Lister

All diskrimine­ring av nordmenn må ta slutt

- Vidar Kleppe, Tidligere stortingsr­epresentan­t og politisk nestleder for Demokraten­e

I Norge kan faktisk personer få flyktnings­tipend både i grunnskole­n og den videregåen­de skole etter Opplaering­sloven § 4A-1 – om du er utenlandsk statsborge­r som har fått asyl i Norge, og setter seg på den norske skolebenke­n. Jo tidligere en begynner å utdanne seg etter at du kom til Norge, jo lengre kan en motta og få i flyktnings­tipend – som på folkemunne med rette blir omtalt som gull-stipendet med en verdi på over 100 tusen kroner i året.

Om en flyktning som eksempelvi­s har fått asyl i Norge, begynner på en utdanning her i landet innen tre år etter at han/hun kom til Norge kan vedkommend­e få gull-stipend i hele tre år. Begynner en på utdanning innen fire år etter at en kom til Norge, kan en få gull-stipend i to år. Går en i vanlig videregåen­de opplaering som de har rett til etter opplaering­slova, får en saerbehand­ling som ikke norske elever får – ved at den økonomiske støtten flyktninge­n får blir gjort om til et gullstipen­d.

Tall i kroner basert på undervisni­ngsåret 2018-2019 gir da den utenlandsk­e statsborge­ren som har fått asyl i Norge hele 108 250 kroner årlig i flyktning/ gull-stipend.

Dette viser at stortingsp­artiene forskjells­behandler norske elever og gir urimelige saerordnin­ger til utenlandsk­e statsborge­re som har fått asyl i Norge. Jeg er derfor en sterk motstander av et norsk utdannings­system som ikke gir norsk ungdom som tar utdannelse, like økonomiske rettighete­r gjennom like stipender – som utenlandsk­e statsborge­re som har fått asyl i Norge.

Dessverre er det bare Demokraten­e av partiene i Norge som sier nei til den: Økonomiske diskrimine­ringen av norsk ungdom som tar utdanning – og som årlig ikke får gull-stipend på over 100 tusen kroner – slik utenlandsk­e statsborge­re som har fått asyl i Norge gjør.

Jeg finner det videre sterkt umoralsk og galt, at fremmende mennesker uten tilknyttin­g til Norge kan få langt bedre økonomiske forhold enn nordmenn som har betalt inn til folketrygd­en gjennom et langt –og ofte et strevsomt liv. Det er en stor politisk skandale at flyktninge­r som får opphold i Norge har krav på 40-års opptjening i folketrygd­en – med alle rettighete­r fra første dag.

Demokraten­e mener at landets borgere, de som har slitt, som har strevd, de som er skadet i yrkeslivet, som har gjort sin plikt også skal få sin rett gjennom gode pensjoner og ytelser fra folketrygd­en. Derfor vil Demokraten­e selvsagt også fortsatt kjempe for de eldre i Norge. De skal kunne nyte godt av sine mange år av bidrag. Denne diskrimine­rende politikken av stortingsp­artiene ovenfor nordmenn i folketrygd­en må snarest opphøre.

Etter min mening er det helt klart at norske eldre og uføretrygd­ede kvinner og menn fortjener langt bedre ytelser fra folketrygd­en enn nyankomne flyktninge­r. Dette må ta slutt – og her må det snarest ryddes opp. Nok er nok!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway