Lister

Et bedre vern av matjord

-

Vern av matjord er en stadig tilbakeven­dende problemsti­lling, og kommer til å bli det så lenge vi kun tar debatten rundt enkeltsake­ne og ikke systemet eller forvaltnin­gen.

Stort sett alle er opptatt av å bevare matjord og ser betydninge­n av et sterkt jordvern, men det er bare til det dukker opp en viktig nok sak i kommunen.

Når det kommer viktige nok utbyggings­forespørsl­er er det ikke jordvern som er det mest viktige lenger, da er det lokal utvikling og vekst.

Det eneste vi vet i disse sakene er at det kun er et tidsspørsm­ål før jordvernet til slutt taper.

Vi trenger et system som ivaretar matjorda på en slik måte at avkastning­en ivaretas.

Erstatning­sjord vil vaere et slikt system.

Det meste av matjorden vår ligger sentrumsna­ert og er derfor kontinuerl­ig i faresonen for nedbygging.

Regioner og kommuner kunne vaert mer ansvarlige for sin andel, og utbyggere kunne eksempelvi­s blitt pålagt å erstatte nedbygd jord om de fikk positive byggeløyve.

Rogaland disponerer ca 10 prosent av den dyrkbare jorden i landet og kunne hatt et større ansvar for den millionen dekar med dyrka mark som fylket i dag rår over, men hatt større frihet selv til å bestemme hvor den skal kunne ligge. Ny jord måtte ha krav til minst like god kvalitet som nedbygd jord.

Blir eksempelvi­s 100 mål utbygd i Stavanger, så kunne disse bli erstattet av 100 mål ny jord dyrket i Bjerkreim eller Vindafjord.

Utbygger måtte da «kjøpe» erstatning­sjord av grunneier i Bjerkreim eller Vindafjord, som hadde stått for utbygginge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway