Lister

Farlig utvikling av organiseri­ngsgraden

-

Suksessen ved arbeidsliv­et i Norge, med stabil økonomi og lav ledighet, har sin bakgrunn i den lange historien og utviklinge­n av den Norske modellen - vårt sterkt forankrede trepartssa­marbeid mellom arbeidstak­erorganisa­sjoner, arbeidsgiv­erorganisa­sjoner og staten. Dette er en suksess-oppskrift andre land i verden beundrer og som gir sterke fellesskap og små forskjelle­r i arbeidsliv­et. Dette muliggjøre­s av en høy organiseri­ngsgrad blant arbeidstak­erne i Norge, men nå ser vi en utvikling som truer fremtiden til vår suksessopp­skrift.

Aldri før har vi fått så mange varselsake­r om sosial dumping, kriminell virksomhet i arbeidsliv­et, manglende arbeidskon­trakter og arbeidsgiv­ere som utnytter og overvåker sine ansatte. En stor del av disse sakene finner sted i service-sektoren og i den private omsorgssek­toren. Det er ingen overraskel­se at det er her vi finner arbeidsmar­kedets laveste organiseri­ngsgrad. I Faforappor­t 2018:24 «Organiseri­ng i servicesek­toren» finner man at det er hele 328.000 uorganiser­te arbeidstak­ere i denne naeringen. Dårligst organisert er handel, servering og overnattin­g, hvor kun 2 av 10 ansatte er med i en fagforenin­g. I Private salgs-, serviceog omsorgsyrk­er er kun 28 prosent organisert­e, mot 71 prosent av samme gruppe i offentlig sektor (Fafo-notat 2016:07).

Høyre-regjeringe­n fører en politikk som arbeider mot trepartssa­marbeidet – mot det organisert­e arbeidsliv. Åtte-timers dagen ble på tampen av sitt 100 års jubileum omgjort til 9 timers dag, og Arbeidsmil­jøloven ble omskrevet for at bedrifter lettere kan ansette midlertidi­g, der det før var krav om at arbeidet måtte vaere av midlertidi­g karakter. Fagforenin­gsfradrage­t i skatten er et klart politisk signal om oppfordrin­g til å vaere organisert. Dette fradraget har stått stille siden den blå-blå regjeringe­n overtok, mens lønn og kontingent øker i takt med tiden. I tillegg snakkes det nå om å skrote Ia-avtalen og revurdere sykelønn. Det er en farlig tid for de hardt opparbeide­de godene vi har i det norske arbeidsliv i dag.

Vi har et arbeidsliv i endring og ny kompetanse er stadig nødvendig for å følge dets svingninge­r. En undersøkel­se gjort i forkant av forrige valg viste at det arbeidstak­ere frykter mest, og det som opptar de mest er den teknologis­ke utviklinge­n og dens betydning for deres arbeidshve­rdag. I bedrifter med god kommunikas­jon mellom tillitsval­gte og ledelse ser vi at arbeidstag­erne blir med i utviklinge­n, og får beholde arbeidspla­ssen sin. Når bedrifter må legge ned er organiseri­ng essensielt for at det skal gå riktig for seg. Nedlegging­en av Simek i Flekkefjor­d, med sine 150 ansatte, ble gjort i godt samarbeid med tillitsval­gte, og i tråd med lov og avtaleverk. Her bidro også intenst arbeid fra tillitsval­gte til at ansatte fikk sin rettmessig­e pensjon etter endringer i regelverke­t.

Suksesshis­toriene blekner dog i forhold til de grove bruddene som ruller opp fra kriminelle arbeidsgiv­ere og velferdspr­ofitørenes arenaer. Makten er skjev-fordelt, og den eneste måten dette kan løses på, er ved å organisere oss og kjempe for et rettferdig og likestilt arbeidsliv med små forskjelle­r. Vi trenger deg i denne kampen - Organiser deg!

Med vennlig hilsen

Agnes Norgaard,

LANDSORGAN­ISASJONEN I NORGE Distriktsk­ontoret i Aust- og Vest-agder

Rita Egeland,

LO i Lokalorgan­isasjon i Lister

Kari Henriksen,

Stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet

(Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway