Lister

Geitene blir skremt

Løse hunder på Varbak skremmer geitene som er stasjonert der for å holde vegetasjon­en nede. Hundeeiere oppfordres til å bruke bånd.

- Av Bjørn Hoel

– Hold hundene i bånd når dere ferdes på Varbak. Da blir også geitene trygge, er den klare oppfordrin­gen fra teknisk sjef i Farsund kommune, Sten Otto Tjørve.

I cirka to måneder har kommunen leid inn seks geiter, norsk kystgeit, som skal bidra til å holde vegetasjon­ene nede. Men dessverre har det vaert uheldige episoder. Tre ganger har geitene nemlig blitt så skremt av løse hunder at de har flyktet langt vekk. Men siden de er utstyrt med Gps-sendere har det vaert mulig å finne dem ganske raskt.

– Men vi kan ikke ha det sånn. Hvis dette fortsetter må vi kansellere dette opplegget. Egentlig fungere det veldig fint. Geitene gjør en veldig god jobb slik at det ikke gror helt igjen her. Vi ønsker jo å ha det lyst å fint på Varbak, slik at flere får lyst til å bruke plassen, sier Tjørve.

– Dette er siste forsøk på å gjøre det attraktivt å ferdes på Varbak. For det er jo en kjempeflot­t plass. Men da må vegetasjon­en holdes nede, skyter Øystein Hadland inn.

GPS for geiter

Tjørve forteller at det ikke kun er slik at geitene går løse uten noen form for styring. Man bruker et system som kaller «nofence», som er såkalt Gpsbaserte virtuelle gjerder beregnet på geiter. I tillegg har de laget til steder rundt omkring på Varbak, hvor geitene skal kunne føle seg trygge når de opplever en trussel.

– Men når de blir skikkelig skremt, av hund for eksempel, er det frykten som trumfer alt, og da fungere ikke de virtuelle gjerdene etter hensikten, sier Hadland.

Vakre Varbak

Vi står samlet utenfor tidligere Varbak barnehage. Vaeret er strålende, med sol fra skyfri himmel. Det er en perfekt dag for en tur her. Samtidig kommer det til syne steder rundt her som det må jobbes hardt med om det skal bli tipp topp. Det er altså her geitene kommer inn. Men de må føle seg trygge for å kunne gjøre jobben sin.

Noe å klatre på

– Ser du de hvite plankene på tvers av muren der? De er laget for at geitene skal ha noe å klatre på hvis de blir redde. Vi har laget flere slike plasser, hvor stort sett bare geitene selv kommer til. De er jo fantastisk­e til å klatre, sier Tjørve.

Øystein Hadland, som har ansvaret for de seks geitene sier følgende:

– Det fungerer slik for dem at de bør ha en plass de kan komme til, hvor ikke andre dyr kan nå dem. Men på en slette, eller langs en vei, så er det sikkert hunder som kan ta de igjen, sier Hadland.

Andre eksempler på steder hvor hunder ikke skal kunne komme til er et inngjerdet område som kommune har klargjort, bak Skottestei­nen. I tillegg snakker vi om selve Skottestei­nen, hvor det er svaert vanskelig for hunder å komme til – men altså ikke for geita, som enkelt tar seg opp der.

– Mange som passerer her om morgenen har sett at de har befunnet seg på toppen av Skottestei­nen når de har passert forbi her, humrer Tjørve.

Blir dette prosjektet vellykket vil Farsund kommune bruke geiter til å holde vegetasjon­ene ned flere steder i kommunen, blant annet på Einarsnese­t.

Etter at geiter på Varbak har stukket av på grunn av løse hunder, oppfordrer Farsund kommune besøkende om å passe ekstra godt på kjaeledyre­ne sine. Men når de blir skikkelig skremt, av hund for eksempel, er det frykten som trumfer alt. STEN OTTO TJØRVE

 ??  ??
 ??  ?? Øystein Hadland og Sten Otto Tjørve fra Farsund kommune forteller at geitene er effektive for å holde vegetasjon­en på Varbak nede.
Øystein Hadland og Sten Otto Tjørve fra Farsund kommune forteller at geitene er effektive for å holde vegetasjon­en på Varbak nede.
 ??  ?? Med denne appen kan Øystein Hadland på egenhånd se hvor geitene til enhver tid befinner seg.
Med denne appen kan Øystein Hadland på egenhånd se hvor geitene til enhver tid befinner seg.
 ??  ?? Sten Otto Tjørve viser hva geitene spiser for å holde uønskede planteveks­ter nede, nemlig barken på traerne. På den måten dør uønskede traer og vokser ikke opp igjen og blir krattskog.
Sten Otto Tjørve viser hva geitene spiser for å holde uønskede planteveks­ter nede, nemlig barken på traerne. På den måten dør uønskede traer og vokser ikke opp igjen og blir krattskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway