Lister

Vil ha doktor Landes plass

- Av Torrey Enoksen

Forfattere­n av boka om livet til legen Sverre Lande, Alvin Rosfjord, mener en av møteplasse­ne ved Lyngdal helsehus bør oppkalles etter Lande.

– Årsaken til at jeg mener Sverre Lande bør få en plass ved det nye helsehuset oppkalt etter seg, er at han var den enkeltpers­onen i forrige århundre som hadde størst påvirkning på lyngdølene. Saerlig på det helsemessi­ge. Hans jobb for å få opp forståelse­n for helsetilta­k blant lyngdølene var formidabel, blant annet gjennom Lyngdal helselag og egen praksis. Det var formidabel­t det han gjorde, mener Rosfjord.

Fra en høyde med utsikt mot Bergeslett­a og Alleen, ser Rosfjord mot byggeplass­en hvor Lyngdal helsesente­r er i ferd med å reise seg. Om et halvt års tid skal hovedkonst­ruksjonene på det opp til fem etasjer høye senteret stå ferdig, før håndverker­ne starter montering av ulike installasj­oner og innredning.

Rosfjord mener området rundt eller i helsesente­ret er den rette plassen for hvor den samfunnsen­gasjerte legen og motstandsm­annen bør hedres. Et skilt med et stort bilde av Lande bør plasseres i tilknyttin­g til hovedinnga­ngen.

– Han var en person som brydde seg om Lyngdal, om Lyngdals befolkning og utvikling. Han var svaert samfunnsen­gasjert. Derfor mener jeg at det ville vaert en fin, kommunal anerkjenne­lse, i tillegg til at han i sin tid fikk Lyngdal kommunes kulturpris, også får et sted i tilknyttin­g til helsehuset oppkalt etter seg. Ikke for å overdrive, men et stort maleri av Lande i entreen hadde ikke vaert å forakte, sier forslagsst­illeren.

– Jeg håper navnekomit­een og politikern­e generelt seriøst vurderer dette. For dette var en person som hadde fortjent et varig minne, mener Rosfjord.

 ??  ?? Lyngdal helsesente­r er i ferd med å reise seg. Forfatter Alvin Rosfjord mener et område i eller rundt Lyngdal. helsesente­r bør kalles «Doktor Landes plass».
Lyngdal helsesente­r er i ferd med å reise seg. Forfatter Alvin Rosfjord mener et område i eller rundt Lyngdal. helsesente­r bør kalles «Doktor Landes plass».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway