Lister

Vil ha mer grønt på juletaller­kenen

- Av Signe Marie Rølland, Lindesnes

Kjersti Tveit Nilsen (43) mener grønnsaken­e med fordel kan få enda større plass på juletaller­kenen. Selv velger hun ofte litt utradisjon­elt tilbehør til juletorske­n.

– Jeg er absolutt for at man skal kose seg i julen, og jeg er på ingen måte fanatisk. Men jeg mener at vi med fordel kan spise mer grønnsaker i julen og gjøre ribben enda sunnere med et sunt og godt tilbehør på juletaller­kenen, sier Kjersti Tveit Nilsen.

Hun spiser ikke kjøtt, og har til daglig et vegansk kosthold. Karbohydra­ter som poteter, ris, pasta og brød spiser hun også minst mulig av. På julaften står torsk på menyen, og hun velger gjerne utradisjon­elt tilbehør.

– Jeg har laget appelsinsa­us med nypresset appelsinju­ice, kokosolje og klarnet smør – og en saus med klarnet smør, chili og soyasaus. Tomatsaus funker også til torsk og man kan bruke ratatouill­e som tilbehør til torsken, forteller hun.

Til dessert foreslår hun en sjokoladem­ousse med avokado. Hun lager også sunnere julekonfek­t der nøtter og dadler er noen av ingrediens­ene.

– Ellers er jeg glad i pureer, for eksempel med søtpotet og kokosmelk. Man kan også steke rotgrønnsa­ker i stekepanne­n sammen med stjerneani­s. Det funker som tilbehør til både kjøtt og fisk, også til jul. Mange tror det er vanskelig å lage sunn og god mat, og jeg ønsker å vise at det er veldig enkelt, sier hun.

KJERSTI Tveit Nilsen driver til daglig «Overskudds­fabrikken», og serverer vegansk lunsj til rundt 60 kunder tre dager i uken. Maten lager hun på kjøkkenet hos Nødings Delikatess­e. I tillegg holder hun kurs for bedrifter hvor de møtes på kjøkkenet for å lage vegansk mat som teambuildi­ng. Nilsen jobbet som siviløkono­m da hun valgte å følge drømmen og gjorde hobbyen sin til levebrød.

– Navnet «Overskudds­fabrikken» er myntet på at maten skal gi overskudd og vaere bra for kroppen. Spiser man bedre, får man også mer overskudd. Jeg tenker på å utvide mot markedet i Kristiansa­nd også, forteller hun.

MANGE ERFARER at det er lett å overspise i julen.

– Mange har spist julematen både to og tre ganger før de kommer til julaften, og man trenger ikke overspise hver gang man får den servert. Det er lett å fråtse til jul, og det er ubehagelig å vaere altfor mett. Min juletaller­ken ville bestått av 70 prosent grønnsaker, og da ville jeg kuttet potetene. Gulrøtter og rosenkål er godt tilbehør til ribben, sier hun.

Innimellom alle julemåltid­ene kan det vaere fint å legge inn et lettere måltid. Romjulen består også av hverdager, og da kan det også vaere fint å få beveget seg.

– Det finnes mye godt man kan lage av restene etter julematen, og det ligger mange oppskrifte­r på nett til hvordan man kan lage juletapas. Man kan for eksempel lage mange gode salater, sier hun.

Selv gleder hun seg til jul.

– Jeg ser fram til noen dager med fri og til å vaere hjemme sammen med barna mine, sier hun.

HELSEDIREK­TORATETS kostråd er å å spise minst fem porsjoner på 100 gram grønnsaker, frukt og baer hver dag. Poteter kommer i tillegg.

– I løpet av 2017 spiste hver nordmann i snitt seks kilo klementine­r og mandariner hver. Mye skyldes

Jeg mener at vi med fordel kan spise mer grønnsaker i julen og gjøre ribben enda sunnere med et sunt og godt tilbehør på juletaller­kenen. KJERSTI TVEIT NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway