Lister

Hva forteller lukene i kalenderen?

-

Det skapes mange lyspunkt i en av årets mørkeste måneder. Vi markerer gjennom en religiøs høytid, vi ser fram til at sola skal snu og har ulike markeringe­r av hva som har varm og god verdi for oss. Jeg er takknemlig for alle de gode menneskene som investerer tid på å gjøre det fint og godt for de rundt seg, som lager arrangemen­ter og byr på opplevelse­r som sprer livsglede til både små og store. For noen kan dette utgjøre en forskjell. Som forfattere­n Jan-magnus Bruheim så godt formidler: «Det er så mangt i livet du ventar deg og vil. Men meir enn det å vera, er det å høyre til».

DET ER MYE som skal ordnes. Ønsker og behov står opp mot forventnin­ger og plikter. Nedvask og pynting inntar mang en heim, og små og store samles til felles aktivitete­r av ulikt slag. Tradisjone­ne hentes fram, og julebakste­n er i full gang. Lista legges på ulike nivå, og hjemme hos oss består denne tradisjone­n av kakemennba­king, selv om det må erkjennes at det er litt forskjelli­g entusiasme i gjengen min der også etter som tiden går. Men det er viktig med tradisjone­r, og noen slike fellespros­jekt setter noen viktige spor som de forhåpentl­igvis tar med seg videre og husker tilbake på som gode minner i ettertid.

Det pyntes i alle fasonger, fra det helt stilrene til det mest fargesprak­ende.

Det blinker og lyser opp i gater, traer og bygninger rundt oss. Hva som driver oss er nok ulikt. For noen er det nok naermest blitt en livsstil og et varemerke. Det er mange som setter pris på at det lyses opp rundt oss i mørketida. Vi påvirkes av omgivelsen­e gjennom årenes løp, og jeg ville savnet dette eldoradoet av farger og kreativite­t.

Det er noe eget og vakkert over det når sølvgutten­e synger julen inn, og setter tonen for julekvelde­n. Selv om det ikke er så julete er det med årenes løp også blitt en tradisjon at håndballje­ntene spiller julen inn de første dagene i desember. Dette er nok noe mange kan glede seg med og samles om.

SÅ VAR DET dette med de lukene da

– hva forteller de oss? Lukene har en tendens til å bli fullere og fullere, og er på en måte et lite paradoks til at vi er inne i adventstid­en. En tid der det burde vaere mer rom for å roe litt ned og senke tempoet. På vei hjem fra jobb her om dagen kom Terje Tyslands sang «Heile livet for deg» på radioen, og jeg måtte stoppe bilen. Jeg ble sittende og synge for full hals, og kjente at det var deilig å løfte meg litt ut av hverdagen. Det ble også tid for refleksjon, og jeg kjente på takknemlig­het for at jeg har noen jeg kan dele håp og drømmer med.

Det er mange julekalend­ere som åpnes i dag, og jeg ser for meg alle barna som med sine ulike forventnin­ger har åpnet sin første luke. Det er ikke lett å si hva som ligger skjult der. Aldri har vel utvalget vaert større, det samme må man vel kunne si om målgruppen - nå er det jo nesten like stort utvalg for oss voksne som for barna. Man kan mene mye om det.

DET SOM ER like sikkert er at vi med ulikt ståsted og bakgrunn vil ha ulike oppfatning­er av hva vi opplever og setter pris på som en fin «gave» i kalenderen. Samtidig må vi minne oss selv på at det finnes barn som ikke får tatt så stor del i slike opplevelse­r, om det er pakker eller å glede seg og bruke tid på gjøre noe sammen med andre. Vi starter i dag nedtelling­en mot julaften, la oss oppmuntre hverandre til å vaere noe for andre i denne tiden.

«Årets viktigste julekalend­er». Denne kalenderen hadde 31 luker for å minne oss om at julen fortsetter også etter at pakkene er åpnet og julematen spist opp. Det var UNICEF som i sin tid stod bak, og budskapet bak lukene minnet oss på hvor lite som skal til for å skape gode juleminner for barn som strever i hverdagen.

Her kan du og jeg – som medmennesk­er – finne et lite pusterom og tenke over hva vi selv kan bidra med i eget naermiljø, for både små og store som trenger noen. Det er ikke alltid så mye som skal til.

JEG HÅPER AT du bruker din kalender, og finner noen luker, både til refleksjon og til å åpne nye muligheter, til beste for deg selv og de rundt deg. Den lille luka kan bety mer enn du aner.

Ønsker dere en god adventstid, med rom for glede og det som har verdi for oss, og at vi tar ekstra godt vare på de som venter alene eller trenger oss ekstra i denne tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway