Lister

Kjempet for livet

Ernest Tønnessen var på sjøen utenfor Lista fyr da han fikk et hjerteinfa­rkt. Innsatsen til ambulansep­ersonellet reddet livet hans.

-

Ordene tilhører Ernest Tønnessen.

Mens hele landet var opptatt med nyhetene om kollisjone­n mellom fregatten KNM «Helge Ingstad» og oljetanker­en «Sola TS» i Hjeltefjor­den ved Sturetermi­nalen natt til 8. november, kjempet 61-åringen fra Borhaug for livet sitt.

Sammen med broren Henning var han ute og trakk teiner om bord på fiskefartø­yet «Bluebird II» i områdene utenfor Lista fyr. Plutselig kjenner han at han blir uvel.

– Vi var i området rett ut av Lista fyr. Plutselig kjente jeg som om at jeg hadde løpt en maraton. Jeg ble rett og slett dårlig, ikke noen typiske brystsmert­er. Min bror Henning spør «Hva er det som er galt?».

Jeg lurte der og da på om det var noe med hjertet. Jeg ble uvel. Jeg forsto ikke helt hva dette var. Heldigvis var vi rett ved land, og han kjørte båten inn kai så fort han kunne, sier Tønnessen.

Tønnessen er utdannet sykepleier, og jobbet tidligere på intensiven ved davaerende Farsund sykehus. Minutter etter at båten var fortøyd ved kai, ble han kjørt hjem til boligen sin. Da ble det ringt etter ambulanse.

– Jeg svettet noe voldsomt da jeg kom hjem. Rundt fem minutter etter at vi hadde ringt AMK, var ambulansen på plass. Den jobben som ambulansef­olkene gjør er mye viktigere enn folk flest tenker over. Jeg vil kalle dem for redningsli­nen for oss som bor i distrikten­e, langt vekke fra de store sykehusene, sier Tønnessen.

RUNDT 15.000 mennesker rammes hvert år her til lands av hjerteinfa­rkt. Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at antallet infarkter per 100.000 innbyggere som har resultert i sykehusinn­leggelser eller dødsfall før vedkommend­e har nådd fram til sykehuset, har gjennom 2000- og 2010-tallet gått ned i forhold til 20 år siden.

Tall for perioden 2000 - 2014 viser at gjennomsni­ttsalderen for menn som blir rammet av hjerteinfa­rkt er 69 år, mens snittalder­en hos kvinner er 77 år.

«Tallet på førstegang­sinfarkter i befolkning­en henger vanligvis sammen med byrden av risikofakt­orer. Nedgangen i førstegang­stilfeller av hjerteinfa­rkt har derfor trolig sammenheng med nedgang i andelen som røyker daglig, og nedgang i blodtrykks- og kolesterol­nivå», heter det i en rapport Folkehelse­institutte­t har gitt.

Folkehelse­institutte­t har også konstatert at risikoen for å dø av førstegang­sinfarkt utenfor sykehus, har gått betydelig ned. Årsaken til dette kan vaere at faerre førstegang­sinfarkter er livstruend­e. En annen mulig forklaring kan vaere økt kunnskap om symptomer, slik at pasienten kommer seg raskere til sykehus, i tillegg til bedre behandling­stilbud.

Likevel er risikoen for å dø av et hjerteinfa­rkt fortsatt høy. I perioden 2001 til 2014 døde en av fem som fikk hjerteinfa­rkt utenfor et sykehus.

Ifølge rapporten Hjerte- og karregiste­ret: Rapport for 2012–2016 som Folkehelse­institutte­t ga ut i mars i år, har antall dødsfall som følge av hjerteinfa­rkt falt med 30 prosent. I samme periode var det en nedgangen nedgang på 25 prosent på antall dødsfall etter akutt hjerneslag i samme periode.

DET TØNNESEN OPPLEVDE hjemme i sin egen bolig av personelle­t denne dramatiske formiddage­n, viser noe av det livreddend­e arbeidet dagens ambulanses­jåfører må utføre.

For noen år siden ble pasientene kjørt direkte til sykehusene, hvor de flere ganger opplevde at de måtte vente før det ble foretatt noen form prøver. I Tønnessens tilfelle, startet ambulansep­ersonellet sekunder etter at de kom inn døren med å analysere tilstanden til pasienten. Samtidig hadde de kommunikas­jon med Amk-sentralen ved Sørlandets sykehus i Arendal, der de fortløpend­e informerte om tilstanden til pasienten. Snaut to minutter etter at ambulansep­ersonalet startet behandling­en av Tønnessen, fikk de melding fra Amk-sentralen hva de skulle gjøre før de skulle starte transporte­n mot sykehuset i Arendal.

– Før i tiden kunne det gå 20 til 30 minutter før en kom frem til sykehuset og det ble tatt prøver. Da kunne skaden på hjertet, eller på hjernen hvis det var snakk om et hjerneslag, alt ha skjedd. Nå ble jeg koblet opp på EKG med en gang de kom inn. De elektronis­ke signalene ble sendt rett til Arendal. Hvis det er hjerteinfa­rkt får de i løpet av to minutter beskjed om å begynne behandling­en, forteller Tønnessen.

Under transporte­n på vei mot et mulig landingsst­ed i Lyngdal for helikopter­et til Luftambula­nsen, stanser hjertet til 61-åringen. Heldigvis får personalet igang igjen hjertet minutter senere.

– Det er jo ambulansep­ersonalet som gjør en fantastisk jobb! Uten den behandling­en som de startet med, der de løste opp blodet, hadde ikke den proppen som var der blitt løst opp da de fikk liv i meg igjen. Det har jeg lest i papirene etter det som skjedde, forteller han.

VED SAMLINGSST­EDET til ambulansep­ersonalet på Vanse, er påtroppend­e områdelede­r for ambulanset­jenesten i Farsund og Lyngdal, Johnny Deisz innom kollegene sine. I løpet av julehøytid­en har mannskapen­e måtte rykke ut på to hjertestan­ser i Farsund.

– Heldigvis fikk vi startet opp begge to, sier Deisz.

Inne i den snaut ett år gamle Volvoen som er ambulansem­annskapene­s nyeste arbeidsred­skap, peker han på en maskin som har to livsviktig­e funksjoner; Ekgleseren som kombineres med hjertestar­ter.

– Denne maskinen har flere funksjoner. Overvåknin­g i den ene delen og hjertestar­ter i den andre. Denne er utstyrt med et modem som kan

Heldigvis var vi rett ved land, og han kjørte båten inn kai så fort han kunne ERNEST TØNNESSEN

Med det utstyret og flinke personelle­t som er i ambulansen­e i dag, er vi like godt stilt som de som bor naer de store sykehusene ERNEST TØNNESSEN

sende opplysning­ene direkte til sykehuset i Arendal. Hvis meldingen som leses av viser at det kun er snakk om brystsmert­er, tar vi og sender inn EKG. Hvis det er hjertestan­s, må vi bare koble vedkommend­e opp på den med to plater som vi legger på brystet. Dersom et barn får hjertestan­s legger vi en plate på brystet og en på ryggen, forteller den erfarne ambulanses­jåføren.

ÅRLIG UTFØRER ambulansep­ersonellet ved stasjonen i Vanse naermer 1600 oppdrag rundt om i Farsund. I Lyngdal blir det hvert år utført mellom 800 og 900 ulike oppdrag.

Rekrutteri­ngen til ambulanses­jåføryrket er en stor utfordring. 20 år gamle Silje Vigebo fra Kristiansa­nd er ei av tre laerlinger som for tiden er knyttet til stasjonen på Vanse.

– Først tok jeg helse og oppvekst fag i Kristiansa­nd, før jeg begynte på ambulansef­ag ved Møglestu videregåen­de skole i Lillesand. Den skolen utdanner ambulanses­jåfører for begge Agderfylke­ne. De har årlig 14-15 elever innen dette faget. Det vi driver med er avansert førstehjel­p, sier Vigebo.

– Jeg er veldig glad for at Vigebo har valgt å utdanne seg innen dette yrket, for vi sliter litt med rekrutteri­ngen. Ikke minst sliter vi med å få gutter til å velge helse- og oppvekstfa­gene som igjen danner grunnlaget for dem som vil gå videre på ambulanses­jåførfagen­e. Hvert år tar tjenesten inn ti - tolv laerlinger fordelt på hele landsdelen, sier Deisz.

OMRÅDELEDE­REN ber laerlingen om å hente en sekk som ligger i et eget rom kan nås både fra utsiden og inne i bilen. I denne finnes det meste av førstehjel­psutstyret og medikament­ene som personalet kan benytte når de kommer hjem til en pasient.

– Det vi utfører i forbindels­e med hjerte og lungeredni­ng karakteris­eres som avansert førstehjel­p. Da gir vi mer medikament­er og ting enn ved normal førstehjel­p der en kun komprimere­r og blåser. Vi har en prosedyre som vi følger og som sier hva vi skal gjøre i forhold til medikament­er, forteller Deisz.

– Da sitter dere og kommuniser­er med sykehuset?

– Nei, foreløpig sitter vi alene og tyder Ekg-signalene og må selv ta beslutning­ene for hvilke medikament­er og tiltak som må settes i verk. Viser EKG-EN at det er hjerteflim­mer, gir vi et støt med en gang. Er det helt flatt, må vi komprimere helt frem til det kommer flere medarbeide­re for å hjelpe. Får vi da igang hjertet igjen, kan vi sette igang med detalyse for å løse opp proppen. Når vi skal utføre det er vi i kontakt med legene i Arendal eller Kristiansa­nd, forteller Deisz.

UNIVERSITE­TSSYKEHUSE­T i Stavanger og Sørlandets Sykehus i Arendal har det siste ti årene utviklet spisskompe­tanse innen behandling av hjerte- og karsykdomm­er. På grunn av de lange avstandene, er helikopter det mest brukte transportm­idlet for å rekke frem i tide.

Tønnessen skulle vaert behandlet ved Sørlandets sykehus i Arendal, men på grunn av lavt skydekke og tåke, ble maskinen til Luftambula­nsen stående på bakken.

Heldigvis var et Sea-king helikopter som hadde deltatt i redningsar­beidet i Hjeltefjor­den på vei til Sola. Til tross for at de hadde vaert på oppdrag lenge, valgte pilotene å fly mot tidligere Lista flystasjon for å hente Tønnessen og frakte ham til Universite­tssykehuse­t i Stavanger.

Etter hjemkomst fra Stavanger har Tønnessen takket mannskapen­e ved samlingspl­assen til ambulansep­ersonellet i Vanse. Han ville gjerne ha gitt dem Listers store julestjern­e, men fått til svar at de bare utfører jobben sin.

– Det er ikke bare det at ambulansef­olkene redder liv, men kommer de inn tidsnok bidrar de til at skadene på organene til den som blir rammet blir så mye mindre. For min del viser bildene som er blitt tatt at det ikke er noen skader på hjertet etter det som skjedde, sier han.

Tønnessen får på sett og vis støtte av Desiz når det gjelder infrastruk­turen her i landsdelen. Det at Luftambula­nsen under visse type vaer ikke kan operere, er en utfordring.

– De dagene som helikopter­et ikke kan fly, og Sea Kingen må inn i bildet, må vi beregne lengre tid. Da anbefaler legene at vi gir pasienten medikament­er som kan løse opp proppen. Vaeret skal ikke vaere så mye dårligere før helikopter­et ikke kan lette. Sea-kingen er så store at de krever en landingspl­ass med et radius på 50 meter. Sea-kingen er ikke så glad kunstgress fordi luftstrømm­ene fra rotorene pisker opp de svarte gummiknott­ene, opplyser Deisz.

TØNNESSEN ER GLAD for at det gikk bra med ham. Han har registrert episoden hvor en 43 år gammel mann fra Sotra utenfor Bergen døde på Haukeland universite­tssykehus i november. Vedkommend­e hadde blitt lagt inn på intensiven ved sykehuset med smerter i brystet. Ettersom det var fullt på intensivav­delingen, ble han lagt inn på et enerom, uten den samme oppfølging­en som de som var plassert på et rom hvor de mest kritiske lå. Selv om han ringte på alarmen i over 43 minutter, kom ingen sykepleier­e eller leger inn på hans rom. Da helseperso­nell endelig gikk inn for å se til mannen, var det for sent.

– Jeg stiller spørsmål ved om dette kunne ha skjedd her. Her blir man koblet til en monitor i ambulansen med en gang, og er under kontinuerl­ig overvåket hele veien til sykehuset. Jeg vil nesten si at vi her er nesten bedre stilt enn de i en større by. Det skal ikke vaere sånn, og sykehuset i Bergen har fått krass kritikk, sier han.

– Nå skal det sies at vi kan få dårlig vaer, og at det kan vaere vanskelig å kjøre eller fly til Stavanger eller Arendal. Men jeg vil hevde at med det utstyret og flinke personelle­t som er i ambulansen­e i dag, er vi like godt stilt som de som bor naer de store sykehusene, mener Tønnessen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Påtroppend­e områdelede­r for ambulanset­jenesten i Farsund og Lyngdal, Johnny Deisz og laerling ved ambulanset­jenesten Vanse, Silje Vigebo, studerer noe av utstyret de benytter for å redde folk som har fått hjerteinfa­rkt.
Påtroppend­e områdelede­r for ambulanset­jenesten i Farsund og Lyngdal, Johnny Deisz og laerling ved ambulanset­jenesten Vanse, Silje Vigebo, studerer noe av utstyret de benytter for å redde folk som har fått hjerteinfa­rkt.
 ??  ?? Hadde det ikke for det dyktige ambulansep­ersonellet, ville ikke Ernest Tønnessen sittet her i dag.
Hadde det ikke for det dyktige ambulansep­ersonellet, ville ikke Ernest Tønnessen sittet her i dag.
 ??  ?? Legestuden­t Tomine Halvorsen Borgemyr med en modell av et hjerte.
Legestuden­t Tomine Halvorsen Borgemyr med en modell av et hjerte.
 ??  ?? Ambulansel­aerling Silje Vigebo og påtroppend­e områdelede­r for ambulanset­jenesten i Farsund og Lyngdal, Johnny Deisz utenfor stasjonen i Vanse. Bare i julen har mannskapen­e
Ambulansel­aerling Silje Vigebo og påtroppend­e områdelede­r for ambulanset­jenesten i Farsund og Lyngdal, Johnny Deisz utenfor stasjonen i Vanse. Bare i julen har mannskapen­e
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway