Lister

Smakfull jule-stemning hos

- Av Torrey Enoksen

De legger sjelen sin i baker- og konditorva­rene sine, de ansatte ved årets bakeri i Norge. Nå står julen for tur.

– Prisen «Årets bakeri 2018» er en veldig fin anerkjenne­lse for den jobben vi har lagt ned gjennom mange år. Vi har stått på, spesielt de siste fem årene, der vi har forsøkt å utvikle et nytt sortiment basert på gamle oppskrifte­r. Vi baker i steinovn, har fokus på at kunden skal få en god opplevelse når de kommer og at de får varer som smaker godt. Noe annerledes enn det en finner i de mer industrial­iserte bakeriene, sier daglig leder for Edgars bakeri, Rune Vindsetmo.

– Prisen vi vant handlet om hvordan bedriften er bygget opp og viser seg fram. Vi skal vaere en ambassadør i bransjen. Vi har reist rundt og laert mye, fortsetter han.

Bakeriet han driver i dag har mer enn hundre års historie. I år er det 112 år siden Lalands bakeri ble startet opp i Mandal. På slutten av 1970-tallet drev Edgar Udø bakeriet under navnet T. Engerviks eftf. I 1998 tok bakeri- og konditorme­ster Rune Halvor Vindsetmo over bakeriet. Et par år senere ble Kjell Rune Valand og Hans Inge Justnes med i driften av bakeriet, som i dag lever under navnet Edgars bakeri.

EN LITEN MÅNED FØR jul er det hektisk aktivitet inne på bakeriet på Saltverket utenfor Mandal sentrum. Forberedel­ser til neste dags produksjon er i full gang.

– Varene vi har er ikke masseprodu­sert og noe en bare dumper ut. Det som er spesielt hos oss er at alt lages fra bunnen. Alt skal lages ferskt, fra pressing av frukt til juice, til brøddeig og kaker. Vi har egne kokker som koker alle suppene våre fra bunn av, det kokes på kraft og friske grønnsaker. Vi er storforbru­ker av egg fra frittgåend­e høns. Rett og slett kvalitet i alle ledd, oppsummere­r Vindsetmo.

I utsalget ved bakeriet står pokalen og et diplom som beviser på at virksomhet­en ble kåret årets baker i Norge. Etter overrekkel­sen i høst, har pokalen vaert på vandring mellom de ulike utsalgsste­dene, slik at både de ansatte og kundene skulle få ta del i feiringen.

– Vi har etablert oss åtte steder i Vest-agder, fra Kristiansa­nd i øst til Lyngdal og Farsund i vest. Søgne og Kristiansa­nd er områder hvor vi gjerne vil utvide, sier Vindsetmo.

Med utsalgene har Edgars bakeri i dag over hundre ansatte. 20 av disse holder til ved bakeriet i Mandal.

Inne i hallen hvor mesteparte­n av produksjon­en foregår, holder 15 år gamle Dan Vigebo fra Blomdalen ungdomssko­le i Mandal på med å lage kaneldrømm­er på første dag av arbeidsuke­n sin.

– Jeg er litt interesser­t, men jeg vet ikke om jeg kommer til å bli baker, sier tiendeklas­singen.

LITT LENGE BORTE i lokalet har baker og konditor Hans Inge Justnes funnet fram noen av godsakene han mener mange bør smake på i julen.

– Vi har funnet fram en god, gammel oppskrift på julebrød og gjort vår vri på den. Her har jeg brukt surdeig og latt den hvile 12 timer på kjølen. Deretter har jeg tilsatt hasselnøtt­er, aprikos, rosiner og tranebaer. Ettersom deigen var ferdig før jeg la disse ingrediens­ene i, har vi smeltet godsakene inn med meierismør, sammen med fire store øser med honning. Vi har ikke brukt vann, men kefir, for å forlenge holdbarhet­en i deigen. Dette kan folk forsøke selv. Jeg synes det er bare supert hvis folk vil forsøke å lage dette hjemme, sier Justnes.

På en arbeidsben­k har Justnes funnet fram marsipangr­iser og figurer i de utroligste former, belgisk sjokolade som han har tilsatt pepperkake­deig, og mer til.

– Det som vi tror blir en hit i år er sjokolade hvor vi har tilsatt forskjelli­ge ingrediens­er. Vi har smeltet pepperkake­deig inn i mørk belgisk sjokolade. Vi har hvit smeltet sjokolade tilsatt tranebaer. En mørk sjokolade med chili for å gi den litt sting. Dette kan en lett lage selv. Vi har også laget et brett med peanøtter. Der har vi smeltet karamell og lagt peanøttene rett opp i. Det er bare fantasien som setter grenser, mener Hans Inge Justnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway