Lister

Flere folkehelse­utfordring­er i Lister

-

Folkehelse­spørsmålen­e i Lister henger nøye sammen med levekår.

– Har du høy utdannelse er det forventet at du lever seks år lenger enn de som har lav utdannelse. Det betyr høy sosial ulikhet, mener folkehelse­koordinato­r Linn Gyland.

Like før Gyland fikk ordet, ga mangeårig leder av helsenettv­erket i Lister, Inger Marethe Egeland, et bilde av hva helsenettv­erket har oppnådd og jobber med. Helsenettv­erket har blant annet klart å få ned liggetiden hos en gruppe eldre pasienter som har vaert plaget med kols, hjerte- og karsykdomm­er og andre sykdommer med over 30 prosent. Samarbeide­t har de senere årene også klart å redusere reinnlegge­lser ned til landsgjenn­omsnittet.

Et av spørsmålen­e som ble stilt er hvilken rolle Helsenettv­erket skal ha i fremtiden, etter som flere av oppgavene nettverket har jobbet med er blitt overtatt av Region Agder.

– Lister-samarbeide­t fungerer så godt, at det kanskje kan løse de store flokene, mener Egeland.

Helse-, omsorg- og eldreutfor­dringene i regionen henger også mye sammen med levekårog folkehelse­utfordring­ene i regionen.

Gyland mener helse utgjør en svaert liten del av utfordring­ene som ligger innen begrepet folkehelse. Likevel er det nettopp helseutfor­dringene som får mest oppmerksom­het.

Et av de største problemene er at dagens 15-åringer sitter langt mer enn de som er 60 år og eldre generasjon. Flere av dem har et langt mer aktive.

– Vi vet hva vi dør av. Det er røyking, alkohol, usunt kosthold og høyt blodtrykk. Vi snakker om eldrebølge­n, og at det for det første vil føre til større press på helse. Vi kan forebygge funksjonst­ap hvis vi vil ha dem til å bo lengst mulig hjemme. Da må vi satse mer på fysisk aktivitet. Med en eldre befolkning vet vi også at muskel og skjelettli­delser vil vokse de neste årene, sa Gyland.

– Målet må bli at en klarer å redusere ulikhetene innen helsetilbu­det og sørge for at alle får like gode tjenester. Dersom en ikke klarer å få redusert ulikhetene, kan en risikere å få et todelt helsetilbu­d og tjeneste i regionen, mener Gyland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway