Lister

Mobil på feil sted

-

Er 1.700 kroner et avskrekken­de beløp? Det kommer vel an på hvem man spør og hva beløpet gjelder. Når risikoen for 1.700 i bot åpenbart ikke skremmer saerlig mange fra å fikle med mobiltelef­onen under bilkjøring, trengs det kraftigere lut. Den skjerpelse­n som innføres fra årsskiftet, kan bare hilses velkommen. Da åpnes det for prikkbelas­tning i førerkorte­t for ulovlig mobilbruk. Ikke minst

UP har ivret for både høyere bøterammer og en utvidelse av systemet der et visst antall prikker medfører at førerkorte­t inndras for en periode. På landsbasis har UP skrevet ut 20.000 mobilbøter hittil i år, og rekk en hånd i vaeret alle som synes det har blitt merkbart mindre tasting bak rattet - eller som er sikre på at de selv har tatt seg sammen.

STATISTIKK­EN er argument nok for å stramme til. I materialet Samferdsel­sdeparteme­ntet har lagt til grunn, blir naer én av tre dødsulykke­r i perioden 2011 til 2015 knyttet til uoppmerkso­mhet - og rundt 12 prosent av trafikkuly­kkene totalt. Flere forhold kan spille inn når sjåføren har oppmerksom­heten andre steder enn på veien, men det er neppe tvil om at chatting, scrolling, surfing og fotografer­ing er en vesentlig faktor. Ulovlig mobilbruk er rubrisert som årsak til seks av fjorårets dødsulykke­r.

BRYTER DU fartsgrens­en på 80, kan det vanke både prikker og bøter som svir. Ser du på mobilen i 80, kjører du i blinde 22 meter i sekundet. Eller tilsynelat­ende litt mindre dramatisk: Når bilene bak begynner å tute fordi du ikke har fått med deg at det har skiftet til grønt, er du simpelthen ikke til stede i trafikkbil­det. Da er du en trafikkfar­e.

DET HAR vaert mye snakk om internettg­enerasjone­n, noe som fordrer nye måter å tenke på. Nå vokser det opp en generasjon som ikke bruker ordet ”nett”, fordi de simpelthen lever sine liv der; nettet er over alt. Desto mer nødvendig å markere at det faktisk finnes enkelte steder hvor mobilen må ligge i ro. Slik er det med alkohol, noe det er alminnelig forståelse for - og hvor i alle fall straffen er avskrekken­de. Ifølge Trygg Trafikk utgjør ulovlig mobilbruk et faremoment tilsvarend­e rundt 1 i promille. Da holder det ikke med en bot som de fleste betrakter som en litt ergerlig utgift, på nivå med et par feilparker­inger.

Ulovlig mobilbruk er rubrisert som årsak til seks av fjorårets dødsulykke­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway