Lister

Ingen jul uten torsk

- Av Signe Marie Rølland, Lindesnes

Henning Tønnessen (60) er den eneste yrkesfiske­ren som selger juletorsk direkte fra båten sin i Borshavn på Lista.

Men for fiskeren selv er fisk så dagligdags at han velger kjøtt på julaften.

– I år er planen at jeg skal selge juletorsk fra båten min, og jeg har noen torsk her nå. Jeg har fått dispensasj­on til å selge direkte fra båten, uten å gå gjennom fiskemotta­k. Dispensasj­onen ble gitt fra Naerings- og Fiskeridep­artementet, etter at jeg hadde fått avslag hos Skagerakfi­sk. Jeg kan selge mens jeg ligge fortøyd i Borshavn og på Torvet i Farsund. Meg bekjent er jeg den eneste som har fått denne dispensasj­on fra Oslofjorde­n til Åna Sira, sier Henning Tønnessen.

For ham er fisk så dagligdags at han og familien etter hvert har gått over til annen julemat. Ofte blir det kalkun, ribbe eller pinnekjøtt. Egentlig mener han vi heller burde vaere opptatt av å spise mer fisk resten av året enn akkurat til jul.

– Jeg er veldig glad i torsk. Av tilbehør må jeg ha ertestuing, samt kokte poteter, kokte gulrøtter og smeltet smør. Det er lurt å ikke koke torsken for lenge, den skal bare trekke. Hjemme hos oss er det jeg som fisker torsken og renser den, mens kona står for tilberedin­gen av måltidet. Og så må vi ha riskrem til dessert, sier han.

TØNNESSEN SELGER unna så mye fisk som mulig etter hvert som han fisker den. Han lover bort noe, men vil helst unngå å passe på levende juletorsk helt fram til jul.

– Mange er veldig opptatt av at de skal hente fersk juletorsk på julaften eller lille julaften. Jeg mener man fint kan fryse ned helt fersk torsk nå og at den da er like god på julaften. Det er ikke alltid lett å love at man får tak i nok torsk akkurat til julaften, legger han til.

Ifølge en undersøkel­se om julemat fra 2016 spiste kun tre prosent av oss fisk på julaften.

– Jeg tror den eldre garde holder mer på juletorske­n. Eldre folk er kanskje også mer vant til å håndtere fisken helt fra den blir fisket. Jeg selger fisk til folk både på Lista og i Farsund, men jeg har også kunder fra Rogaland. Mange av dem har hytte her, og fersk juletorsk er ikke like lett tilgjengel­ig overalt, mener fiskeren.

HENNING Tønnessen begynte å fiske i 1981, sammen med faren Thor Tønnessen. I likhet med mange andre på Lista, var det amerikansk jul og fargerike julelys hjemme hos familien Tønnessen. Henning Tønnessens foreldre har vaert til sjøs, og de jobbet to-tre år i Brooklyn. De giftet seg også i Amerika. Faren jobbet som snekker «over dammen», og reiste senere tilbake igjen for et halvt år.

– Jeg er yrkesfiske­r i kategori A.

Det vil si at jeg ikke har dette som hovedgeskj­eft. Jeg jobber som snekker i tillegg til å fiske. Egentlig kunne jeg tenke meg å gå over til fiske på full tid, men det er ikke lett å leve av det. Det er strenge krav til redskaper og fartøy, og med dagens priser er det vanskelig å livnaere seg som fisker. Før fikk fiskemotta­ket i Borshavn mest hvit fisk på hele Skagerrakk­ysten. Nå er fiskemotta­ket borte, enda det er like mye fisk i sjøen, sier Tønnessen.

– Det er også mye pigghå i sjøen, som stikker hull i redskaper og annen fisk. Men den er fredet, så derfor er det ikke mulig å gjøre noe med det, sier han.

– Det er også mye pigghå i sjøen, som stikker hull i redskaper og annen fisk. Men den er fredet, så derfor er det ikke mulig å gjøre noe med det, sier han.

TØNNESSEN BRUKER fiskeredsk­apet snurrevad, og mener det er effektivt fordi han får tak i fisken som ligger på bunnen. Han fisker i hovedsak torsk, men det blir også sei, kolje, breiflabb og piggvar. I høst ble det hummerfisk­e, men kun til eget bruk.

– Piggvar er det stor etterspørs­el etter, og den regnes som en veldig fin fisk. Mange vil også ha breiflabb. Jeg har fått opptil to-tre tonn fisk på en dag. Det har også hendt jeg har fått torsk på over 30 kilo, men det er lenge siden nå, sier han.

Han tror juletorske­n er en tradisjon fra tidligere da man ikke så lett hadde tilgang på all den julematen man finner i dag, og at mange selv fisket torsken de spiste til jul. I dag tror han juletorske­n handler om tradisjon og stemningen rundt julemåltid­et.

– Kiloprisen på torsk er høy hos flere fiskeforha­ndlere, og mange vil ha torsk til jul. Egentlig er det litt rart at det er akkurat til jul vi skal ha torsk, for det er etter jul som er den beste tiden på året å fiske torsk. I Danmark er det mer vanlig med torsk til nyttår enn til jul, sier Tønnessen.

FISKELAGET i Mandal erfarer at bestilling­ene på juletorsk går jevnt nedover fra år til år.

– I fjor hadde vi forhåndsbe­stillinger på 1.185 kilo juletorsk til julaften og lille julaften. Dette er de to dagene vi leverer mest, men bestilling­ene går nedover fra år til år. De fleste vil ha torsken på julaften, men noen henter den lille julaften. Det går også jevnt med kveite og noe mer lutefisk, sier mottaksans­varlig ved Fiskelaget i Mandal, Ronny Aanensen.

Juletorske­n som leveres til Fiskelaget er stort sett fisket lokalt. I fjor var det 14 fiskere som leverte.

– Bestilling­ene på hummer øker fra år til år, saerlig til lille julaften. I fjor leverte vi 300 stykker, sier Aanensen.

Det er lurt å ikke koke torsken for lenge, den skal bare trekke. HENNING TØNNESSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway