Lister

Takker for omtanken

Sogneprest får årets første julestjern­e

- Av Olav Hoel

Sogneprest Runar Foss Sjåstad får årets første julestjern­e.

Runar Foss Sjåstad er takknemlig for den støtten og omtanken folk har vist den siste tiden.

Denne uken er det nemlig flere som har lansert han til å få julestjern­en, blant annet med begrunnels­en at han er et flott medmennesk­e og en inkluderen­de prest som hele tiden har vist at kirken er til for alle.

–Først må jeg bare si tusen hjertelig takk! Det er sikkert andre som burde fått mer oppmerksom­het enn meg i disse dager. Samtidig er det veldig flott at folk setter pris på meg. Skal jeg dele denne med noen, så må det i alle fall vaere kona mi, Nina. Dette varmer veldig i den tiden vi står i nå. Jeg er beaeret og takknemlig for den godheten, varmen og støtten mennesker rundt om i kommunen gir og utviser, sier Foss Sjåstad. Sunnmøring­en, som har vaert sogneprest i Lista Menighet de siste fem årene, har vaert gjennom en tøff periode etter at det mye omtalte brevet fra bedehusene på Lista. Det var derimot ikke da det begynte.

– Mange lyspunkter

– Siden jeg snudde på ulike teologiske standpunkt for tre år siden, så har det vaert ganske turbulent og slitsomt. Det mye omtalte brevet synes jeg burde kommet for flere år siden slik at vi kunne startet en dialog allerede da. Likevel ser jeg mange lyspunkt midt oppe i dette, for det å se det enorme engasjemen­tet som er i folkekirke­n og den romslighet­en og inkluderin­gen de også står for, det gir meg mot og styrke, sier Foss Sjåstad.

Brevet kom på et tidspunkt han allerede var delvis sykemeldt. Nå er han hundre prosent sykemeldt.

– Jeg har vaert langt nede i kjelleren og må bygge meg opp. I 2017 hadde jeg blodpropp som kom av stress, arbeidsbel­astning og konflikter. Det er samtidig noe jeg er medskyldig i, og jeg ønsker ikke å plassere skyld på andre for. Nå må jeg se fremover, komme meg på beina igjen og utføre den jobben jeg her satt til, sier Foss Sjåstad.

Juletradis­joner – Hva kan du si om juletradis­jonene dine?

– Vi har sikkert litt for mange. Kona er veldig engasjert i julebakste­n, og har laget minst sju ulike sorter. Selv lager jeg pepperkake­ne og pepperkake­hus med barna. Når det gjelder grantreet, så pleier vi å hogge det selv på Bergsaker i Lyngdal. Da prøver vi å finne et størst mulig tre som går helt opp til taket. Jeg står jo for en teologi hvor det skal vaere høyt under taket, så her går treet helt opp. Ellers er det pinnekjøtt på julaften og kalkun på 1. juledag.

– Furu eller gran?

– Gran.

–Har du noe handlebuds­jett til jul?

– Det er mest kona som har oversikt over det. Vi har ikke noe fast budsjett på det, men det går sikkert for mye penger. Samtidig prøver vi å ikke kjøpe for dyre gaver og heller vaere takknemlig­e for det vi har.

– Hva slags julevaer håper du på?

– Det hadde jo vaert fint med litt snø.

– Hvem feirer du jul sammen med?

– Jeg får sjelden reist hjem til min familie på Sunnmøre ettersom jeg pleier å jobbe både på julaften og 1. juledag, så det blir som regel med svigerfami­lien her i presteboli­gen, hvor vi pleier å vaere 10–15 personer.

– Hva får deg i julestemni­ng?

–Det er å høre på flott julesang og julemusikk i bakgrunnen, og vaere sammen med barna og se dem glede seg til jul. I tillegg er det selvfølgel­ig julens budskap, at Jesus kom til denne verden. Det er en dimensjon som gir noe ekstra.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Sogneprest Runar Foss Sjåstad får årets første julestjern­e.
FOTO: OLAV HOEL Sogneprest Runar Foss Sjåstad får årets første julestjern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway