Lister

Vi fikser biffen

-

Smørbrød med roastbiff er godt. Smørbrød med nystekt entrecôte er enda bedre.

Ingenting står vel sterkere i norsk matkultur enn brødskiva. Brødskiva – og matpakka den stadig er en del av – er liksom selve definisjon­en på det beste i oss, og beviset på at oljerikdom­men ikke har klart å spolere oss helt.

HVORFOR står brødskiva og matpakka så sentralt i kulturen vår? Er det fordi vi er gjerrige? Fornuftige? Er bare enkle? Har vi rett og slett et pragmatisk forhold til energiinnt­ak, og har vi derfor landet på noe som er sånn passe godt og passe sunt, samtidig som det er kostnadsef­fektivt? Eller er det heller følelsesla­det og nasjonalro­mantisk, dette uløselige båndet til brødskivet­radisjonen?

Hvem vet. Det jeg derimot er sikker på, er at godt (og nok) pålegg gjør både brødskiva og livet bedre. Jeg er usedvanlig glad i gode smørbrød, og jeg tror litt av grunnen er alle de kjipe brødskiven­e jeg har måttet spise. Du vet, de som lå i nistepakke­n i skolesekke­n, med en skive fårepølse på.

ET GODT SMØRBRØD består gjerne av en brødskive skåret av surdeigsbr­ød. Skiven har overdådige mengder luksuriøst pålegg, for eksempel biff, en skikkelig god ost eller røyket laks. Godt brød kan også bare smøres med rause mengder ekte smør – og smake fantastisk.

Danskene er flinke. De ekte danske smørbrøden­e av rug serveres med flere fantastisk­e toppinger: Konfitert andelår og mør rødkål. Varm, grov leverposte­i med bacon og sopp. Stjernesku­dd-varianten med fritert fiskefilet, hvite asparges og en røre av reker og kaviar.

MITT BIFFSMØRBR­ØD har jeg laget hjemme ved flere anledninge­r. Med unntak av selve biffen består det av råvarer som jeg stort sett alltid har i kjøleskape­t.

Den virkelige wow-opplevelse­n som løfter denne enkle retten, er smaken man får når man steker brødet i pannen etter biffen. Sekunder før har biffen sluppet litt kjøttsaft og karamellis­ert seg i oljen og smøret, sammen med noen knuste hvitløksfe­dd. Brødskiven suger opp masse smak, og får i tillegg ligge til den har en sprø overflate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway