mer rolige her. Derfor føler vi det er spennende å komme hit og oppleve hvordan det er å bo her. Det har altså med folket å gjøre, måten å vaere på - og stedet. Vi liker både havet og naturen, så da er det ideelt for oss, sier Pedersen.

I DAG TAR Jan Ove Pedersen offisielt over som hovedtrene­r for Lyngdals A-lag for herrer, samt sportslig leder og ansvarlig for fotballfri­tidsordnin­gen (FFO) i Lyngdal IL.

– Jeg er allerede i gang, og har vaert på stadion her veldig ofte siden jeg kom hit for å følge med og se hva vi kan gjøre og sette i gang med. Samtidig gleder jeg meg selvfølgel­ig til å komme ordentlig i gang, sier Pedersen.

29. oktober ble det kjent at den tidligere midtbanesp­illeren som står med 17 A-landskampe­r for Norge i perioden 1988 til 1994, og som tidligere har spilt for både Lillestrøm, Brann, Cercle Brügge, Hartlepool og SC Bregenz, tar over som trener, sportslig leder og ansvarlig for FFO i Lyngdal idrettslag. 19. november ble han presentert på Lyngdal stadion 19. november.

– Inntrykket mitt til nå er at det er veldig mye kompetanse i klubben som vi kan få mye ut av. Lister-regionen kjenner jeg fra før, men å komme i snakk med trenere og personer i klubben har vaert viktig. Nå har jeg møtt de aller fleste, og det virker veldig ålreit, sier Pedersen.

I ØSTERRIKE har han bodd sammen med familien i Lochau ved Bregenz, som ligger langs Bodensjøen like ved grensen til både Tyskland og Sveits. De har derimot lenge snakket om å flytte tilbake til Norge og Sørlandet, men ikke visst når. Da stillingen dukket opp i Lyngdal, fant de ut at dette er noe de ville forsøke. Nå bor han i første omgang alene i Herad mens kona og deres tre barn foreløpig er igjen i Østerrike, blant annet på grunn av skolegange­n.

– Vi trives veldig godt i Østerrike, men samtidig har tanken vaert å en gang kanskje flytte tilbake til Norge. Jeg følger litt med i blant annet lokalavise­r, og så først at stillingen som sportslig leder var ledig i Lyngdal IL, noe jeg tenkte kunne vaert interessan­t. Da de også etterlyste en trener ble det enda mer interessan­t. Da snakket jeg med min kone om jeg kanskje skulle ringe på dette og eventuelt dra i forveien og prøve å bo litt her uten å bryte opp noe i Østerrike for å se om dette er riktig, noe vi så på som en god mulighet, sier Pedersen.

Han har i første omgang signert en et års kontrakt med Lyngdal IL, og familien bor fortsatt i Østerrike, men kommer til å komme opp på besøk.

SOM FULLTIDSAN­SATT i Lyngdal idrettslag har han som sagt flere ansvarsomr­åder, men han vil først og fremst ha fokus på utvikling.

– Her i Lyngdal er ikke den største jobben min på A-laget, men i barne- og ungdomsavd­elingen, og drive utviklinge­n der. Jeg har som sagt vaert mye rundt og sett allerede, og det finnes mye bra kompetanse blant trenerne. Jeg gleder til å sette i gang et samarbeid med dem og få innspill fra disse. Med den kompetanse­n som er her vil også jeg laere ting, samtidig som jeg kan bidra til å få inn litt andre ting fra Europa som jeg sitter på. Det tror jeg kan bli en bra blanding. Målsetting­en er å få inn en ny rød tråd og en bra utvikling i klubbarbei­det fra barna kommer inn til de skal opp på A-laget, og ha en plan bak alt, sier Pedersen.

– Hva kan du ellers si om deg selv?

– Privat er jeg et veldig rolig menneske som prøver å leve sunt. Jeg liker å vaere i naturen. Det viktigste er kanskje at jeg respektere­r andre mennesker for det de er. Jeg tror man kommer langt med gjensidig respekt. Men selv om jeg kan vaere rolig privat, kan jeg ta litt mer av på fotballban­en. Som trener kan jeg da heve stemmen, men prøver samtidig å vaere fair og gi alle sjansen. Alle som gir hundre prosent og viser at de vil og er motivert har en god sjanse til å utvikle seg videre hos meg. Ellers er aerlighet og åpenhet alltid viktig, både privat og på fotballban­en, sier Pedersen.

Hva har du jobbet med når du ikke har jobbet med fotball?

– Da har jeg jobbet i helsevesen­et, og har blant annet jobbet med stressmana­gement, som går ut på om stress man har i kroppen er fysisk eller psykisk, kortvarig eller langvarig, og slike ting. Jeg har også gjort behandling­er i forhold til hva personen har trengt i forhold til å leve med stress, og ikke bare komme seg ut av det. Det er noe jeg brenner for sammen med sunt kosthold og litt endring av livsstil. Det er jo også noe som hører med i fotball, så jeg har kommet inn på fotballen også i den jobben, sier Pedersen.

– Kan det noen ganger bli for mye fotball?

– Nei, jeg kan ikke si det. Jeg er flink til å koble av. Jeg kunne brukt mye mer tid på fotballen, men det nytter ikke å sitte på for eksempel et kontor for å gruble å fotballen. Man må komme ut for å få ideene, sier Pedersen.

– Hva liker du å gjøre når du skal koble av?

– Da blir det fisking og fjellturer. Det er noe jeg liker veldig godt. Naturen her er fantastisk. I Herad er det veldig rolig, hvor vi også har en skog jeg liker å jobbe i. Når man jobber på den måten legger man også mange gode planer ettersom man kommer ut av alt. Det er ofte der man kommer på ideene, sier Pedersen.

– Hvordan liker du vinteren?

– Jeg liker de fire årstidene, så jeg trives godt med vinteren. Det som er fordelen med vinteren her er at da kan du når det er kaldt kan løpe mer over myrer og marker uten å bli våt på beina. Da har du flere muligheter til å løpe på fjellet og vaere ute i naturen. I tillegg er lyset fantastisk om vinteren. I Østerrike har vi et fjell like bak oss hvor vi har 600 høydemeter­e hvor kan gå på ski ned om vinteren. Ellers har vi mange fjell å ta av som det er snø på om vinteren, hvor vi for eksempel bor bare en time unna St. Anton, Lech og de skiområden­e, sier Pedersen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway