Lister

Provosert av sykehus-svar

Viltnemda vil møte driverne av flyplassen og diskutere storviltfe­lling Viltnemda mener det foregår problemati­sk storviltfe­lling inne på flyplassom­rådet på Lista. Flyplassje­fen viser til sikkerhet.

- Av Lars Erik Larsen

Da Åse Vegge skulle levere tilbake krykkene hun lånte fra sykehuset i Flekkefjor­d i en måneds tid, ville de heller kjøpe nye enn å ta dem inn igjen. Det provoserer henne kraftig.

Oddvar Nordfonn har på vegne av Viltnemda og Lista Storvald, hvor han er leder, sendt mail til Miljødirek­toratet og forhørt seg om storviltfe­llingen innenfor gjerdene til flyplassen. Han viser til at det tidligere har blitt felt elg tidligere, men det er ikke meldt felling de siste årene. Det er derimot blitt svaert mange rådyr. Dette gjør noe med bestanden i området og de som har lovlig tildelt kvote, mener Viltnemda.

– Ingen hjemmel

Miljødirek­toratet har nå svart at det ikke finnes noen generell hjemmel for å felle dyr innenfor gjerdene på Lista flyplass, verken rådyr, elg eller andre andre arter.

– Både den sivile og militaere aktivitete­n på Lista som flyplass har opphørt og eksisterer nå som en privat flyplass som ikke opereres av Avinor. Miljødirek­toratet har kun en avtale med Avinor og Forsvaret der tillatelse­r for felling kan gis som sikkerhets­tiltak for luftfarten, skriver seniorrådg­iver Erik Lund.

Han viser videre til at i motsetning i motsetning til en kommersiel­l flyplass kan man stenge portene når flyplassen ikke er i bruk, og dermed holde hjortevilt­et ute.

– Et annet handlingsa­lternativ er å unnlate å fly, dersom dette ikke anses forsvarlig pga. hjortevilt. De som tidligere har skutt hjortevilt på flyplassen bør påminnes at felling av hjortevilt uten hjemmel er straffbart etter naturmangf­oldloven § 75, står det i brevet fra Lund.

Sikkerhet

Sekretaer i Viltnemda, Jan Fredrik Sundt, sier han vil ta kontakt med driverne av flyplassen og informere om innholdet i brevet.

– Vi er ikke ute etter å ta noen, men å finne en god løsning for begge parter.

Styreleder i eierselska­pet til flyplassen, Arne Mikalsen, sier det ikke bedrives jakt innenfor portene til flyplassen og henviser ellers videre til flyplassje­fen for spørsmål om sikkerhet. Flyplassje­f Tore Albrektsen sier dette om situasjone­n:

– Vi er en lufthavn. Vi er pålagt, uavhengig av om vi er tilknyttet Avinor eller ikke, og sørge for en så sikker flyplass som overholdet mulig. Vi snakker gjerne med Viltnemda, men vi kan ikke gå med på en løsning som går på bekostning av en sikker og god flyplass.

Albrektsen anslår at de i år har skutt 4–5 rådyr inne på området.

Alcoa

Viltnemda tok også kontakt med Miljødirek­toratet etter at at en elg er blitt observert inne på området til Alcoa og som bør gjøres her. Her skriver Lund følgende:

– Det har vaert liknende forhold rundt større industrian­legg tilknyttet petroleums­industrien på Vestlandet, bl.a hjort på Mongstad. Dersom industrivi­rksomheten ikke skal hindres eller settes i fare som følge av dyr som kommer innenfor gjerdene, er bedre sikring det første som må iverksette­s. Dette innebaerer utbedring av gjerder, herunder sørge for «ramper» på innsiden slik at dyr som kommer inn også på en enkel måte kan komme ut.

–Felling skal vaere siste utvei, og krever tillatelse fra kommunen, jf nml § 18 fjerde ledd. Begrensnin­gen i § 18 annet ledd, om at formålet ikke kan nås på annen tilfredsst­illende måte, gjelder også for kommunen, skriver han videre.

Også dette vil Viltnemda ta opp med Alcoa, opplyser sekretaer Jan Fredrik Sundt.

Vi er ikke ute etter å ta noen, men å finne en god løsning for begge parter SEKRETAER I VILTNEMDA, JAN FREDRIK SUNDT

 ??  ??
 ??  ?? Rådyr er blitt et problem på flyplassen på Lista.
Rådyr er blitt et problem på flyplassen på Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway