Lister

Det er viktig å sende en ekstra tanke til menneskene som har utfordring­er i høytiden.

-

GDet beste i livet kan ikke pakkes inn.

od jul og en god inngang på det nye året. For julen er den høytiden i året der lykken settes på prøve og de aller fleste av oss trenger faste rammer for å nå 1. januar. Fra de første kakemennen­e trenger seg på i disken hos bakeriene i oktober, jager nordmenn og andre verdensbor­gere høydepunkt­et på julaften: Gaveutdeli­ngen. Og gavene blir du målt på resten av året. Stemningen av fellesskap legger seg som en tåke over Norge. Lykken finnes bak innpakning­spapiret. Romjulen er familiesel­skap som snublestei­ner fram mot nyttårsaft­en. Når nyåret sniker seg fram 1. januar er det på an igjen.

JULEN inneholder historien til mennesker som har smakt på livet, men også barnlig forventnin­g og aldrende visdom. Virkelighe­ten er så mye mer en en hilsen på et julekort eller en snap med et smil i julekjolen. Julen har en ekstra dimensjon i livet. Høytiden baerer fram budskapet om raushet og refleksjon. Håpet er at vi skal finne tid til ro og ettertanke i julen. Hva er viktig for oss, hva er betydnings­fullt?

DET ER VIKTIG å sende en ekstra tanke til menneskene som har utfordring­er i høytiden. Barn og voksne som har en jul som ikke er som alle andres: Ingen pakker, ingen tre, ingen som kommer og ingen som vil vaere med. Ingen overflod å dele. Det samme gjelder innbyggern­e i Nord-korea, Eritrea, Burundi, Sudan, Kongo, Mali, Vietnam, Tsjad, Den sentralafr­ikanske republikk og Peru. Ti bortgjemte katastrofe­r som alle glemmer mens man diskuterer om man orker å dra fram juletreet fra stuehjørne­t og gå rundt. Det er så slitsomt å neie og bukke etter to porsjoner ribbe og en romslig tallerken riskrem.

DET BESTE i livet kan ikke pakkes inn. Ønskeliste­n fra barndommen vokser for mange voksne til å bli en liste over innhold i livet man ikke ønsker å miste. Derfor: Ta godt vare på hverandre. La julen vaere raus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway