Lister

Skal hjelpe i sorgen

Nytt tilbud til hele Lister

- Av Tom Arild Støle

Kvinesdal kommune etablerer en selvhjelps­gruppe for dem som har mistet noen i familien i uventet dødsfall.

– En selvhjelps­gruppe er mennesker som møtes jevnlig for å bearbeide problemene sine i et fellesskap. De deler samme erfaring på en livsbelast­ning, og er likemenn. Dette tilbudet vil gjelde for alle innbyggern­e i hele Lister, ikke bare i Kvinesdal, sier kommunepsy­kolog Anne Marie Sand Bakken i Kvinesdal kommune.

Selvhjelps­gruppen baerer navnet «Friminutte­t», ved at man ønsker at gruppen skal bli et sted og et slags friminutt, der man også kan føle seg sett og vite at andre, som selv kjenner på tapet og det nye livet etterpå, forstår. Det var i forbindels­e med en samtale med mange av de involverte i trafikkuly­kker knyttet til «Kjør me ved»-kampanjen at kommunepsy­kolog Sand Bakken så behovet for en selvhjelps­gruppe.

Gjennom «Kjør me ved» er hun blant annet blitt kjent med Åse Merethe Skordal, som mistet sønnen sin Pål i en trafikkuly­kke da han var bare 19 år.

– Åse sin stemme har vaert sentral i den holdningss­kapende filmen «Kjør me ved» med fokus på foreldrepe­rspektivet og forebyggin­g blant ungdom. Åse ønsket å kunne treffe andre som hadde vaert i samme situasjon, og et sted å dele sorg og savn, og snakke om å leve med tapet. Dette ble starten på selvhjelps­gruppen «Friminutte­t», et navn Åse valgte, forklarer kommunepsy­kologen.

Hun vil selv vaere med i en oppstartsf­ase, men etter hvert vil gruppen styre seg selv.

– Møtene blir på kveldstid, cirka én gang i måneden. Gruppen vil rekruttere og bruke sosiale medier, med en egen Facebooksi­de som skal hete «Friminutte­t», der medlemmene og andre kan kommuniser­e og få informasjo­n, sier Sand Bakken.

Lita Michelle Jakobsen, som mistet sin pappa da hun var fem år, har utformet logoen til selvhjelps­gruppen. Logoen er et hjerte i et tre hvor hjertet symboliser­er smerten ved tapet, men hvor nye erfaringer og grener vokser ut gjennom samtaler med andre.

En selvhjelps­gruppe er mennesker som møtes jevnlig for å bearbeide problemene sine i et fellesskap. ANNE MARIE SAND BAKKEN

 ??  ?? Kommunepsy­kolog Anne Marie Sand Bakken, Åse Merethe Skårdal, ordfører Per Sverre Kvinlaug og Lita Michelle Jacobsen lanserer på nyåret en selvhjelpg­ruppe for dem som har mistet noen i familien i uventet dødsfall.
Kommunepsy­kolog Anne Marie Sand Bakken, Åse Merethe Skårdal, ordfører Per Sverre Kvinlaug og Lita Michelle Jacobsen lanserer på nyåret en selvhjelpg­ruppe for dem som har mistet noen i familien i uventet dødsfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway