Lister

Pengeveien

-

For noen dager siden gikk jeg et stykke i Farsund sentrum og oppdaget ei informasjo­nstavle på en mur. Der stod det om Pengeveien –et kort veistykke som ble dyrere enn antatt i forbindels­e med gjenoppbyg­gingen etter bybrannen i 1904. Veistykket fikk navnet Pengeveien på folkemunne.

Nå i desember tror jeg mange opplever at det går mer penger enn planlagt – eller en kjenner på at en mangler mer penger enn ellers i året, det er flere ting en må avstå fra. Desember blir en «Pengemåned».

Jeg har undret meg over dette de siste ukene; hvorfor har det blitt et så stort fokus på dyre gaver, god mat i overflod og store selskap og fester i julen? Vi omgis av reklame som anbefaler «Pengeveien» –bruk gjerne mer penger enn planlagt. Fokuset blir så lett på det ytre. Men for mange er ikke livet i naerheten av «lykkebobla» reklamen forteller oss er det normale – å måle livet etter det skaper bare ensomhet og opplevelse av mislykketh­et.

Når Gud sendte sin Sønn til jorden var det absolutt ikke for å lede mennesker til økt forbruk. Gleden englene forkynte for alt folket hadde ingenting med hverken myke eller harde pakker under juletreet, hvilken middag som skulle serveres når eller store selskap. Englenes budskap til fattige gjetere ute på Betlehemsm­arkene var: «Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» (Luk.2,10ff) «Led meg og bevar meg, Gud, så jeg ikke mister den sanne julegleden ut av syne.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway