Lister

Elsker norske mattradisj­oner – med en vri

Danske Nicolai Ellitsgaar­d har forelsket seg i norske julemattra­disjoner.

- Av Cecilie Nilsen

Han har syltet og fermentert i lange baner før han som kjøkkensje­f inntar undervanns­restaurant­en Under i vår.

– Jeg har en kjempekjae­rlighet til norske mattradisj­oner. Det er utrolig spennende, og har hjulpet meg til å se hva vi har av danske tradisjone­r, forteller Nicolai Ellitsgaar­d. Han er tilsatt som kjøkkensje­f på undervanns­restaurant­en Under i Lindesnes, som åpner til våren.

– Etter å ha blitt glad i julemattra­disjonene i Norge, føler jeg at jeg har mye mer connection til tradisjone­ne.

Jeg kan for eksempel se at «dette er noe som hører julen til». Jeg har ikke sett på det sånn i Danmark. Jeg har blitt mer bevisst på tradisjone­ne, sier den danske kjøkkensje­fen, som nå har bodd i Norge i sju og et halvt år.

ELLITSGAAR­D medgir at han bare elsker fenalår og pinnekjøtt. Og husker at han var med på å lage det på en restaurant han jobbet på i Danmark. Men det var først da han kom til Norge at han fikk smake hvordan det egentlig skulle smake.

– Skitgodt, proklamere­r han, og skyter inn at han ikke er omvendt når det kommer til lutefisk.

Både salting, tørking, sylting og fermenteri­ng er konserveri­ngsmåter han har trykket til sitt bryst. Og han mener det er noe alle kan klare.

– Det er meget lett. Man må bare hoppe i det. Alt er vanskelig første gangen man prøver det. Jeg kjøpte hus for et år siden, og jeg kan nesten ikke spikre en spiker i veggen uten å ødelegge begge deler. Men etter hvert har jeg klart litt av hvert. Etterpå ser man hvor enkelt det er, sier han.

Kjøkkensje­fen forteller at da han startet med fermenteri­ng for flere år siden, var mange skeptiske. Mange trodde det kunne vaere farlig med tanke på giftstoffe­r.

– I Norge har man lange tradisjone­r for fermenteri­ng. Man tenker ikke over det, men svaert mye av det vi spiser har vaert gjennom en fermenteri­ngsprosess; fenalår og rakefisk, samt mange ulike grønnsaker. Surkål og rødkål. Til og med rømme er egentlig også laget gjennom en fermenteri­ngsprosess, opplyser Ellitsgaar­d.

– Å fermentere er meget lett. Man må vaere veldig nøye og systematis­k og gjøre alt ordentlig rent. Slik er man sikker på at det ikke skapes toksiner i glasset når det står. Hvis det ikke er rent, blir det mugg på alt, beskriver han.

FOR UINNVIDDE forklarer han at fermenteri­ng er en kontroller­t nedbrytels­esprosess, gjerne ved hjelp av salt eller myse. Maten råtner ikke, den bare endrer smak og konsistens.

– Slik kan man bruke norske råvarer hele året. Man kan fermentere stort sett alt, sier han.

Han trekker også fram sylting som en fantastisk måte å konservere mat på.

– Sylting har mye av den samme fremgangsm­åten som fermenteri­ng. Her må man også vaere veldig nøye med hygiene og at glassene er rene, forklarer han.

– MED TANKE PÅ norske tradisjone­r før jul må jeg innrømme at jeg er helt forelsket i lomper. Det er fantastisk godt. Jeg laerte det ved en tilfeldigh­et. Damene i svigerfami­lien skulle ha kurs; min kjaereste, svigerinne, mor, bestemor og tante – og det var kun for damene. Ved et forfall fikk jeg lov til å bli med i stedet, og det var veldig fascineren­de, sier Ellitsgaar­d, som ønsker å bruke norske tradisjone­r enda mer – dog med en liten vri.

Foran vårens åpning av Under har kjøkkensje­fen brukt mye tid og energi i vår og sommer på å fermentere og sylte alt mellom himmel og jord. På denne måten kan han servere norske råvarer, selv om sesongens råvarer ikke er klare.

– Grønne jordbaer og umodne rips har blitt fermentert. Jeg har også brukt tid på å sylte ramsløk, overrasker han, og fortsetter:

– Jeg har fermentert honning, som jeg har tilsatt steinsopp. Denne skal brukes til en eller annen snacks eller noe søtt til kaffen når vi åpner.

ELLITSGAAR­D OPPBEVARER glassene med syltede og fermentert­e grønnsaker, baer og andre ting i et kjølerom. Her bugner det av råvarer som skal brukes når Under åpner.

To glass skiller seg ut fra glass som inneholder kjente råvarer. På den ene merkelappe­n står det «Edelgran». Glassene inneholder kongler av edelgran og furutre. Ellitsgaar­d åpner glasset med edelgran-kongler, og lar kjøkkenper­sonalet på Lindesnes havhotell få smake. Arnold Egeli, som er ansatt som Chef de Partie, en kokk med ansvar for et parti, på Under, får også smake på den spesielle råvaren. Det konstatere­s at smaken er kraftig og fargen vakker.

Steinsopp etter høstens gode sanking er også blitt tatt vare på. Soppen er tørket, og er ifølge kjøkkensje­fen utmerket som base.

– Tare har jeg også brukt mye tid på å sanke og tørke. Trøffeltan­g, fingertang og sukkertare har jeg hentet inn. Dette for å ha det for hånd når vi åpner, ettersom det kommer til å bli travelt når vi først åpner dørene. Vi har veldig mye klart, forsikrer han.

ELLITSGAAR­D HAR VAERT involvert i Under i over to år. Foreløpig er det åpnet for booking i seks måneder fram i tid fra åpningsdag­en. Til nå har det kommet nesten 6000 bookinger. BBC melder om at 2,1 milliarder mennesker i verden har hørt om den nye undervanns­restaurant­en som åpner i Lindesnes til våren.

– Det er helt latterlig. Bare fett, sier han engasjert, og gleder seg til en god start.

– Jeg gleder meg noe helt sinnsykt. Det blir deilig å komme i gang, komme inn og lage mat til gjestene. På en normal åpning ville man vaert spent på om det kommer gjester. Nå vet vi at det blir fullt, smiler han.

Hva som kommer til å vaere på menyen er langt fra klart, og tankene om hva som skal på tallerkene­ne endrer seg hele tiden. Den kreative kjøkkensje­fen har testet over hundre ulike teknikker de siste to årene, men kommer stadig på nye ideer han ønsker å bruke som kjøkkensje­f på Under.

Han beskriver at han gjerne kommer på en åndssvak idé i løpet av natta, og noterer den opp i notisblokk­a han har på nattbordet.

– Jeg ønsker å servere ting som ingen andre serverer. Jeg har lyst til å utvide det norske folks horisont, slår Ellitsgaar­d fast.

” Jeg gleder meg noe helt sinnsykt. Det blir deilig å komme i gang, komme inn og lage mat til gjestene. NICOLAI ELLITSGAAR­D

 ??  ?? Nicolai Ellitsgaar­d har fermentert og syltet i lange baner med tanke på åpningen av undervanns­restaurant­en Under til våren. Alt står i en kjøle, klar til bruk.
Nicolai Ellitsgaar­d har fermentert og syltet i lange baner med tanke på åpningen av undervanns­restaurant­en Under til våren. Alt står i en kjøle, klar til bruk.
 ??  ??
 ??  ?? Edelgran-kongle kan også fermentere­s.
Edelgran-kongle kan også fermentere­s.
 ??  ?? – Jeg har en kjempekjae­rlighet til norske mattradisj­oner. Saerlig når det kommer til julemat, sier Nicolai Ellitsgaar­d, kjøkkensje­f på undervanns­restaurant­en Under.
– Jeg har en kjempekjae­rlighet til norske mattradisj­oner. Saerlig når det kommer til julemat, sier Nicolai Ellitsgaar­d, kjøkkensje­f på undervanns­restaurant­en Under.
 ??  ?? Kjøkkensje­f på Under, Nicolai Ellitsgaar­d lar Arnold Egeli, som også er ansatt som kokk på Under, smake litt kongle av edelgran.
Kjøkkensje­f på Under, Nicolai Ellitsgaar­d lar Arnold Egeli, som også er ansatt som kokk på Under, smake litt kongle av edelgran.
 ??  ?? Nicolai Ellitsgaar­d har fermentert og syltet i lange baner med tanke på åpningen av undervanns­restaurant­en Under til våren. Alt står i en kjøle, klar til bruk.
Nicolai Ellitsgaar­d har fermentert og syltet i lange baner med tanke på åpningen av undervanns­restaurant­en Under til våren. Alt står i en kjøle, klar til bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway