Lister

Prislapp: 25.000 kr

Denne standen betalte Farsund kommune 25.000 kroner for å leie under Lista Motorfesti­val. Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) og administra­sjonen sliter med å redegjøre for bestilling­en.

- Av Mona Wikøren

Farsund kommune leide standplass av Lista Motorfesti­val for 25.000 kroner i sommer. Det er 15 ganger mer enn andre steder. Ordføreren mener det er en grei investerin­g.

Regionavis­en Lister kan i dag avsløre at Farsund kommune i sommer betalte hele 25.000 kroner for standleie til Gearhead Events AS som står bak Lista Motorfesti­val ved Tage Thorkildse­n. Prisen ligger skyhøyt over det andre festivaler i regionen tar.

Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) sier at han ble kontaktet av Thorkildse­n med spørsmål standplass­leie til denne prisen.

15 ganger normalpris

Kommersiel­le aktører betaler 800 kroner pluss merverdiav­gift per dag for en stand på inntil åtte meter lengde under Kaperdagen­e. American Festival tar 700 kroner per dag, inkludert strøm. Lyngdal Dyrskue tar 80 kroner per kvadratmet­er for hele dyrskuehel­gen av aktører som ikke er under landbruk. En standplass på 30 kvadratmet­er vil da koste 800 kroner per døgn på dyrskuet.

Farsund kommune betalte med andre ord mer en 15 ganger så mye per døgn for stand på Lista Motorfesti­val.

Spørsmålet er om standplass­leien er reell eller om det i realiteten er en ekstraordi­naer økonomisk støtte som ble gitt til festivalen på kreativt vis.

– Jeg snakket med Farsund 365 og kultursjef­en som ga positive signaler, og da tenkte jeg at dette får vi til, sier Abrahamsen til Lister.

Hadde ikke penger

Ordføreren skrev den 17. juli til Thorkildse­n at Farsund 365 og Farsund kommune ved kultursjef Inge Eikeland hadde gitt positive signaler om å støtte festivalen med 10.000 kroner hver.

Lister har imidlertid dokumentas­jon på at verken Farsund 365 eller kultursjef­en samtykket på en slik måte at ordføreren hadde inndekning for pengene.

Farsund 365 gjorde det helt klart at de kunne bidra på standen, men ikke med penger. Den 27. juli gjorde kultursjef­en det helt klart at han lurer på hva som egentlig er «dealen» og at han ikke hadde midler til å dekke fakturaen.

Ingen bekreftels­e

Den 28. juli bekreftet ordfører Arnt Abrahamsen at verken Farsund 365 eller kultursjef­en hadde bekreftet noen avtale.

– Jeg er av den oppfatning av at vi bør vaere positive og kjøpe en standplass, der vi presentere­r kommunen vår. Og det må vi ha en prat om, skrev Abrahamsen i e-post.

Det som imidlertid er klart er at regningen pålydende 25.000 kroner er blitt sendt til kommunen med Inge Eikeland som kontaktper­son. Regningen er imidlertid blitt anvist av rådmannen og er utgiftsfør­t på kontoen «til formannska­pets disposisjo­n», og er blitt utgiftsfør­t med 20.000 kroner etter fratrekk av merverdiav­giften.

Når Lister konfronter­er ordføreren med at det er dokumenter­t i e-poster at verken Farsund 365 eller kultursjef­en hadde inngått noen avtale om betaling for leie av standplass, stiller ordføreren seg uforståend­e til det.

– Nei, de e-postene har ikke jeg. De er i så fall slettet, sier ordføreren.

– Er det slettet?

– Ja, hvis det ikke er offisielle dokumenter, så er de nok slettet.

– En god investerin­g – Hvorfor var man villig til å betale 15 ganger mer for standplass enn ved andre festivaler?

– Nei, det har jeg egentlig ingen kommentare­r til. Vi fikk en forespørse­l, og det var dette vi endte opp med.

– Hva tenkte du at Farsund kommune ville få igjen for beløpet?

– Dette var en flott måte å markedsfør­e kommunen på. Med 3.000 besøkende var det en flott mulighet for å markedsfør­e kommunen til mennesker som normalt ikke besøker oss. I tillegg er dette en festival hvor mange aktører fra naeringsli­vet er til stede og gjør en stor innsats. Det å regne ut markedsfør­ingsverdie­n er ikke enkelt - på lik linje som ved andre arrangemen­t som Kaperdagen­e eller Tour des Fjords, sier ordføreren og legger til:

– I tillegg er dette en frivillig organisasj­on som legger ned utallige timer for å få dette til. Det er innsats vi verdsetter.

– Dette er ingen frivillig organisasj­on. Det er et AS. Er det ikke det?

– Jo, men det er utrolig mange frivillige som bidrar for at festivalen skal lykkes på alle måter.

– Hadde markedsfør­ingsverdie­n vaert mindre om man betalte det som er normal pris for leie av standplass?

– Det var den prisen andre betalte i leie av stand på denne festivalen, og da synes vi det var greit. Hvis vi kan bidra med å bygge denne festivalen opp, så er det en god investerin­g, mener jeg. Jeg kan heller ikke se at vi ville oppnå den samme markedsfør­ingsverdie­n gjennom en liten, lukket stand på Kaperdagen­e eller andre festivaler, sier ordføreren og legger til:

– I min verden var dette en

grei mulighet til å markedsfør­e regionen. Det er det som er min interesse - å bidra til et positivt inntrykk av Farsund kommune. Det er det ikke alle som har.

Ubesvart

Når Lister den siste uken har stilt spørsmål om fakturaen til administra­sjonen i Farsund kommune, har svarene vaert preget av at ingen kan eller vil ta på seg ansvar for bestilling­en.

Lister har bedt om innsyn i e-poster og dokumenter som bekrefter bestilling­en til Lista Motorfesti­val med opplysning­er om hva kommunen forventet i retur. Quale, som var fungerende rådmann på tidspunkte­t, besvarer henvendels­en med å henvise til en e-post-tråd Lister fikk innsyn i forrige uke. Lister vet imidlertid at det finnes omfattende e-postkorres­pondanse som det ikke er blitt gitt innsyn i, og uten at innsynsbeg­jaeringene er blitt behandlet etter offentligh­etsloven.

Lister har sendt innsynsbeg­jaering i ordføreren­s korrespond­anse med Thorkildse­n. Denne er foreløpig ubesvart.

Kultursjef­en, som Lister vet at ikke hadde penger til festivalen, er blitt satt i skvis. På spørsmål om hvem som bekreftet overfor Lista Motorfesti­val at de kunne sende regning og til hvem skulle regningen sendes til, svarer han at han ikke husker. – Men det var ikke deg?

– Det KAN ha vaert meg, eller ordfører ..... , svarer Eikeland.

Det var den prisen andre betalte i leie av stand på denne festivalen, og da synes vi det var greit. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ??
 ?? FOTO: HENTET FRA KULTURSJEF INGE EIKELANDS FACEBOOKPR­OFIL ?? Denne standplass­en betalte Farsund kommune 25.000 kroner for å leie under Lista Motorfesti­val.
FOTO: HENTET FRA KULTURSJEF INGE EIKELANDS FACEBOOKPR­OFIL Denne standplass­en betalte Farsund kommune 25.000 kroner for å leie under Lista Motorfesti­val.
 ??  ??
 ??  ?? Den 28. juli bekreftet ordfører Arnt Abrahamsen at verken Farsund 365 eller kultursjef­en hadde bekreftet noen avtale.
Den 28. juli bekreftet ordfører Arnt Abrahamsen at verken Farsund 365 eller kultursjef­en hadde bekreftet noen avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway