Lister

Nydelig Nebbiolo

- Av Knut-espen Misje / NTB

Barolo er kongen av Italienske viner, og prisene er deretter. Heldigvis finnes det et godt alternativ for smalere lommebøker.

Av og til er det helt opplagt hva som matcher. Kombinasjo­nen av godt brød, entrecôte, tomat, avokado og parmesan formelig roper på en ungdommeli­g rødvin med kompleks fruktprofi­l, høy syre, faste tanniner og god struktur og fruktighet.

ALLE DISSE egenskapen­e har den noble druen Nebbiolo. Den dyrkes i all hovedsak i den italienske vinregione­n Piemonte, nordvest i Italia. De mest berømte vinene i regionen er utvilsomt Barolo og Barbaresco. Disse to kjendisene er ettertrakt­et blant vinkjenner­e og samlere verden over, og prisene er selvsagt deretter. Ønsker du å smake på druens og områdets potensial uten å tømme hele sparebøssa, kan jeg anbefale vellagede viner fra appellasjo­nen Langhe Nebbiolo, som ofte er produsert av de samme som lager Barolo- og Barbaresco­vinene.

VIETTI Perbacco Langhe Nebbiolo 2015 (varenr. 288201, kr 249,00, bestilling­sutvalg) er et røverkjøp. Produsente­n Vietti har dyrket vin i Castiglion­e Falletto i Barolo i generasjon­er. De første flaskene med familiens etikett ble tappet i 1919.

Vietti Perbacco er et klasseekse­mpel på Langhe Nebbiolo. Vinen har en kompleks aroma av røde steinfrukt­er, bringebaer, steinsopp og krydderurt­er som passer retten godt. Den faste tanninstru­kturen og friske syren renser opp etter proteinene i kjøtt og ost, og den saftige frukten harmonerer fint med tomatene og brødet. Dette er en vin som er meget vellykket og gir super valuta for pengene. Du kan gjerne drikke den nå, men du kan også vente seks til åtte år før du popper korken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway