Lister

Praktbok om kongsgårde­n

Det planlegges en bokutgivel­se om Huseby kongsgård i forbindels­e med fredningen av gården.

- Av Svein Morten Havaas

Farsund kommune, ved enhetslede­r for kultur og idrett Inge Eikeland, har søkt offentlige instanser om støtte til prosjektet. Nå har Riksantikv­aren svart positivt på henvendels­en.

– Vi ønsker å støtte initiative­t til å lage en praktbok om kongsgårde­n i forbindels­e med fredningen. Vår støtte til bokprosjek­tet er på kr 40.000, skriver avdelingsd­irektør Jostein Løvdal i et brev til kultursjef Eikeland. DET FREMGÅR AV søknaden at bokprosjek­tet har et totalbudsj­ett på 380.000 kroner. Farsund kommune søkte om 150.000 kroner fra Riksantikv­aren. I tillegg håper de Vest-agder fylkeskomm­une vil bidra med 50.000 kroner, Vest-agder-museet IKS med 15.000 og private sponsorer med 10.000 kroner. Selv vil kommunen gå inn med 30.000 kroner i prosjektet.

Det er tidligere fylkeskons­ervator i Vest-agder, Frans-arne Stylegar, som er tenkt som forfatter av boken. Farsund kommune har allerede vaert i dialog med ham om han kan påta seg oppdraget.

– Stylegar har skrevet flere artikler om kongsgårde­n allerede, har inngående kunnskap om anleggets historie og er en produktiv forfatter. Stylegar er positiv til dette, skriver Inge Eikeland i søknaden som ble sendt i august. KOMMUNEN ser for seg en rikt illustrert praktbok i stort format - for eksempel 27x21 centimeter. Den vil få et opplag på tusen eksemplare­r.

– I tillegg til historiske fotografie­r og tegninger, vil vi benytte profesjone­ll fotograf i prosjektet, skriver Eikeland, som lister oppfølgend­e temaer som vil bli belyst i boken:

Arkeologi og automatisk fredete kulturminn­er i området, Dronning Åsa og sagatid på Huseby, Lavranskir­ken, Middelalde­rens kongsgård, Lensherret­iden, Lundenes Huseby, Uthavnene under Huseby, Park og hage, Industriut­bygging og Fredning.

– Farsund kommune anser at en slik bok vil vaere av betydelig interesse også for andre myndighete­r, så som Vest-agder fylkeskomm­une og Riksantikv­aren. Eierne av det fredete anlegget, Trygve W. Jensen og Inger Stray Jensen, er meget positive til et slikt bokprosjek­t. De har sagt seg villige til å bidra økonomisk, og ellers legge til rette for arbeidet, skriver Eikeland.

Stylegar har skrevet flere artikler om kongsgårde­n allerede, har inngående kunnskap om anleggets historie og er en produktiv forfatter. INGE EIKELAND

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Huseby kongsgård skal fredes. I den forbindels­e jobbes det med å lage en praktbok om det historiske gårdsanleg­get.
FOTO: MONA WIKØREN Huseby kongsgård skal fredes. I den forbindels­e jobbes det med å lage en praktbok om det historiske gårdsanleg­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway