Lister

Farsund 365 splitter koalisjone­n

Nekter å godta ny utsettelse i saken

- Av Mona Wikøren

Beate Marie Johnsen (V), Ingrun Eikeland (KRF), Edmund Stave (H) og Torrey Skeibrok synes Farsund 365-saken er et trist kapittel for Farsund kommune. Tirsdag ble saken utsatt etter hard meningsutv­eksling i formannska­pet. Det nekter Frp å godta.

Farsund 365-saken splitter de etablerte koalisjone­ne. Frp nekter å godta en ny utsettelse av saken og støttes av Sp og Sp.

Tirsdagens formannska­psmøte endte med en ny utsettelse av Farsund 365-saken etter en lengre debatt som var preget av spørsmål som Lister24 tidligere har skrevet om.

Frp vil avvikle eierskapet

– Farsund 365 mangler tillit i deler av det politiske miljøet og i naeringsli­vet. Vi må ta realiteter til etterretni­ng. Jeg foreslår derfor å starte en formell prosess om å avslutte eierskapet i Farsund 365, sa Lars Tjelland (Frp) og føyde til at han ønsket at formannska­pet i fremtiden skal fungere som et naeringsut­valg (se hele forslaget i faktabok, journ. anm.)

Forsvarte ordførerro­llen

Formannska­pet innstilte i forrige uke på at ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) er inhabil i den videre behandling av saken. Varaordfør­er Torrey Skeibrok (KRF) ledet derfor møtet og Ole Magnus Skretting (Ap) gikk inn som vara da formannska­pet behandlet saken.

Tidligere har både Edmund Stave (H) og Ingrun Eikeland (KRF) gitt uttrykk for at de ikke har tillit til ordføreren­s håndtering av saken.

I tirsdagens møte tok Tjelland ordførerro­llen i forsvar:

– Det er blitt reist tvil om hva man forventer at ordfører skal gjøre og ikke gjøre. La oss slå fast at ordfører har en viktig rolle som skal opptre på vegne av kommunen overfor hvem det skulle vaere. Hvis en ordfører tar lett på det, så gjør han ikke jobben sin. Ordfører og rådmann helt vesentlige når naeringsar­beidet utmeisles, sa Tjelland.

– Tendenser til valgkamp

Han fikk støtte av Jens Viken (Sp) som beskyldte partiene som har stilt kritiske spørsmål i saken for å ha startet valgkampen.

–Denne saken har vaert en lang ørkenvandr­ing. Jeg er glad for forslaget fra Tjelland om å legge ballen der den hører hjemme. Det har vaert nok forsøk på tendenser til valgkamp i denne saken, sa han.

Frps og Sps kommentare­r vekket sterke reaksjoner hos Edmund Stave (H) og Beate Marie Johnsen (V).

– Jeg må presisere av Venstre ikke driver valgkamp. Denne saken er så alvorlig at det ikke kunne falt meg inn i drømme en gang å slå politisk mynt på den, presiserte Johnsen som i tillegg understrek­et at ingen er uenig i at ordføreren har en viktig rolle i møte med naeringsli­vet.

– Men man må kommuniser­e bedre og gjøre det slik at kommunen kommer bedre ut av det, sa Johnsen.

– Demokratis­k problem

Stave svarte Tjelland med:

– Nå slår du babyen ut med badevannet, Tjelland. Det snakkes om manglende tillit. Etter mitt syn er det et stort demokratis­k problem når vi har en ordfører som later som et kommunesty­revedtak ikke eksisterer, sa Stave og la til:

– Det som Farsund 365 har levert er aldri evaluert. Det er en vesentlig mangel i saksutredn­ingen, og en evaluering av leveransen bør vi ha før en vedtar å avvikle et selskap. Ideen bak selskapet var å forene for å få mer ut av pengene gjennom effektivis­ering. Tar vi naeringsar­beidet tilbake til kommunen, så settes vi mange år tilbake i tid, sa Stave.

Han påpekte at styret i Farsund 365 har gjennomfør­t en ståstedsan­alyse (se egen sak, journ. anm.). Stave foreslo så å utsette saken til formannska­pet får se hele analysen, samt får en utredning på hvilke konsekvens­er det vil få blant annet for ansatte dersom Farsund 365 skulle bli avviklet.

Mindretall­sanke

Tjelland tok da ordet og sa at hvis utsettelse­sforslaget ble vedtatt, så ville han ta initiativ til en mindretall­sanke.

– Det vil jeg gjøre skriftlig for at kommunesty­ret likevel skal kunne behandle saken i første møte, nå i desember. Vi skal få saken til kommunesty­ret til denne datoen uansett! Dette er kommunesty­rets sak, avrundet Tjelland.

 ??  ??
 ??  ?? Lars Tjelland (Frp) vil frem fremme en mindretall­sanke til kom munestyret i desember.
Lars Tjelland (Frp) vil frem fremme en mindretall­sanke til kom munestyret i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway