Lister

Etterlyser rutiner ved fiskedød

Ber kontrollut­valget se på saken

- Av Tom Arild Støle

Roger Blindingsv­olden ber kontrollut­valget i Lyngdal vurdere om kommunen har tilstrekke­lige rutiner og prosedyrer når det varsles om fiskedød i vassdragen­e.

Det skriver han i et brev til kommunens kontrollut­valg.

Bakgrunnen er to tilfeller av fiskedød i to av Lyngdals vassdrag de siste månedene.

To tilfeller

I mai ble det meldt om omfattende fiskedød i Skurvåna i Lyngdal, hvor flere hele årsklasser av yngel og ungfisk av sjøørret ifølge Blindingsv­olden omkom over et strekk på flere kilometer.

Nylig, 18. november, ble det over få dager oppdaget døde og døende laks i Skrumoenba­kken.

–På bakgrunn av uheldige tilfeller hvor det er oppdaget unaturlig fiskedød i enkelte vassdrag innenfor Lyngdal kommune sine grenser det siste året, så virker det å vaere grunn til å stillez spørsmål om Lyngdal kommune har rutiner og prosedyrer på plass når det kommer til vannprøvet­aking og ellers prøvetakin­g fra død fisk eller andre organismer til videre analyse for å kunne stadfeste årsak, skriver Blindingsv­olden i brevet.

Plikt?

Da han oppdaget de døde fiskene i Skrumoenbe­kken i november ringte han til kommunens vakttelefo­n og ba om at de kom og tok prøver av vannet for å finne ut hvorfor fisken døde. Kommunens folk rykket ut, og tok vannprøve.

– Jeg ble da av Lyngdal kommune sin tjenestema­nn informert om at det ikke er verken Lyngdal kommune sin plikt eller ansvar å utføre vannprøvet­aking, i slike tilfeller som her, hvor det for eksempel kan vaere grunn til å mistenke forurensni­ng i en eller annen form som årsak til den unaturlige fiskedøden, fremholder Roger Blindingsv­olden.

Andre kommuner

I ettertid er han blitt gjort kjent med fra andre hold at det er en kommunes ansvar å foreta seg noe når det kan vaere grunn til å mistenke forurensni­ng som årsak til unaturlig fiskedød.

– Østover i Agder-fylket så stiller kommunen opp 24/7 når unaturlig fiskedød blir innrapport­ert og innhenting av eks. vannprøver sendes express til lab slik at man sikrer en best mulig kvalitet på analysen, påpeker han i brevet.

Han ber også kommunen om å kunngjøre på dens hjemmeside­r hva man skal foreta seg når unaturlig fiskedød plutselig oppdages.

Det virker å vaere grunn til å stille spørsmål om Lyngdal kommune har rutiner og prosedyrer på plass. ROGER BLINDINGSV­OLDEN

 ??  ?? I mai ble det oppdaget massiv fiskedød i vassdraget Skurvåna i Lyngdal
I mai ble det oppdaget massiv fiskedød i vassdraget Skurvåna i Lyngdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway