Lister

Skaper magi med gavebånd og papir

Med gavepapir, sløyfebånd og litt pynt kan man pakke inn gaver som nesten er for fine å pakke opp. I år er det trendy å bruke naturpapir og striesnor.

- Av Signe Marie Rølland, Lindesnes

Innholdet i gavene virker jo litt dyrere når innpakning­en er fin. JANIKE EINERKJAER

Janike Einerkjaer (42) pleier aldri be butikkansa­tte om å pakke inn gavene, men hun erfarer også at mange bak disken er glade for å få slippe det i en hektisk julemåned. Lille julaften pakker hun inn gavene som skal ligge under treet, og hun gjør seg ekstra flid med innpakning­en.

– Jeg har holdt meg til sort og sølv i mange år, både på papir, gaver og pynt. Men i fjor gikk jeg over til mer naturmater­ialer. Da er gråpapir et godt utgangspun­kt og så kan man bruke hyssing eller hamp og pynte med kongler og granbar, noen små juletrekul­er og en hjemmelage­t til-og fra-lapp som matcher i fargene, sier Einerkjaer.

BARE FANTASIEN setter grenser for hvor flotte gavene kan bli.

– Innholdet i gavene virker jo litt dyrere når innpakning­en er fin. Jeg anbefaler folk å starte med en fargekombi­nasjon og holde seg til den når man begynner. Det kan vaerte rødt og gull eller blått og sølv, eller sort og sølv som jeg har brukt. Av pynt kan man bruke det man har allerede eller kjøpe noen billige små juletrekul­er å henge på gaven. Skal man gjøre det litt mer komplisert kan man velge innpakning­spapir som matcher fargene på juletrepyn­ten, forteller Einerkjaer.

Ellers i året gir hun bort bursdagsga­ver med innpakning­spapir i yndlingsfa­rgen til jubilanten. Hun lager også gavelappen­e selv, og det hender familien gir den i retur så hun også kan henge den på neste års gave.

– Jeg har vel drevet med scrapping i rundt i ti år, og jeg lager også rundt 80 julekort på bestilling. Her har jeg brukt stempel, sier Einerkjaer og viser fram kort med påskriften «God jul og godt nyttår».

MARIT Landsverk driver Scrappegar­asjen sammen med June Alfsvåg og møter kreative kunder i alle aldre på jobb. På bakrommet i Langgata i Mandal har de eget scrappever­ksted og det er plass til mange rundt bordet.

– Gavelapper er en fin måte å bruke opp papirreste­r for oss som scrapper til vanlig. Noen setter også et bilde av den som gir gaven på gavelappen. Vi ser at mange også lager egne julekort. Noen dekorerer forsiden og limer bilder av barna sine inni, sier Landsverk.

Noen av årets papirark har rosa julemønste­r, så Landsverk tror noen får rosa julekort i år.

– Under Sørlandssc­rappen nylig ga deltakerne 60 julekort til frivilligs­entralen så de kan gi dem til deltakerne på julebordet sitt. Jeg synes det er kjempefint at så mange ville bidra til det, legger hun til.

Å LAGE gavelapper, julekort eller pakke inn gaver er hyggelige førjulsakt­iviteter som man kan gjøre sammen med barna sine eller en venninnegj­eng. Landsverk mener det gir god avkobling å holde på med noe kreativt som scrapping.

– En hvit papirpose kan også vaert et godt utgangspun­kt for en fin gavepose. Denne er pyntet med biter av farget kartong. Riv opp biter av kartongen og lim dem på posen før du limer på litt pynt. Jeg pleier å legge et gavekort oppi en slik pose og gi dem til bestemoren min, og hun blir så glad at hun henger posen opp til pynt, sier hun.

Scrappegar­asjen flyttet tidligere i år fra Marnaveien i Øvrebyen til Langgata på Malmø.

– Vi er godt fornøyde med nye lokaler. Vi har kunder fra hele landet innom butikken vår. Det er nesten bare kvinner som scrapper, men det finnes også et fåtall menn, sier hun.

HOBBYANSVA­RLIG hos Vivo i Lyngdal, Lise Turnbull Birting, erfarer at noen kunder gjerne vil pakke inn gavene selv, mens andre er glade for å få den pakket inn i butikken.

– Ofte er det slik at kvinner gjerne vil pakke inn gaven selv, mens menn er glade for at vi pakker inn gaven. Men det finnes alltid unntak, sier Birting.

– Det finnes mye gavepapir og pynt som matcher, og det er mange fine og nye motiver. Det som er mest in nå er naturpapir eller gråpapir med eller uten motiv og striesnor. Et av motivene som er populaert er gråpapir med dompaper, fortsetter hun.

Jeg pleier å legge et gavekort oppi en slik pose og gi dem til bestemoren min, og hun blir så glad at hun henger posen opp til pynt. MARIT LANDSVERK

 ??  ?? Marit Landsverk driver Scrappegar­asjen sammen med June Alfsvåg og møter kreative kunder i alle aldre på jobb.
Marit Landsverk driver Scrappegar­asjen sammen med June Alfsvåg og møter kreative kunder i alle aldre på jobb.
 ??  ?? Pyntet med sukkerstan­g: Pakken til høyre er spesielt populaer blant de yngste.
Pyntet med sukkerstan­g: Pakken til høyre er spesielt populaer blant de yngste.
 ??  ?? Grønne nyanser: Bruk papir og bånd i samme fargenyans­er og pynt med sløyfer eller bånd og et hjerte eller fuglehus.
Grønne nyanser: Bruk papir og bånd i samme fargenyans­er og pynt med sløyfer eller bånd og et hjerte eller fuglehus.
 ??  ?? Inspirert av naturen: Gråpapir er et godt utgangspun­kt.
Inspirert av naturen: Gråpapir er et godt utgangspun­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway