Lister

Du er en del av Norges beredskap

-

Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnette­t slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Er du godt nok forberedt?

Vi som er så heldige å bo i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste fungerer som det skal. Livet i Norge er imidlertid helt avhengig av strøm, vann og internett. For mange kan det vaere vanskelig å tenke seg at de ikke skulle ha tilgang til dette. Kanskje er denne avhengighe­ten vår største sårbarhet?

Hva kan du gjøre?

For det første: Vaer forberedt på at du og din familie kan klare dere hjemme i minst tre dager. De grunnlegge­nde behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjo­n.

For det andre anbefaler vi at du finner ut hvem som kan trenge hjelp hvis noe uforutsett skulle skje, og tenker gjennom hvordan du kan bidra for å hjelpe.

For det tredje oppfordrer vi til å tenke gjennom hva som kan skje der du bor. Diskuter gjerne med dem rundt deg hvordan dere kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det.

Hvorfor egenbereds­kapsråd nå?

DSB lanserte i høst, i samarbeid med Oslo kommune, en kampanje hvor vi kommer med råd om egenbereds­kap til befolkning­en. Rådene vi gir, har vaert ute på bred høring og er forankret hos over 40 ulike myndighete­r. Denne uka sender vi ut en brosjyre til alle landets husstander, med konkrete forslag til hva du bør ha i hus. Du finner også informasjo­nen på sikkerhver­dag.no.

Det er flere forhold som gjør at vi kommer med egenbereds­kapsråd til befolkning­en nå.

Klimaendri­ngene har bidratt til mer ekstremvae­r, som kan føre til at kritisk infrastruk­tur blir borte, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I tillegg har den endrede sikkerhets­politiske situasjone­n de siste årene ført til at Norge nå moderniser­er totalforsv­aret. Økt beredskap i befolkning­en – altså hvordan hver enkelt tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje – er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsv­ar.

Selv om vi har gode grunner til å gjennomfør­e en egenbereds­kapskampan­je nå, er det viktig å presisere at Norge er et svaert trygt land. Og alt tyder på at Norge vil fortsette å vaere det.

Men selv om sannsynlig­heten er lav, kan også vi bli rammet av naturhende­lser, ulykker, sabotasje, tekniske problemer, terror, sikkerhets­politisk krise eller krig. Derfor er det lurt å vaere forberedt, og ofte er det ikke så mye som skal til. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager.

Hvis du og din familie er forberedt på å klare dere selv i minst tre dager, har dere trolig kommet dere gjennom de fleste kriser som kan ramme samfunnet vårt. Og skulle krisen bli mer langvarig, har dere skaffet handlingsr­om for videre planleggin­g.

Dersom en stor hendelse eller krise oppstår, er det mange som trenger hjelp. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss, kan hjelpen settes inn der behovet er størst. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Sammen er vi forberedt!

Cecilie Daae,

direktør i DSB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway