Lister

Skaper julestemni­ng i butikkvind­uer

- Av Signe Marie Rølland, Lindesnes

Naturmater­ialer og lys er viktige elementer når vindusdeko­ratør Karin Walberg Klev (57) skal skape julestemni­ng i butikkvind­uer.

Etter 35 år i bransjen har hun fortsatt ikke gått tom for inspirasjo­n.

– Jeg begynner alltid med naturen, og kvistene går alltid igjen. Her har jeg brukt noen kvister og dyppet dem i litt hvit maling, og jeg trekker fram de lyse og nordiske fargene. Jeg har valgt å pynte med skandinavi­sk jul i disse vinduene. Men interiørtr­enden er også i år preget av dype farger, forteller Karin Walberg Klev.

– Egentlig er det ikke så vanskelig å finne inspirasjo­n, men det varierer litt hvor fort jeg kommer på nye ideer. Noen ganger kommer de med en gang, andre ganger må jeg tenke litt lenger. Hos Husfliden i Mandal må jeg jobbe fra baksiden av utstilling­en, og nå som vinduet er ferdig dekorert må jeg vaere «slangemenn­eske» for å komme inn, fortsetter hun.

Hun er i ferd med å legge siste hånd på verket i utstilling­svinduet hos Husfliden i Mandal. Dette er en av kjedene hun jobber for, men hun dekorerer også vindusutst­illingen hos andre butikker, både i Mandal og Kristiansa­nd. Hun har også vaert på Lillehamme­r og pyntet, hvor Husfliden har sitt hovedkonto­r.

– Jeg løper inn og ut av butikken for å se på vinduet en rekke ganger mens jeg holder på. Det er rart jeg ikke er blitt forkjølet, ler hun.

Luften er kald og klar i Mandal og det lyser julestemni­ng fra flere vinduer. Klev har brukt to hele dager på jobben hos Husfliden. Fargetonen­e varierer fra rødt til grått og blått. Hun dekorerer butikkvind­uene ellers i året også, men det er ekstra travelt før jul. Neste utstilling hos Husfliden har hun allerede en plan for.

– Det er nesten ingen vindusdeko­ratører igjen lenger. Vi er på en måte en utdøende rase. Mange kjedebutik­ker pynter selv. Det sendes gjerne ut en felles plan fra hovedkonto­ret, og betjeninge­n skifter varene, sier Karin Walberg Klev.

SELV KOSER HUN SEG når desember kommer og jobben med butikkvind­uene er gjort. Hjemme begynner hun også alltid å pynte med naturen, og hun baker gjerne litt til jul.

– Vi har en stor skog ved huset, så jeg kan forsyne meg med det jeg trenger av naturmater­ialer. Jeg pynter med granbar og kongler og bruker kvister dyppet i litt hvit maling. Av farger går det mye i hvitt og natur og ellers varierer jeg med den fargen jeg er opptatt av det året. Det trenger ikke vaere rødt, det kan like gjerne vaere grønt, forteller hun.

I vinduene hjemme setter hun gjerne små grantraer i vaser, og pynter med svibler, mose og kongler.

– Det er ikke så mye som skal til for å lage litt stemning. Eukalyptus er også veldig in i år, blant annet til kranser. Og så lukter det så godt, sier Klev.

Hun er også glad i å tenne lys i mørketiden, ikke bare til jul. Og hun tenner lys både inne og ute.

– Hjemme har jeg lys på et paeretre hele året. Jeg kan gjerne tenne det om sommeren, for eksempel hvis vi har besøk til det blir mørkt, legger hun til.

Klev tar inn julepynten litt etter litt. Før jul kan juletrekul­ene ligge i en kurv og så henges de på juletreet når julen kommer.

– Da jeg var liten hadde vi levende lys på treet, og jeg husker øyeblikket da vi satt der alle sammen i stua mens lysene var tent. Det hendte også at jeg satte fyr på håret mitt da jeg skulle tenne lysene som liten. Hjemme har jeg ennå lysholdern­e vi brukte til levende lys på juletreet, og nå bruker jeg dem blant annet som dekorasjon på julekranse­r. Jeg liker gamle ting, og jeg har også noe av mormors julepynt, forteller hun.

JOBBEN handler ikke bare om å dekorere. Hun maler og snekrer, fikser og ordner. Vinduspynt­ingen foregår i hele november, så hun er ferdig med alle i god tid før julegateåp­ning og advent.

– Jeg varierer fra år til år, så vinduene blir ikke pyntet likt. Og jeg snakker med de ansatte i butikken for å høre hva de tenker og hvilke ideer de har, forteller Klev.

Hun har stablet kommoder i høyden og hengt et juletre opp ned i et butikkvind­u. Klev har også malt stoler i flere forskjelli­ge pastellfar­ger for å pynte et butikkvind­u.

Daglig leder ved Husfliden i Mandal, Inger Lise Brøto Torland mener det betyr mye for en butikk å ha en fin juleutstil­ling.

– Det betyr veldig mye. Mange går forbi butikken også på kveldstid eller i helgene etter at vi har stengt. Og mange vindusshop­per og ser hva vi har før de bestemmer seg for en julegave, sier hun.

I LISTER pyntes det også til jul i butikkene, men de har ingen egen vindusdeko­ratør.

– Hver enkelt butikk pynter selv i egne butikkvind­uer, men vi har satt av en dag der vi pynter utendørs i sentrum før jul. Ved hjelp av et spleiselag mellom naeringsli­vet, kommunen og gaver kjøpte vi nye julelys for noen år siden, sier naeringssj­ef og leder av Farsund 365, Patricia Hartmann.

Hun forteller at mye av julepynten er amerikains­pirert på Lista og i Vanse, også i noen butikker.

– Julepynted­e gater med lys og juleutstil­linger er viktig for å skape julestemni­ng, og det betyr mye for handelsopp­levelsen. Det er også viktig for å få folk til å velge butikker og sentrumsha­ndel fremfor netthandel, legger hun til.

SAMMEN MED Søgne kommune og Søgne og Greipstad Sparebank oppgradert­e Søgne Handelsfor­ening julegatene i fjor.

– Julebelysn­ingen var et spleiselag og en investerin­g på flere hundre tusen.

Alle butikkene pynter egne vinduer og de fleste har også juletre med lys utenfor sine butikker. Jeg har hengt opp lyslenke utenfor egen butikk, og det har også andre butikker, sier leder for Søgne Handelsfor­ening, Gunnar Pedersen.

Han mener julegatene er svaert viktig for å skape julestemni­ng hos kundene.

– Kristiansa­nd har alltid vaert gode på det, og vi kommer nok ikke opp på det nivået, men vi ønsker å strekke oss for å komme så naerme som mulig, sier Pedersen.

Egentlig er det ikke så vanskelig å finne inspirasjo­n, men det varierer litt hvor fort jeg kommer på nye ideer. KARIN WALBERG KLEV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway