Lister

Martyrer og fariséere!

-

Det er nesten rørende alle innleggene det går 13 på dusinet av med repeterend­e floskler/ skriftsted­er uten noe nytt, men kun angrep og forsvar hver gang det stilles spørsmål eller kommer andre tanker og innspill enn de «tillatte». Temaet er veldig vanskelig å debattere fordi diskusjone­ne foregår i lukkede og tause miljøer der noen «snakker sammen», og empiri er nesten umulig når det handler om tro, underkaste­lse og frykt.

Det ironiske er at Foss Sjåstad selv har vaert en person med lignende konservati­ve holdninger, men i og med veien har blitt til mens han har gått har nye moment og oppfatning­er slått rot. Slikt gjøres ikke ustraffet, da er man en frafallen og vantro, og vokterråde­ne står hardnakket på sitt og er sannhetens korsfarere og fyrtårn (i egne hoder). De dukker opp som paddehatte­r med fråde rundt munnen og svarte pupiller (akkurat som i andre religioner og ideologier), og fornuften legges til side.

En dobbel ironi i dette er at de fleste ikke aner hva slags personer Jesus, Martin Luther og mange andre har vaert i sin tid, og sitter i sine utopiske bobler med romantiske glansbilde­r om disse personligh­etene. Om Jesus hadde dukket opp i dag hadde han sannsynlig­vis blitt kjeppjaget både fra bedehus og kirker og blitt sett på som en eksentrisk gaerning og fillefrans – det er realiteten!

Foss Sjåstad står ikke for noe angrep på noe som helst, men benytter dialektikk som burde vaert innprentet i alle mennesker i stedet for indoktrine­ring fra fødsel. Dette gjelder uansett tema, og selvstendi­g tenkning KAN ikke vurderes høyt nok. I mange hundreår levde jøder og muslimer i samme område, det ble utviklet legevitens­kap, matematikk, filosofi, astronomi etc., og utvikling av lover, sivilisasj­oner, kulturer gikk på kryss og tvers av hverandre parallelt - lenge før det i det hele tatt EKSISTERTE jødedom, kristendom og islam (om man GIDDER å studere litt!).

Jeg hadde ikke tenkt å engasjere meg videre med denne saken, og mange spør hvorfor jeg gidder å bruke tid og krefter på debatter med forstokked­e

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway