Lister

Strikker til kreftsyke

Randi Knapskog: – Det begynte da søstrene mine fikk kreft

- Av Cecilie Nilsen

De siste tre årene har Randi Knapskog strikket luer til kreftsyke. Forrige uke leverte hun lue nummer 183 til Flekkefjor­d sykehus.

– Det begynte da søstrene mine fikk kreft. Da min første søster fikk kreft, saumfarte vi hele Kristiansa­nd for å finne en passende lue etter at hun mistet håret. Da min yngste søster også fikk kreft, fikk hun min lue som jeg hadde strikket, forteller Randi Knapskog.

183 luer

– Luen var lett og god, og ifølge min søster den beste hun hadde hatt. Da bestemte jeg meg for å strikke luer til kreftsyke og begynte å levere luer til Flekkefjor­d sykehus, sier hun om hvordan det hele startet. Knapskog har nå holdt på med å strikke luer i tre år.

– Det er i grunnen det jeg gjør, sier hun, og forteller at hun forrige fredag var i Flekkefjor­d og leverte lue nummer 183.

Luene hun strikker er enkle og fine. Noen få lager hun mønster på.

– Alle kan bruke luene jeg strikker. Både barn, mannfolk og damer. Det er faktisk utrolig mange menn som ønsker å bruke lue. Og luene er gode for de som mister håret på grunn av cellegiftk­urer. Mange klarer ikke å gå med parykk, beskriver Knapskog.

På vinterstid strikker hun gjerne luene i garn fra angora eller alpakka. Sommerstid strikker hun de i bomull.

En varm forskjell

– Å gjøre dette gir både meg noe og pasientene noe, sier hun, og får tårer i øynene med tanke på alle som er rammet av kreft.

– Det er så utrolig mange som har det. Og saerlig vinterstid er det fryktelig kaldt å miste håret, sier hun om motivasjon­en for å strikke så mange luer.

Ved siden av strikketøy­et i stuen, blir det satt frem nisser og julepynt.

– Fortell litt om dine juletradis­joner.

–Jeg holder på det gamle og liker å pynte til jul. Nå reiser jeg avsted for å feire jul, ettersom alle mine barn ikke bor i byen. Jeg har feiret jul hos barna i mange år, og det er fint å se at de tar sine juletradis­joner hjemmefra.

– Furu eller gran?

–Et lite plastikktr­e. Det ble pyntet av mitt oldebarn, satt under et laken etter forrige jul og nå kan jeg ta det opp igjen. Jeg må liksom ha treet, men et plasttre er greit siden jeg ikke er hjemme i julen.

– Handlebuds­jettet til jul?

– Jeg har ikke noe budsjett. Alle får noenlunde det samme. Barna må kjøpe til sine barn, så slipper jeg å løpe rundt.

– Hva slags julevaer håper du på?

–Siden jeg feirer jul østover, pleier det å vaere snø. Men det er greit for min del at det er blankt det som kommer ned. Selv om det er nydelig når snøen ligger.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Snille barn. Jeg har det jeg trenger. Det er ikke mengden om å gjøre, men omtanken bak.

– Hvem feirer du jul sammen med?

– I år skal jeg feire sammen med min datter i Porsgrunn. Jeg går ett år til hver av barna.

– Hva får deg i julestemni­ng?

– Når det er mørkt ute og stearinlys og pynt kommer til sin rett inne. Julesanger og fine Tv-programmer får jeg også i julestemni­ng. Julen er den fineste tiden i hele året, smiler hun.

 ??  ?? – Å gjøre dette gir både meg noe, og det gir pasientene noe, sier Randi Knapskog om hvorfor hun bruker så mye av tiden sin på å strikke luer til kreftsyke.
– Å gjøre dette gir både meg noe, og det gir pasientene noe, sier Randi Knapskog om hvorfor hun bruker så mye av tiden sin på å strikke luer til kreftsyke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway