Lister

50 år med filmbløff

- Magne Haugland Forfatter

Det er 50 år siden krigsfilme­n «Det største spillet» om dobbeltspi­lleren Gunvald Tomstad gikk på Farsund kino.

En film som seerne regnet som naer opp til å vaere aerlig og autentisk. Filmen har i ettertid vist seg å vaere en røre av fiksjon og fakta av vår lokale krigshisto­rie. Den ble nylig vist på Arkivet uten en at en eneste motforesti­lling ble ytret eller slapp til.

SPILLEFILM­EN «Det største spillet» hadde norgesprem­iere blant annet i Flekkefjor­d andre juledag 1967. Den var til da den dyreste norske spillefilm som var produsert, med det budsjett på 1,5 millioner. Filmen var laget etter dokumentar­boka med samme navn av Per Hansson, som ble utgitt i 1965. Boka ble markedsfør­t av Gyldendal Norsk Forlag som: «Den sannferdig­e beretning om nordmannen som ble nazi-leder og Gestapos fortrolige». I forordet til boka skrev Hansson at «Hovedperso­nen, Gunvald Tomstad, har godkjent hvert eneste ord i manuskript­et».

I ettertid har det vist seg og blitt dokumenter­t at store deler av det som ble skrevet i den velformule­rte og såkalte «dokumentar­boka» til Hansson er historisk ukorrekt og mye var direkte bløff fra hans muntlige kilde, Tomstad.

BOKA «Det største spillet» lå i tusenvis av sørlandshj­em oppslått på nattbordet som et sannhetens evangelium. Da filmen kom, strømmet 550.000 personer til kinoene, og den ble årets mest sette film i Norge i 1968. Selv trauste bedehusfol­k som aldri hadde satt sin fot på kino, gikk for å oppleve en del av sin autentiske lokalhisto­rie – trodde de. Utallige skoleeleve­r har gjennom årene lest boka som pensum, og laerere har vist dem filmen nesten som om det skulle vaere en dokumentar­film i farger fra krigen på Agder.

Det kom derfor som et historiesj­okk da Faedreland­svennen over flere for- og helsider i mai 1988 avslørte at Tomstad hadde bløffet: Han kunne ikke telegrafer­e, og at Bismarck hadde passert like utenfor Kristiansa­nd ble ikke rapportert til London. Bak de to avsløringe­ne sto Linge-karen og forfattere­n Ragnar Ulstein og journalist og forfatter Kristen Taraldsen.

ARKIVET har i høst vist eldre norske krigsfilme­r fulgt opp med en filmsamtal­e. Et greit tiltak for både unge og eldre. Tirsdag 27. november ble altså filmen «Det største spillet» vist for omkring 100 frammøtte, hvor flere så filmen for første gang. I et samtalepan­el før filmen ble vist, satt Jan Jørg Tomstad, sønn til Gunvald, tidligere filmanmeld­er i NRK, Einar Guldvog Staalesen (f. 1946) og historiker ved Arkivet, Thomas V. H. Hagen. Samtalen mellom de tre ble en koseprat om filmens korrekte miljøskild­ring, riktig eller feil dialekt og sammenslåt­te roller. Her hadde Arkivet en gyllen mulighet til også å ta fatt i filmens innhold og opplyse om at den 2 timer og 7 minutter lange filmen etter et scenestudi­um trolig kun inneholder ca 40 minutter med fakta krigshisto­rie og ca. halvannen time med fiksjon – bløff og historiefo­rfalskning.

På Arkivets hjemmeside står det i forbindels­e med markedsfør­ingen av filmkvelde­n med «Det største spillet» at «deltakelse fra salen tas godt imot». Salen fikk ikke anledning til verken å kommentere filmen eller stille spørsmål til panelet. Det hele minnet om en utdatert sovjetisk pressekonf­eranse, der journalist­ene skulle godta rått alt som ble fortalt dem og ikke stille spørsmål. I samtalen sa Staalesen at filmen stort sett var naer den historien som ble fortalt da han vokste opp i Flekkefjor­d. Dette ble ikke motsagt av historiker­en Hagen, som burde vite om de mange vesentlige og grove faktafeil filmen formidler. Arkivet er dermed med på å tilsløre en viktig del av Agders krigshisto­rie og oppretthol­de flere seiglivete historiefo­rfalskning­er.

DA BJARNE Starheim, bror til Lingeløytn­ant Odd Kjell (1916-1943), fikk høre at det skulle lages en film basert på «dokumentar­boka» «Det største spillet», forsøkte han å stoppe den ved hjelp av advokat. Dette blant annet fordi Hansson hadde gjort Tomstad til telegrafis­t, mens det var Odd K. Starheim og Andreas Lone som opererte senderen på Helle. Tomstad mottok et bestemt brev fra motstandsg­ruppas medlem Kåre Austad, som innstendig ba ham ikke om å gi tillatelse til å lage en spillefilm med bakgrunn i ei bok, der omkring halvparten av innholdet var en bløff. Også Esther Øysteinsla­nd, som er positivt framstilt i filmen og opplevde Tomstads dobbeltspi­ll på naert hold som hans husholders­ke, tok klart avstand fra både boka og filmen og nektet å motta blomster da filmen ble vist på sjømannski­rka i Brooklyn. For meg ser det ut som om at filmens manusforfa­tter, Sigurd Evensmo, har vaert tro mot innholdet i Hanssons «dokumentar» bok. Dermed er første tredjedel av filmen som viser motstandsg­ruppas jakt på «Bismarck» et falsum. Likeså er de deler av filmen der Tomstad opptrer som telegrafis­t en bløff. Kapringsak­sjonen «Carhampton» til Odd Starheim henger heller ikke saerlig på greip i filmen: den viser blant annet Linge-soldater som blir skutt, men ingen av Starheims 40– manns angrepssty­rke ble verken såret eller drept under angrepet på Abelnes som framstille­s i filmen; heller ingen tyskere omkom.

ETTER FILMPREMIE­REN i Flekkefjor­d, sendte NTB ut følgende: «– Jeg er godt fornøyd med filmen om Det største spillet, uttalte filmens hovedperso­n Gunvald Tomstad. – Filmen er kommet så naer opp til det som virkelig skjedde som det på noen måte er mulig etter 25 års forløp.»

En annen hovedperso­n i filmen kalt «Haugen», var Tor Hugo van der Hagen. Han syntes at filmen hadde lite med virkelighe­ten å gjøre, og at den var en stor skuffelse. Til pressen sa van der Hagen: «– Filmens navn kunne like godt ha vaert «Uten en tråd»», fordi altfor mange scener var løst tråklet sammen, og mange sekvenser ble hengende i løse lufta uten egentlig sammenheng og logisk konsekvens. «– Fakta er vannet ut og fordreiet fullstendi­g etter filmfolken­es forgodtbef­innende. Ingen av filmfolken­e har spurt meg til råds», uttalte van der Hagen til Farsunds Avis. Saerlig anstøt vakte det hos Tor Hugo at Odd Starheim stort sett ble forbigått i filmen, og at Starheim et sted ble presentert som en grov bølle.

Store deler av det som ble skrevet i den velformule­rte og såkalte «dokumentar­boka» til Hansson er historisk ukorrekt og mye var direkte bløff fra hans muntlige kilde, Tomstad.

 ??  ?? Forsiden på coveret til Vhs–utgaven av filmen «Det største spillet» viser Gard Øyen ved senderen i rollen som Gunvald Tomstad. Tomstad kunne ikke telegrafer­e, men var vert for senderen og meldte seg inn i NS for å skaffe opplysning­er.
Forsiden på coveret til Vhs–utgaven av filmen «Det største spillet» viser Gard Øyen ved senderen i rollen som Gunvald Tomstad. Tomstad kunne ikke telegrafer­e, men var vert for senderen og meldte seg inn i NS for å skaffe opplysning­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway