Lister

1.250 ku-underskrif­ter

Kommunevåp­en-saken avgjøres i kveld

- Av Torrey Enoksen

Naermere 1250 underskrif­ter for å beholde kua i kommunevåp­enet til Lyngdal ble overlevert ordførerne Reidun Bakken og Jan Kristensen.

Engasjemen­tet har vaert større enn Senterpart­i leder Ådne Fardal Klev hadde drømt om.

–Vi begynte mandag for tre uker, fordi det var mange som var interesser­t i å beholde dagens kommunevåp­en. Vi har fått mange henvendels­er om dette, kanskje har andre partier også fått det. Vi skal gå igjennom listene nå, for det er nok ikke 1.250 lyngdøler og audnedøler som har skrevet under. Trolig er det også folk som har hytte eller jobber her, men som ikke bor her, som har skrevet under, mener Fardal Klev.

Ifølge Ole Rune Røinesdal i Audnedal Sp, har oppslutnin­gen om underskrif­tkampanjen vaert dårlig i Audnedal. Det er litt uklart hva som er årsak til det, men Røinesdal forteller at ei av listene som var ute forsvant. Både Fardal Klev og Røinesdal tror det kan vaere motstander­e eller ungdommer som kan ha revet ned listene.

Over 12 prosent

De siste ukers underskrif­tskampanje er den tredje som har vaert gjennomfør­t i Lyngdal i nyere tid. Den første ble holdt på slutten av 1980-tallet da kommunen vurderte å innføre et kommunalt ølmonopol. I 2010 ble det samlet inn over 600 underskrif­ter for å beholde Å ungdomssko­le.

Onsdag vil Fardal Klev og Røinesdal gå igjennom listene for å sile ut dem som ikke er bosatt i Lyngdal eller Audnedal. Underskrif­tskampanje­n som Senterpart­iet i Lyngdal og Audnedal har gjennomfør­t, er den største som noen gang har blitt gjennomfør­t i Lyngdal.

Dersom samtlige underskrif­ter blir godkjent, betyr det at 12,5 prosent av den nye kommunens befolkning har signert på aksjonen.

Fardal Klev sier til regionavis­en Lister at enda flere ville trolig ha skrevet under på listene, men flere har signaliser­t at de ikke har turt på grunn av sin jobbsituas­jon eller andre posisjoner innen samfunnsde­batten i Lyngdal.

Bred politisk

Nå er det opp til kommunesty­rene i Lyngdal og Audnedal torsdag om de skal gå inn og godkjenne forslaget «Vekst og bevegelse» som Fellesnemn­da for den nye kommunen har foreslått, eller dagens politikere vil beholde kua.

Det tredje alternativ­et som kan komme opp både i Rådhuset i Lyngdal og kommunehus­et på Konsmo torsdag ettermidda­g og kveld, er å utsette behandling­en av kommunevåp­enet til januar 2020. Da trer det nye kommunesty­ret i kraft samtidig med at dagens to kommuner er blitt til en.

– Mye kan skje på torsdag. Dette med kyra kommer vi til å fremme som forslag på kommunesty­ret. Det samme gjelder vel i Audnedal. Om vi får flertall for det, det vil tiden vise. Med 1.250 underskrif­ter har jeg en god følelse, forteller Fardal Klev.

– Det er ikke bare Senterpart­ifolk som har skrevet under på listen. Vi har flere underskrif­ter fra folk som er i Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp, riktignok folk som ikke sitter i kommunesty­ret nå, men som tidligere har vaert toneangive­nde i politikken. De som jeg har møtt og som er positive til det nye våpenet, de kan jeg telle på en hånd. Jeg kan si i ettertid at det har vaert en uheldig prosess, men gjort er gjort, mener Fardal Klev.

Med 1.250 underskrif­ter har jeg en god følelse. ÅDNE FARDAL KLEV

 ??  ?? De klapper på kua utenfor Rådhuset i Lyngdal, ordførerne Jan Kristensen og Reidun Bakken, men begge ble nok overrasket da Senterpart­iets Ådne Fardal Klev overlevert­e 1250 underskrif­ter for å beholde Lyngdalsku­a som kommunevåp­en.
De klapper på kua utenfor Rådhuset i Lyngdal, ordførerne Jan Kristensen og Reidun Bakken, men begge ble nok overrasket da Senterpart­iets Ådne Fardal Klev overlevert­e 1250 underskrif­ter for å beholde Lyngdalsku­a som kommunevåp­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway